Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές 2024

0

120.699 το εκλογικό σώμα της Ξάνθης – 266 τα εκλογικά τμήματα – Ποιες είναι οι αλλαγές


Καθ’ όλα έτοιμη η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης – Έχει παραληφθεί το εκλογικό υλικό – Θα παραδοθεί στους δήμους την Πέμπτη – Flashback στις ευρωεκλογές του 2019


Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές 2024 που θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται και ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων και των πολιτικών αρχηγών. Όπως είναι ήδη γνωστό 31 συνολικά κόμματα, θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών και θα εκλεγούν 21 υποψήφιοι που θ εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο έως το 2029. Οι προηγούμενες εκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και αποτέλεσαν την ένατη κοινοβουλευτική εκλογική διαδικασία από την καθιέρωση των άμεσων εκλογών το 1979. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές του 2009 που δεν θα διεξαχθεί παράλληλα με άλλη εκλογική αναμέτρηση, όπως είχε συμβεί στις ευρωεκλογές του 2014 και του 2019, οι οποίες και είχαν συμπέσει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


«Η Π. Ε. Ξάνθης είναι καθ’ όλα έτοιμη για τις ευρωεκλογές. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία αλλά και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη» Π. Μπρίκα Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

«Πονοκέφαλος» για τα κόμματα η αποχή

Ο μεγάλος άγνωστος Χ στην εξίσωση των ευρωεκλογών και στο πολιτικό ισοζύγιο της επόμενης μέρας αναδεικνύεται η αποχή, καθώς αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η μη προσέλευση στις κάλπες μπορεί να αγγίξει ποσοστό-ρεκόρ στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Παρότι όλα τα κόμαμτα έβαλαν τα δυνατά τους να αποδέιξουν ότι οι ευρωεκλδς αφούν την καθημερινόητα του πολίτη και συνδιαμορώνουν το μέλλον του μέσα στην ευρωπαική οικογένεια οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες  σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και εδράζονται σε μία σειρά από παραμέτρους. Αφενός είναι η 5η φορά που οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες μέσα σε διάστημα 13 μηνών, κάτι που μπορεί να συνεπάγεται κόπωση του εκλογικού σώματος. Αφετέρου παραμένει -σε κάποια μερίδα πληθυσμού- αντίληψη ότι δεν υπάρχει άμεσο εθνικό διακύβευμα στις ευρωκάλπες, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια ένα τμήμα του εκλογικού σώματος. Επιπλέον οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν συμπίπτουν αυτή τη φορά με άλλες κάλπες (π.χ. αυτοδιοικητικές εκλογές), ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συμμετάσχουν.

Το ζήτημα έχει τροφοδοτήσει συζητήσεις για το ποια κόμματα μπορεί να καρπωθούν εκλογικά οφέλη στο σενάριο μίας υψηλής αποχής και ποια μπορεί να ζημιωθούν.

Πώς είχαν διαμορφωθεί όμως τα ποσοστά της συμμετοχής στις προηγούμενες ευρωκάλπες;

Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις τρεις ευρωεκλογές της τελευταίας 15ετίας, είχε καταγραφεί το 2014 (59,33%). Συγκεκριμένα, η εικόνα είχε ως εξής:

Ευρωεκλογές 2009 – Συμμετοχή: 52,54%

Ευρωεκλογές 2014 – Συμμετοχή: 59,33%

Ευρωεκλογές 2019 – Συμμετοχή: 58,69%

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του Ιουνίου του 2023, η συμμετοχή είχε διαμορφωθεί στο 53,7%.

 Τα δεδομένα της ευρωκάλπης στην Ξάνθη το 2019

Το 2019 το εκλογικός σώμα στην Ξάνθη ανέρχονταν σε 119.166 εγγεγραμμένους

Η συμμετοχή στις εκλογές του 2019 ανήλθε στο 53,83% και 64.178 ψήφους και η αποχή σε 46,17%. Πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2019 αναδείχθηκε στην Ξάνθη το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) με 25,24% (15.095 ψήφους), δεύτερη η ΝΔ με 24,44 τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,15% και τέταρτο το ΠΑΣΟΚ με 4,46%. Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Μπαλτατζή Χουσεΐν και Οζάν Αχμέτογλου από το ΚΙΕΦ, ο Κυμπουρόπουλος Στέλιος και Μεϊμαράκης Βαγγέλης από την ΝΔ , ο Μουσταφά Οφούτ και ο Παπαδημούλης Δημήτρης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ.

120.699 το εκλογικό σώμα της Ξάνθης – 266 τα εκλογικά τμήματα – Ποιες είναι οι αλλαγές

 Σύμφωνα με στοιχεία από την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης το εκλογικό σώμα στην Ξάνθη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024  ανέρχεται  σε 120.699 εγγεγραμμένους.

Οι εκλογείς της Ξάνθης θα ψηφίσουν σε 266 συνολικά εκλογικά τμήματα κατά 27 περισσότερα από τις ευρωεκλογές του 2019. Έγινε μόνο μία αλλαγή σ’ ότι αφορά τα εκλογικά τμήματα. Ειδικότερα η αλλαγή αφορά στον Δήμο Τοπείρου και συγκεκριμένα στο εκλογικό τμήμα 250 στην Μέλισσα, το οποίο  συγχωνεύθηκε με το εκλογικό τμήμα 251. Ωστόσο οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρικά στο ίδιο σχολείο -εκλογικό τμήμα που ψήφισαν και στις προηγούμενες εκλογές.

Καθ’ όλα έτοιμη η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης – Έχει παραληφθεί το εκλογικό υλικό – Θα παραδοθεί στους δήμους την Πέμπτη

Σύμφωνα με πληροφόρησή μας έχει παραληφθεί από την αντιπεριφέρεια Ξάνθη όλο το εκλογικό υλικό ήτοι: ψηφοδέλτια από 31 συνδυασμούς  εγκύκλιοι, βιβλία εφορευτικών κλπ. Θα παραδοθεί στους Δήμους την Πέμπτη 6/06/2024.

Σ’ ότι φορά την κλήρωση για τις εφορευτικές επιτροπές και τον ορισμό των μελών του όπως και τον ορισμό των δικαστικών αντιπροσώπων, είναι ενέργειες αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Ξάνθης.

Τέλος σ’ ότι αφορά τα αποτελέσματα (παραλαβή και μετάδοση) όπως μας ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης  Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα: «Έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που είναι στην αρμοδιότητά μας.

Η Π. Ε. Ξάνθης είναι καθ’ όλα έτοιμη για τις ευρωεκλογές. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία αλλά  και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη,  σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…