Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Ανοίγει την πολιτική του «βεντάλια» το Κ.Ι.Ε.Φ.

Ανοίγει την πολιτική του «βεντάλια» το Κ.Ι.Ε.Φ.

0

Στοχεύει και στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές


Μιλά στο «Ε» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Χουσεΐν Μπαλτατζή – Απαντά γιατί θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη μειονοτικού κόμματος


Τα χαρακτηριστικά της ψήφου της μειονότητας, αναλύει ο ιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (Κ.Ι.Ε.Φ.). Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μπαλτατζή, που έκοψε πρώτος το νήμα στην σταυροδοσία, συγκεντρώνοντας συνολικά 6.833 σταυρούς, σημείωσε πως το μήνυμα της μειονότητας ήταν ενωτικό: «Δεν ήταν μήνυμα διχόνοιας αλλά ενότητας και ειρήνης», παράλληλα όμως. όπως ερμηνεύτηκε από το Κ.Ι.Ε.Φ, αποτελεί και ένα ισχυρό έρεισμα για το κόμμα ν’ ανοίξει την πολιτική του «βεντάλια» και να έχει παρουσία και στις βουλευτικές και εκλογές της τοπική αυτοδιοίκησης.


«Ο κόσμος που μας ψήφισε μας ζητά να αλλάξουμε αυτή τη φοβική στάση και να αγωνιστούμε για την ταυτότητα μας»


Τι σημαίνει η ψήφος στο Κ.Ι.Ε.Φ σύμφωνα με τον υποψήφιο Χ. Μπαλτατζή

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και οφείλουμε να αφουγκραστούμε αυτό που μας είπαν οι 28.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Παρόλο τον πόλεμο που δεχτήκαμε, παρά την προσπάθεια αμαύρωσης και δαιμονοποίησης, είχαμε αυτό το θεματικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ξάνθη και στην Ροδόπη. Ο κόσμος μας ζητά να κινηθούμε στην πολιτική σκηνή, να έχουμε παρουσία στις εθνικές και στις τοπικές εκλογές και όχι μόνο στις ευρωεκλογές. Μας ζητά να αλλάξουμε αυτή τη φοβική στάση και να αγωνιστούμε για την ταυτότητα μας. Γι’ αυτό που νιώθουμε ότι είμαστε: «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», τονίζει ο κ. Μπαλτατζή.

Διαφορετικά ερμηνεύει τη  Συνθήκη της Λοζάνης το Κ.Ι.Ε.Φ.

Στην υπενθύμιση του «Ε» ότι ο προσδιορισμός αυτός αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης που ισχύει από το 1923 και αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα στην Θράκη και όχι εθνική, ο κ. Μπαλτατζή θέτει ζήτημα ερμηνείας της συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ασάφειες σε πολλά σημεία αλλά και ημιμάθεια από τους πολιτικούς ως προς την ερμηνεία της: «Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Τουρκία και μεταξύ άλλων αφορούσε και την ανταλλαγή του ελληνοτουρκικού πληθυσμού. Στα μειονοτικά σχολεία διδάσκεται η τουρκική γλώσσα. Είναι διπλοπροσωπία λοιπόν να μαθαίνουν την τουρκική να μην λένε ότι είναι Τούρκοι αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι. Υπάρχουν και πολλοί ημιμαθείς πολιτικοί που θέτουν εσκεμμένα παγίδες. Ξαφνικά το 1983 θυμήθηκαν τη συνθήκη της Λωζάνης και απαγόρευσαν την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Τη Συνθήκη της Λωζάνης να την ερμηνεύουν όπως πρέπει».

Ποιος ο σκοπός ενός μειονοτικού κόμματος;

Στο ερώτημα, ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη ενός αμιγώς μειονοτικού κόμματος όταν η μειονότητα μπορεί να εκπροσωπείται από βουλευτές και υποψήφιους στα κόμματα και γιατί ο ίδιος δεν επέλεξε να είναι υποψήφιος σ’ ένα από τα υπάρχοντα κόμματα, ο κ. Μπαλτατζή κατέστησε σαφές ότι ο λόγος είναι ότι τα κόμματα έχουν «κόκκινες γραμμές» και δεν αποδέχονται οι μειονοτικοί υποψήφιοι να δηλώνουν όπως ο ίδιος, «Τούρκος της Δυτικής Θράκης»: «Θέλουμε τα κόμματα να μας αποδεχτούν για αυτό που είμαστε και δηλώνουμε. Εμμένουμε σ’ αυτό. Τα κόμματα έχουν κάποιες «κόκκινες γραμμές» και μια ρητορική σε στενά πλαίσια. Εμείς πρεσβεύουμε την ελευθερία του λόγου. Όπως λέει ο Βολτέρος «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες».

Η συνεργασία Κ.Ι.Ε.Φ. με την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία

Αναφορικά δε με την αριθμητική μείωση της δύναμης του Κ.Ι.Ε.Φ από τις προηγούμενες εκλογές του 2014 και του 2019, ο κ. Μπαλτατζή είπε ότι η πτώση είναι σχετική και ότι σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει μια ποσοστιαία αύξηση 0,01% αν ληφθεί υπ’ όψιν και η τεράστια αποχή που ξεπέρασε το 60%. Τέλος σ’ ότι αφορά τα σχέδια της επόμενης μέρας για το Κ.Ι.Ε.Φ. και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό, ο κ. Μπαλτατζή ανέφερε πως το Κ.Ι.Ε.Φ έχει συνεργασία με το κόμμα «Πράσινοι- Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» (αγγλ. The Greens/European Free Alliance): «Έχουμε ισχυρό έρεισμα και έχουμε μια ανοιχτή πόρτα στην Ευρώπη»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδικάζουν σε απραξία το Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

Η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης, Παρθενόπη Κελτσίδου επιρρίπτει ευθύνες στο…