Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα στον δήμο Μύκης

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα στον δήμο Μύκης

0

Αγέλη αδέσποτων επιτέθηκαν σε 76χρονη – Νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη


Τι κάνει ο δήμος Μύκης; Από το 2013 έγιναν 1000 στειρώσεις (μόνο) στον δήμο Μύκης


Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι του νομού μας είναι τα αδέσποτα. Όλες οι παρεμβάσεις τους όπως προβλέπονται από το νόμο, κρίνονται αναποτελεσματικές στην πράξη καθώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται, ο αριθμός τους δεν μειώνεται, ενώ πυκνώνουν τα φαινόμενα επιθέσεων προς πολίτες.

Αγέλη αδέσποτων επιτέθηκαν σε 76χρονη – Νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη

Τελευταίο θύμα σε μια μακριά λίστα είναι 76χρονη γυναίκα η οποία δέχθηκε άγρια επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, στον Εχίνο. Μάλιστα της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο δεξί της χέρι κα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που νοσηλεύεται. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.

Τι κάνει ο δήμος Μύκης;

Το συμβάν έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία, η οποία και στρέφεται προς τον δήμο, ζητώντας προστασία αλλά και απαντήσεις αναφορικά με το αν γίνονται όλα όσα προβλέπονται για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των αδέσποτων στο δήμο Μύκης και γενικότερα στην ορεινή περιοχή είναι πολύ μεγάλος και κάθε παρέμβαση ελέγχου της κατάστασης…σταγόνα στον ωκεανό!

Από το 2013 έγιναν 1000 στειρώσεις (μόνο) στον δήμο Μύκης

Όπως μας ανέφεραν από  τον δήμο Μύκης το πρόβλημα είναι έντονο, όχι όμως περισσότερο έντονο από ότι στους άλλους δήμους της Ξάνθης. Αναφορικά με τις ενέργειες της αρμόδιας υπηρεσίας, όπως μας αναφέρθηκε, από το 2013 υλοποιείται το πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμών των αδέσποτων, ενώ από το 2023 λειτουργεί στην έδρα του δήμου στην Σμίνθη, Τμήμα Κτηνιατρικής Προστασίας Ζώων συντροφιάς. Ο δήμος έχει σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη που ελέγχει τα αδέσποτα, τα μεταφέρει στο Ιατρείο για εμβολιασμό και τσιπάρισμα και τα επανατοποθετεί στον χώρο τους. Επίσης έχει αναλάβει τις περιπτώσεις ελέγχου των καταγγελιών για επικίνδυνα αδέσποτα, τα οποία τα διαχειρίζεται όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με όσα μας είπαν, από την υπηρεσία του δήμου Μύκης από το 2013 έχουν καταγραφεί 1000 στειρώσεις ζώων, αριθμός απειροελάχιστος, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι ένα αδέσποτο κατά μέσο όρο ζει 2 – 3 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι αυτά που στειρώθηκαν έχουν ήδη εκλείψει και άρα τα εναπομείναντα χωρίς στείρωση αυξάνονται και πληθύνονται χωρίς έλεγχο.  Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Μύκης δεν διαθέτει Κυνοκομείο ούτε είναι στα άμεσα σχέδιά του αλλά επιδιώκει μέσω ενημέρωσης στα σχολεία να ευαισθητοποιήσει τις νέες γενιές να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση των αδέσποτων, στειρώνοντας τα δεσποζόμενα ζώα και τσιπάροντάς τα και προπαντός να μην τα εγκαταλείπουν στον δρόμο. Τέλος μας βεβαιώθηκε ότι δήμος είναι δίπλα στην ηλικιωμένη κυρία που τραυματίστηκε. Το σκυλί που της επιτέθηκε περισυλλέχθηκε και παρακολουθείται ιατρικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μέτριες οι επιδόσεις των υποψηφίων της Ξάνθης

Αναλυτικές βαθμολογίες από το 1ο και 2ο ΓΕΛ –  Μετρημένοι στα δάκτυλα οι αριστούχοι …