Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναζητείται σχέδιο ουσίας για τον εναλλακτικό τουρισμό

Αναζητείται σχέδιο ουσίας για τον εναλλακτικό τουρισμό

0

Μιλούν στο «Ε» η νέα πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης Έλενα Χαραλαμπόγλου και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ντούμας


«Ο ΕΟΣ Ξάνθης επιδιώκει να μοιραστεί το όραμά του αλλά δεν υπάρχει μία ουσιαστική συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας»


Ο ΕΟΣ Ξάνθης είναι γνωστός για τις πεζοπορικές και ορειβατικές δράσεις, οι οποίες προτιμώνται από πολλούς πολίτες της Ξάνθης. Παράλληλα, η αθλητική δραστηριότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ΕΟΣ που μέσα από αυτή έχουν διακριθεί αθλητές από την πόλη ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πέντε παιδιά ήταν στην Εθνική Ελλάδος. Πέρα από την αθλητική δραστηριότητα όμως, ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει και κοινωνικό αντίκτυπο διότι ως φυσιολατρικός σύλλογος πολλές φορές έχει πάρει θέση όσον αφορά σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Το «Ε» συνάντησε τη νέα πρόεδρο του ΕΟΣ Ξάνθης, Έλενα Χαραλαμπόγλου και τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Ντούμα και συζήτησε την προσφορά του Συλλόγου, την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, τον ρόλο του ΕΟΣ στην πυροπροστασία, όπως επίσης τα αποτελέσματα του 3ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου.

Πάνω από 145 άτομα όλων των ηλικιών συμμετείχαν στo 3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου

Το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου 2024 ο ΕΟΣ Ξάνθης διοργάνωσε στα Αναρριχητικά Πεδία του συλλόγου, στα Στενά του Νέστου, στην Γαλάνη Ξάνθης, το 3ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου. Επιπλέον υπήρξαν δράσεις (Αναρρίχηση -events -workshops -ομιλίες –παρουσιάσεις) στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σκαρφαλώστε με τους Καλύτερους» σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Κομοτηνής και τη συνδρομή της ΕΟΟΑ.

Η πρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης, Έλενα Χαραλαμπόγλου τονίζει ότι το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Νέστου ξεκίνησε το 2017 και συνέχισε το 2019 αλλά λόγω covid-19 δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια «αλλά πλέον υπάρχει η θέληση και ο προγραμματισμός ώστε να υπάρχει μία συνέπεια με σκοπό να γίνεται ανά δύο χρόνια».

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στα όρια του Δήμου Τοπείρου και Δήμου Νέστου παρόλαυτα δεν υπήρξε κάποια εμπλοκή των δύο Δήμων στην διοργάνωση, όπως μας περιγράφει η κ. Χαραλαμπόγλου.

«Η κύρια αιτιολόγηση για την μη χρηματοδότηση από τον Δήμο Τοπείρου, ενώ είχαμε λάβει αρχικά θετική απάντηση, ήταν ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον ΕΟΣ επειδή ανήκει σε άλλον Δήμο», σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε «εμείς ζητήσαμε μία χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποια αναμνηστικά t-shirts ή να ανανεώσουμε τον αναρριχητικό εξοπλισμό του πεδίου».

Όπως υπογραμμίζει ο κ Ντούμας «το αναρριχητικό πεδίο του Νέστου συντηρείται αποκλειστικά από τα μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης και οικονομικά από τα ταμεία του συλλόγου. Τα αναρριχητικά πεδία Νέστου, και μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου, είναι πλέον γνωστά στις αναρριχητικές κοινότητες αλλά δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει μεριμνήσει να τοποθετήσει ούτε μία ταμπέλα που να υποδεικνύει την τοποθεσία».

Η κ. Χαραλαμπόγλου και ο κ. Ντούμας έκριναν ότι το Φεστιβάλ έκλεισε με θετικό πρόσημο καθώς ο κόσμος που συμμετείχε και το στήριξε ήταν αρκετός με δεδομένο ότι η διοργάνωση έγινε μέσα σε στενά χρονικά όρια.

Δεν υπάρχει όραμα στην Ξάνθη για τον εναλλακτικό τουρισμό

Ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει συμβάλλει τα μέγιστα, σύμφωνα με τον κ. Ντούμα, στα 42 χρόνια λειτουργίας του όσον αφορά στις υποδομές εναλλακτικού τουρισμού. «Οι πιο γνωστές τουριστικές πεζοπορικές διαδρομές στον νομό έχουν αναδειχθεί από τον σύλλογο, ξεκινώντας από τον Καταρράκτη του Λειβαδίτη, το Γυφτόκαστρο, το περιαστικό δίκτυο μονοπατιών που φτάνει έως τα 90 χλμ.».

Από την άλλη, ο ίδιος σημειώνει ότι η επαφή με την αυτοδιοίκηση δεν βρίσκεται σε καλό σημείο καθώς ενώ ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει συναντηθεί πολλές φορές με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας ΑΜΘ και με τους δημάρχους και έχουν τεθεί επί τάπητος οι ιδέες του συλλόγου «ποτέ δεν τις έλαβαν υπόψη τους». Ο ΕΟΣ Ξάνθης επιδίωκε να μοιραστεί το όραμά του αλλά «δεν υπήρξε μία ουσιαστική συνεργασία όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Ο κ. Ντούμας αναφέρει ότι πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη στο Δημαρχείο κατά την οποία συζητήθηκε ένα πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποίησε η ΠΕΔ ΑΜΘ, όπου ανέθεσε μία μελέτη στο τμήμα Δασολογίας της Ορεστιάδας. Η μελέτη, στην ουσία, αφορά τη συλλογή δεδομένων από θεσμικούς φορείς όπως οι Δήμοι, Δασαρχεία και Διεύθυνση Δασών με σκοπό την δημιουργία μίας βάσης δεδομένων με την υπάρχουσα υποδομή (γεφύρια, θέσεις θέας, χώροι αναψυχής) αλλά και των προτάσεων ώστε να ληφθούν υπόψη. Αυτή η μελέτη, εν συνεχεία, θα αξιολογηθεί και η ΠΕΔ ΑΜΘ θα την καταθέσει στην Περιφέρεια ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί. «Σαν αρχή και ως σκέψη αυτή η κίνηση είναι θετική. Ο υπεύθυνος του τμήματος Δασολογίας όμως απόρησε, και ορθώς, γιατί οι Σύλλογοι που έχουν εμπλοκή σε αυτό βρίσκονται εκτός;».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΣ βρίσκεται εκτός των ουσιαστικών συζητήσεων στην Ξάνθη εν αντιθέσει με την Καρδίτσα και τον αντίστοιχο ΕΟΣ, η κ. Χαραλαμπόγλου αναφέρει ότι «ο τρόπος που οι τοπικοί φορείς σχεδιάζουν την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού δεν είναι τέτοιος που θα αφήσει πίσω έργα υποδομής. Αντ’ αυτού οι πόροι για διαφημιστική προώθηση μπαίνουν σε πρώτο κάδρο χωρίς παράλληλα να υπάρχει ουσιαστικό έργο. Με λίγα λόγια, υπάρχει μεγάλη ανάλωση στην εικόνα και όχι στην ουσία».


“Σε όλη τη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο πιστοποιημένο προπονητήριο, και αυτό είναι τραγικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι η αγωνιστική αναρρίχηση είναι ολυμπιακό άθλημα” – Έλενα Χαραλαμπόγλου Πρόεδρος ΕΟΣ Ξάνθης

Ο ΕΟΣ Ξάνθης διεκδικεί προπονητήριο αγωνιστικής αναρρίχησης

Η κ. Χαραλαμπόγλου είπε στο «Ε» ότι ο ΕΟΣ Ξάνθης θέλει να συζητήσει σοβαρά την δημιουργία προπονητηρίου αγωνιστικής αναρρίχησης καθώς η Ξάνθη έχει ομάδα, η οποία συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα και δεν έχει προπονητήριο. «Σε όλη τη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο πιστοποιημένο προπονητήριο, και αυτό είναι τραγικό αν πάρουμε ως δεδομένο ότι πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα».

«Υπάρχει ήδη πρόταση προς τον Δήμο Ξάνθης, την οποία θα την καταθέσουμε ξανά στη νέα δημοτική αρχή. Το προπονητήριο δεν θα προορίζεται μόνο για τον ΕΟΣ Ξάνθης, αλλά θα είναι επίσης ένας πόλος έλξης για αναρριχητές».

«Με το νέο δήμαρχο Ξάνθης δεν έχουμε βρεθεί ακόμα», τονίζει ο κ. Ντούμας.

«Μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις οδηγίες πώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης να προσεγγίσουν τα σημεία που χρειάζεται ο ΕΟΣ»

Πέρυσι, μετά τις μεγάλες φωτιές στον Έβρο, η Περιφέρεια ΑΜΘ κάλεσε συλλόγους να δηλώσουν άτομα σε εθελοντικές ομάδες υπό την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

«Φέτος μας κάλεσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης για τον ίδιο λόγο. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα όσον αφορά το πεδίο των αρμοδιοτήτων. Υπάρχει ένα μητρώο εθελοντών στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, στον Δήμο Ξάνθης όπως επίσης και ένα μητρώο στην Πυροσβεστική Ξάνθης. Κατά την άποψη μου, θα έπρεπε να οργανωθεί ένα κοινό μητρώο που είτε αφορά την εκπαίδευση είτε αφορά τον συντονισμό, να διευκολύνονται και οι υπηρεσίες αλλά και οι εθελοντές», είπε ο κ. Ντούμας.

Ο ΕΟΣ Ξάνθης, ως γνώστης των δύσβατων σημείων στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, σύμφωνα με τον κ. Ντούμα, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις οδηγίες, δηλαδή πώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης να προσεγγίσουν τα σημεία που χρειάζεται. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΣ Ξάνθης ζητά επάνδρωση και εμπλοκή των Δασικών Υπηρεσιών, για την αποτελεσματική αντιμετώπισης πιθανής πυρκαγιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τους πρωτοετείς φοιτητές 

30 υποτροφίες ύψους από 15.000€ έως 25.000€ σε φοιτητές με κοινωνικές και οικονομικές δυσκ…