Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναγεννάται φυσικά το δάσος του Έβρου

Αναγεννάται φυσικά το δάσος του Έβρου

0

Τι αναφέρει μελέτη που πραγματοποίησε η WWF


Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον Εβρο, ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Σύμφωνα με τη WWF, η φυσική αναγέννηση του δάσους είναι αρκετά καλή και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τεχνητή αναδάσωση μόλις σε 3.500 στρέμματα από τα 810.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καταστράφηκαν. Ωστόσο τα αντιπυρικά μέτρα στις περιοχές που δεν κάηκαν δεν είναι επαρκή, με την οργάνωση να επισημαίνει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της διαχειριστικής μελέτης του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, «καθώς αν καεί δάσος, τότε θα είναι η απόλυτη καταστροφή».

Η WWF, ιδίοις εξόδοις, εκπόνησε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος μια μελέτη για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων (με τη συνεργασία και της εταιρείας Fοrest Plan), την οποία ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Δασών Έβρου. «Αυτό που συνέβη στον Εβρο δεν ήταν μια απλή δασική πυρκαγιά. Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη. Επιπλέον έκαψε 20 σημαντικές περιβαλλοντικά περιοχές, εκ των οποίων οι 16 προστατευόμενες», ανέφερε ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος χερσαίου προγράμματος της WWF.

Πυρκαγιά: Tι είδαν οι Ισπανοί ερευνητές στον Εβρο

«Στην πυρκαγιά κάηκαν 942.000 στρέμματα, εκ των οποίων 810.000 στρ. ήταν δασικές εκτάσεις. Πάνω από το ένα τρίτο της έκτασης κάηκε με υψηλή δριμύτητα, επομένως μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη φυσική αναγέννηση. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια είδη που δεν έχουν ανεπτυγμένους μηχανισμούς φυσικής αναγέννησης, όπως η μαύρη πεύκη. Τέλος η περιοχή έχει υποφέρει τα τελευταία 15 χρόνια από αλλεπάλληλες πυρκαγιές, κάποιες περιοχές έχουν καεί έως και τρεις φορές».

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. «Από την έρευνα πεδίου φαίνεται ότι παραδόξως τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ακόμα και σε διπλοκαμένες εκτάσεις. Εφόσον η καταγραφείσα μέση πυκνότητα πεύκων διατηρηθεί κοντά στη σημερινή καταγραφείσα τιμή και μετά το καλοκαίρι, όπου αναμένεται να υπάρξει κάποιο κύμα θνησιμότητας, τότε μπορούμε να πούμε πως η φυσική αναγέννηση της τραχείας πεύκης αναμένεται ικανοποιητική. Τα πλατύφυλλα τα πηγαίνουν περίφημα παντού με πολύ καλή αναβλάστηση. Μας προβληματίζουν αυτές που έχουν καεί τρεις φορές, στη Λευκίμμη και στο χωριό Μελία. Σε ένα τμήμα της έκτασης που κάηκε στη Μελία προτείνουμε την αναδάσωση 3.500 στρεμμάτων».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν οι διαχειριστικές παρεμβάσεις για μια πενταετία στις περιοχές με φυσική αναγέννηση. Το θέμα της βόσκησης ωστόσο είναι συζητήσιμο καθώς, όπως επισήμανε, είναι σημαντικό να στηριχθεί η εκτατική κτηνοτροφία για να μην εγκαταλειφθεί. «Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν αντιπυρικά μέτρα στις άκαυτες περιοχές, βάσει των διαχειριστικών σχεδίων του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης. Γιατί αν ξανακαεί το δάσος, τότε θα είναι η απόλυτη καταστροφή», τόνισε. «Έχουν γίνει αρκετές επεμβάσεις με το πρόγραμμα Αntinero, εξακολουθεί όμως να υπάρχει έλλειψη πόρων στα δασαρχεία, άρα και προσωπικού επίβλεψης των εργασιών, με αποτέλεσμα κάποιες φορές οι ανάδοχοι των έργων να κάνουν αυτά που τους βολεύουν παρά αυτά που πρέπει».

Η δασοπυρόσβεση

Η WWF εκπόνησε και μια μελέτη αξιολόγησης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, προτείνοντας μέσα για τη βελτίωσή του. Όπως ανέφερε ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές στη WWF, μελετώντας το πώς εξαπλώθηκε η πυρκαγιά προκύπτει ότι δεν αναγνωρίστηκαν τα «παράθυρα ευκαιρίας» για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Επίσης, δεν υπήρξε ένα σταθερό επιχειρησιακό κέντρο. «Έχουν ληφθεί μέτρα, γίνονται αλλαγές. Ακόμα όμως σχεδιάζουμε την αντιπυρική προστασία με βάση την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή για ένα έτος, λες και οι συνθήκες είναι όπως ήταν πριν από μια δεκαετία», ανέφερε η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στη WWF.

Πηγή: Γιώργος Λιάλιος/Καθημερινή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης στη γραμμή Αβδήρων

Ο νέος αγωγός έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό δίκτυο που είχε κατασκευαστεί πριν από π…