Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αλωνίζουν αλλά δεν ξέρουν πόσο θα πουλήσουν

Αλωνίζουν αλλά δεν ξέρουν πόσο θα πουλήσουν

0

Χαμηλότερη παραγωγή αλλά υψηλότερη ποιότητα στα σιτηρά  – Από 250 – 500 κιλά/στρέμμα οι αποδόσεις στα σταροχώραφα του κάμπου της Ξάνθης


Δεν «κλείδωσαν» οι τιμές – Εκτιμήσεις για  20 λεπτά στα μαλακά και 30 λεπτά στο σκληρό –  Με την παράδοση στην ΕΑΣ προκαταβολή στο 50% της εκτιμώμενης τελικής τιμής


Σε κλίμα αβεβαιότητας και απογοήτευσης εξελίσσεται η περίοδος του αλωνισμού των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι). Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι τιμές  που θα πουλήσουν φέτος καθώς αναμένεται να «κλειδώσουν» τέλη Ιουλίου και αν θα βγάλουν τα έξοδά τους αφού η παραγωγή χαρακτηρίζεται μέτρια προς κακή.


«Ο παραγωγός πρέπει να έχει πάνω από 500 κιλά το στρέμμα για να μπορεί να καλύψει το κόστος της παραγωγής. Διαφορετικά μπαίνει μέσα. Φέτος έχουμε μια μέτρια προς κακή χρονιά»
Κ. Δαλάτσης
Προέδρος Αγροτών Ξάνθης

Από 250 – 500 κιλά/στρέμμα οι αποδόσεις στα σταροχώραφα του κάμπου της Ξάνθης

«Μέτρια προς κακή», χαρακτηρίζει την φετινή παραγωγή σιτηρών ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης Κώστας Δαλάτσης. Όπως ανέφερε το αλώνισμα είναι σε εξέλιξη αλλά τα πρώτα σημάδια είναι απογοητευτικά καθώς οι αποδόσεις κυμαίνονται από 250 – 500 κιλά το στρέμμα. Όπως εξηγεί: «Ο παραγωγός πρέπει να έχει πάνω από 500 κιλά το στρέμμα για να μπορεί να καλύψει το κόστος της παραγωγής. Διαφορετικά μπαίνει μέσα. Φέτος έχουμε μια μέτρια προς κακή χρονιά. Κι αυτό οφείλεται στον καιρό. Είχαμε ήπιο χειμώνα που σημαίνει ότι τα σιτηρά πήραν απότομα ύψος και δεν είχαμε βροχές όταν έπρεπε, για να κάνουν τον καρπό».

Δεν «κλείδωσαν» οι τιμές – Εκτιμήσεις για  20 λεπτά στα μαλακά και 30 λεπτά στο σκληρό

Σ’ ότι αφορά τις τιμές ο κ. Δαλάτσης ανέφερε ότι δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε και όλοι οι παραγωγοί είναι σε αναμονή: «Δεν ανακοίνωσαν ακόμη τιμές οι έμποροι. Ελπίζουμε να μην είναι, όπως πέρσι στα 16λεπτά, γιατί μ’ αυτή την παραγωγή και αυτή την τιμή είμαστε μέσα ασυζητητί. Εκτιμούμε ότι θα είναι πάνω από 20 λεπτά για τα μαλακά και 30 λεπτά για  τα σκληρά. Μην ξεχνάμε ότι το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό. Κάθε στρέμμα θέλει 25 κιλά σπόρο, και 15 – 20 λίτρα πετρέλαιο για να φυτευτεί, έχουμε τα λιπάσματα, αν πληρώνει κανείς ενοίκια, πώς να του μείνει κάτι; Του μένει μόνο ο ιδρώτας!».


«Εμείς θέλουμε και ελπίζουμε να είναι καλή η τιμή στα σιτηρά ώστε να αφήσει κέρδος στον αγρότη για να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει την οικογένειά του». Ν. Τσιναρίδης Διευθυντής ΕΑΣ Ξάνθης

Χαμηλότερη παραγωγή, υψηλή ποιότητα

Τις χαμηλές αποδόσεις επιβεβαιώνει και ο Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης Νίκος Τσιναρίδης. Η ΕΑΣ ως γνωστόν κάνει εμπόριο σιτηρών και έχει άμεση σχέση με τους παραγωγούς και το προϊόν τους: «Φέτος έχουμε χαμηλότερη παραγωγή από πέρσι. Μεσοσταθμικά 150 – 200 κιλά λιγότερο ανά στρέμμα.  Η ποιότητα όμως είναι πολύ καλή».

Σ’ ότι αφορά τις τιμές ο κ. Τσιναρίδης σημειώνει: «Δεν έχουν κλείσει οι τιμές ακόμη. Αναμένουμε αυτό να γίνει τέλη Ιουλίου. Αγωνιούμε κι εμείς όπως ο αγρότης και επιζητούμε να είναι υψηλές οι τιμές. Το ποσοστό κέρδους του έμπορου είναι το ίδιο είτε είναι υψηλή είτε χαμηλή η τιμή. Στον αγρότη υπάρχει διαφοροποίηση. Εμείς θέλουμε καλές τιμές ώστε να αφήνουν κέρδος στον αγρότη για να μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει την οικογένειά του».

Με την παράδοση στην ΕΑΣ προκαταβολή στο 50% της εκτιμώμενης τελικής τιμής

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΣ για να στηρίξει τους αγρότες μόλις παραδώσουν το προϊόν τους δίνει προκαταβολή 15 λεπτά (περίπου το μισό της εκτιμώμενης τιμής ) και όταν αυτή φιξαριστεί εξοφλεί με την διαφορά. Υπάρχουν και άλλοι έμποροι που αγοράζουν από τους παραγωγούς της Ξάνθης αλλά η τιμή είναι ίδια. Η ΕΑΣ αποθηκεύει το προϊόν στις  αποθήκες της και στη συνέχεια το πουλάει: «Σε κάθε περίπτωση ο αγρότης πληρώνεται από την ΕΑΣ πριν πουληθεί το προϊόν του» προσθέτει ο κ. Τσιναρίδης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…