Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Αλλάζουν τα εργασιακά δεδομένα για τις γυναίκες της ορεινής Ξάνθης

Αλλάζουν τα εργασιακά δεδομένα για τις γυναίκες της ορεινής Ξάνθης

1

Η ημερίδα «Η γυναίκα στην εργασία: Δυσκολίες και προοπτικές» πραγματοποιήθηκε από το ΣΔΕ Ξάνθης και το Γυμνάσιο Σμίνθης την Πέμπτη 6 Ιουνίου


Μίλησαν στο «Ε» ο διευθυντής ΣΔΕ Ξάνθης Χρ. Αλεξούδας, η διευθύντρια του Γυμνασίου Σμίνθης Ζ. Ματσούδα, η εκπαιδευτικός Ν. Μουτίδου και από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η Ειρ. Κατσιλίδου


Την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Η γυναίκα στην εργασία: Δυσκολίες και προοπτικές» το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης και το Γυμνάσιο Σμίνθης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης.

Η ημερίδα αφορούσε τις δυνατότητες απασχόλησης των γυναικών της ορεινής περιοχής, όπως επίσης την «ακτινογραφία» των δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει μία γυναίκα αναζητώντας την θέση της στον χώρο εργασίας. «Επιλέξαμε να μιλήσουμε ειδικά για τις γυναίκες, γιατί αυτή τη στιγμή αποτελούν το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευομένων στα δύο παραρτήματα του ΣΔΕ στη Μύκη και τον Κένταυρο αλλά και στο σχολείο της Ξάνθης», δήλωσε στο «Ε» η εκπαιδευτικός του παραρτήματος Μύκης, Νίκη Μουτίδου.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια κρίνεται άκρως πετυχημένη καθώς δόθηκε βήμα στις γυναίκες που παραβρέθηκαν ώστε να αποτυπώσουν την δική τους θέση και το δικό τους βίωμα. Καλεσμένοι ομιλητές ήταν η Ειρήνη Κατσιλίδου από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η Ελένη Στόιλα και η Μαρία Μάντζαρη από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ξάνθης, η Παναγιώτα Κοκκαλίδου από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ξάνθης ενώ απούσα υπήρξε η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μύκης, όπως σχολιάστηκε.



Χρ. Αλεξούδας, διευθυντής ΣΔΕ Ξάνθης: «H ημερίδα εκπλήρωσε τον στόχο της και αυτή ήταν μόνο η αρχή»

Ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ξάνθης, Χρήστος Αλεξούδας υπογράμμισε ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ώστε να δοθούν τα εφόδια στις άνεργες γυναίκες στον ορεινό όγκο της Ξάνθης να μπορέσουν να βρουν εργασία ή να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις.

«Δόθηκε μεγάλο βάρος στο τομέα της μεταποίησης όπως η παραγωγή σαπουνιών από ελαιόλαδο ή η κατασκευή παραδοσιακών τοπικών φορεσιών», τόνισε ο κ. Αλεξούδας ενώ πρόσθεσε «οι γυναίκες καλωσόρισαν θερμά την ημερίδα καθώς στον χώρο του Γυμνασίου Σμίνθης υποδεχθήκαμε περίπου εκατό άτομα. Υπήρχε συμμετοχή με απορίες, πράγμα που αποδεικνύει ότι υπήρξε έμπρακτο ενδιαφέρον».

Οι μαθήτριες του παραρτήματος του Κενταύρου, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξούδας, παρουσίασαν την δουλειά που παράχθηκε ολόκληρη τη χρονιά καθώς προετοιμάζονταν σταδιακά για αυτή την ημερίδα διότι οι μαθητές επισκέφθηκαν κάποιες ΚοινΣεπ στην Καβάλα και Δράμα όπως επίσης στην Αμερικάνικη Αγροτική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές του Γυμνασίου Σμίνθης παρουσίασαν, με την σειρά τους, μία εικονική επιχείρηση με προϊόντα με βάση το καρύδι.

Ν. Μουτίδου, εκπαιδευτικός ΣΔΕ Μύκης: «Εστιάζουμε σε νέα εργασιακά πεδία που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν για τη γυναίκα της ορεινής περιοχής»

Η Νίκη Μουτίδου μιλώντας «Ε» δίνει το στίγμα αλλά και την κεντρική ιδέα της ημερίδας. «Το ΣΔΕ Ξάνθης τα τελευταία χρόνια υλοποιεί σταθερά προγράμματα Erasmus, με στόχο να επιμορφώσει το προσωπικό του σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου και επομένως να βελτιώσει την εκπαίδευση που παρέχει. Ταυτόχρονα προσπαθεί να διακρίνει τις ανάγκες των εκπαιδευομένων του και να συμβάλλει στη σύνδεση τους με την κοινωνία και την ομαλή ένταξή τους σε αυτή. Ο τίτλος του προγράμματος Erasmus που υλοποιεί το ΣΔΕ τη χρονιά αυτή είναι “Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς – Ένταξη μέσω της επιχειρηματικότητας”.

Η κ. Μουτίδου ανέφερε ότι επέλεξαν να μιλήσουν ειδικά για τις γυναίκες, γιατί αυτή τη στιγμή αποτελούν το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευομένων στα δύο παραρτήματα του ΣΔΕ στη Μύκη και τον Κένταυρο αλλά και στο σχολείο της Ξάνθης και αυτό, κατά τη γνώμη της, οφείλεται στη θέληση αλλά και στην ανάγκη να αποκτήσει η γυναίκα εκείνα τα εφόδια, με τα οποία θα μπορεί να διεκδικήσει μία άλλη θέση στην εργασία από αυτή που είχε μέχρι τώρα.

«Η γυναίκα της ορεινής περιοχής, και όχι μόνο, δούλευε και δουλεύει. Στο σπίτι, χωρίς μισθό, κάνοντας τις δουλειές, μεγαλώνοντας τα παιδιά, φροντίζοντας τους ηλικιωμένους και έξω από το σπίτι, στο μπαχτσέ, στο βουνό, στα χωράφια. Μέσα από αυτή την εκδήλωση επιδιώκουμε από τη μία να δούμε τις δυσκολίες και τη θέση αυτής της γυναίκας στην εργασία και από την άλλη να εστιάσουμε σε νέα εργασιακά πεδία που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν για τη γυναίκα της ορεινής περιοχής με στόχο, πάντα, να ενδυναμώσουμε την γυναίκα και να βελτιώσουμε την θέση της στην κοινωνία, αυτής και κατ’ επέκταση της οικογένειάς της», υπογράμμισε η κ. Μουτίδου αναλύοντας τη στοχοθεσία της ημερίδας.

Ζ. Ματσούδη, διευθύντρια του Γυμνασίου Σμίνθης: «Οι γυναίκες πήραν τον λόγο καθώς υπήρξαν ενεργοί μέτοχοι και όχι απλά παθητικό κοινό»

Η διευθύντρια του Γυμνασίου Ξάνθης, Ζήνα Ματσούδη είπε ότι «πολλές φορές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και το κοινωνικό καθεστώς δεν δίνει ευκαιρίες στις γυναίκες του ορεινής Ξάνθης», μολονότι, όπως προσθέτει, τα τελευταία χρόνια το γεγονός αυτό τείνει να αλλάξει καθώς οι γυναίκες πλέον μπαίνουν δυναμικά στον στίβο εργασίας.

«Μέσω της ημερίδας, θέλαμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό ρόλο του ΣΔΕ και του Γυμνασίου Σμίνθης. Ο ρόλος του σχολείου δεν είναι μόνο η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά γενικότερα το σχολείο θα πρέπει να αναδεικνύει πρακτικές προς όφελος του συνόλου», υποστήριξε η κ. Ματσούδη.

Σύμφωνα με την ίδια, η συμμετοχή υπήρξε αθρόα και ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. «Το επιστέγασμα όλης της προσπάθειας ήταν η ανατροφοδότηση που πήραμε, η οποία ήταν πολύ καλή. Οι γυναίκες πήραν τον λόγο και ένιωσαν ικανοποιημένες καθώς υπήρξαν ενεργοί μέτοχοι και όχι απλά παθητικό κοινό».

Ειρήνη Κατσιλίδου, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Δεν αλλάζουν τα δεδομένα μόνο με όρους εργασίας, αλλά υπάρχει αλλαγή και στους έμφυλους ρόλους»

Η Ειρήνη Κατσιλίδου από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ σκιαγραφεί την απασχολησιμότητα της ορεινής Ξάνθης λέγοντας ότι η επικρατούσα εικόνα είναι η μετανάστευση των αντρών σε χειρωνακτικές εργασίες στο εξωτερικό, ειδικά μετά τη κρίση του 2008, ενώ παράλληλα οι γυναίκες έχουν μπει στην πρώτη γραμμή των ευθυνών που δεν είχαν πριν. «Δεν αλλάζουν τα δεδομένα μόνο με όρους εργασίας, αλλά υπάρχει αλλαγή και στους έμφυλους ρόλους», παρατηρεί η κ. Κατσιλίδου.

Από το 1995 με την ρύθμιση της ποσόστωσης για τα ΑΕΙ, η κατάσταση όσον αφορά στην παιδεία, επίσης, έχει αλλάξει καθώς οι γυναίκες διεκδικούν την μόρφωση τους. «Το απολυτήριο γυμνασίου για τις γυναίκες της ορεινής περιοχής ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεικόνα τους μαζί με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να κάνουν ένα βήμα πέρα από την άμισθη οικιακή εργασία», ενώ η κ. Κατσιλίδου υπογραμμίζει ότι «τα σχολεία παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιώντας προγράμματα όπως το συγκεκριμένο που αφορούσε την επιχειρηματικότητα».

«Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι οι γυναίκες, είτε μιλάμε για αστικό κέντρο είτε για την ορεινή Ξάνθη, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ακόμα και σήμερα αποκλείονται από την αγορά εργασίας ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Πολιτεία έχει ευθύνη για την δημιουργία και την διασφάλιση θέσεων εργασίας», αναφέρει στο «Ε» η κ. Κατσιλίδου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ερώτηση για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο κατέθεσε ο Φερχάτ Οζγκιούρ

Ο βουλευτής Ροδόπης ζητά άμεση επανεξέταση των κριτηρίων που αποκλείουν την περιοχή Ο βουλ…