Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές Αικ. Πλέσια-Ευσταθοπούλου στο «Ε»: «Η σημασία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών δεν είναι ένας κομματικός στόχος αλλά εθνικός»

Αικ. Πλέσια-Ευσταθοπούλου στο «Ε»: «Η σημασία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών δεν είναι ένας κομματικός στόχος αλλά εθνικός»

0

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναλύει τα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και θέτει επί τάπητος τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ


«Η δήλωση περί πολιτικής σταθερότητας της Νέας Δημοκρατίας είναι η απόλυτη έκφραση αλαζονείας»


«Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, το θέμα της ακρίβειας είναι εμφανές παντού απλά στην Ελλάδα είναι πλέον θέμα αισχροκέρδειας και για αυτό το λόγο η αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων είναι απαραίτητη και όπως αποδείχθηκε δεν αυτορυθμίζεται από την αγορά όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε η Αικατερίνη Πλέσια-Ευσταθοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» αναφερθείσα στο ζήτημα της ακρίβεια και παράλληλα ανέλυσε τους λόγους που αποφάσισε να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Πλέσια-Ευσταθοπούλου μίλησε για την πράσινη μετάβαση, την έμφυλη ανισότητα, την σημασία των ευρωεκλογών όπως επίσης σχολίασε την δήλωση του πρωθυπουργού περί «πολιτικής σταθερότητας».

Η Αικατερίνη Πλέσια-Ευσταθοπούλου σπούδασε στη Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. και είναι διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος και Πολιτικός Μηχανικός. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Cambridge University και αποφοίτησε με διάκριση στο αντικείμενο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

«Ε»: Ποιο είναι το όραμα του ΠΑΣΟΚ και το δικό σας για Πράσινη Μετάβαση ώστε να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα που συμφωνήθηκε στο COP28;

ΑΙΚ.Π.: H κλιματική αλλαγή δεν είναι στην ‘πόρτα’ μας αλλά ήδη την έχουμε υποδεχτεί. Αυτό σημαίνει ότι η πράσινη ενεργειακή μετάβαση είναι επιτακτική για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις αλλεπάλληλες συνέπειές της.

Το όραμα του ΠΑΣΟΚ και το δικό μου είναι μία δίκαιη πράσινη μετάβαση. Μετάβαση δηλαδή στην οποία, όποιος επωμίζεται τα κόστη αυτής θα είναι δυνατό να συμμετέχει και στα οφέλη της. Με το παρόν σχεδιασμό, στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών θα συμβάλλουν οικονομικά το κράτος και οι πολίτες, οπότε στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ώστε τα οφέλη να φθάσουν άμεσα και στους πολίτες.

Δεύτερον, χρειάζεται ένας μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα στοχοθετεί τις προτεραιότητες της πράσινης μετάβασης. Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως αποδεικνύεται κάνει αποσπασματικές κινήσεις συνεχίζοντας τις βαριές επενδύσεις σε ένα μεταβατικό καύσιμο, χωρίς ξεκάθαρο πλάνο για το ρόλο αυτού και της ένταξής του σε μία ‘πράσινη’ πραγματικότητα.

«Ε»: Στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής υπάρχει πληθωρισμός κέρδους. Ποια η θέση σας για αυτό το ζήτημα της ακρίβειας όπου οι πολίτες το θέτουν ως προτεραιότητα;

ΑΙΚ.Π.: Εάν παρατηρηθεί η πορεία του πληθωρισμού ξεκίνησε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, κορυφώθηκε μετά τον πόλεμο και άρχισε να σταθεροποιείται. Το παράδοξο στην Ελλάδα σε σχέση με τα άλλα κράτη είναι ότι το Φεβρουάριο του 2022 και ενώ ο γενικός πληθωρισμός παρέμενε σταθερός ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε στα ύψη. Αυτό ήταν ένα σημάδι αισχροκέρδειας που έπρεπε να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τον πληθωρισμό ‘απληστίας’ που ζούμε σήμερα.

Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Στουρνάρας, ζούμε σε ένα καθεστώς ολιγοπωλίων όπου συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν την ‘πίτα’ και ορίζουν τον πληθωρισμό κέρδους με αποτέλεσμα ο πολίτης να ζει τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά του. Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τακτικές για αντιμετώπιση του προβλήματος

  • Μείωση του ΦΠΑ για κάποιες μονάδες (όχι μηδενισμό) σε βασικά αγαθά
  • Ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και να επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα
  • Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών, η οποία θα ενημερώνει τους καταναλωτές οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ως κίνημα αλληλεγγύης να στείλουν ένα μήνυμα στις εταιρείες όταν οι τιμές είναι δυσανάλογες

Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, το θέμα της ακρίβειας είναι εμφανές παντού απλά στην Ελλάδα είναι πλέον θέμα αισχροκέρδειας και για αυτό το λόγο η αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων είναι απαραίτητη και όπως αποδείχθηκε δεν αυτορυθμίζεται από την αγορά όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ε»: Πώς αξιολογείτε την κατάσταση της έμφυλης ισότητας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, υπό το πρίσμα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2023 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE – Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση) και των πρόσφατων αποκαλύψεων που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση; Με ποιο τρόπο η Ευρώπη μπορεί να μειώσει τις έμφυλες ανισότητες;

ΑΙΚ.Π.: Ο δείκτης ισότητας των φύλων στην Ευρώπη σταδιακά εμφάνισε βελτίωση ειδικά στις χώρες του βορρά (π.χ. Σουηδία, Δανία) αλλά η πρόοδος αυτή έχει είτε σταθεροποιηθεί είτε υποχωρήσει ελαφρώς τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση της Ευρώπης των 27 οπότε υπάρχει αναγκαιότητα βελτίωσης με εφαρμογή μέτρων.

Η αντίληψη της ισότητας θεωρώ ότι είναι βαθύ θέμα παιδείας και κουλτούρας οπότε για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά, η αδιαμφισβήτητη ισότητα πρέπει να καλλιεργηθεί από τις νεαρές ηλικίες. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε καθιέρωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τροποποίηση αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να καλλιεργείται η δεξιότητα της ενσυναίσθησης.

Επίσης, η εργασιακή ισότητα είναι ένα βασικό σημείο που χρίζει βελτίωσης. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των γυναικών μέσω μέτρων υποστήριξης εκπαίδευσης, κατάρτισης και στήριξη της μητρότητας μέσα στην αγορά εργασίας.

Για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας εκτός της πλήρους εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης προτείνουμε ενίσχυση των δομών για τη στήριξη γυναικών που έχουν υποστεί βία και νομοτεχνικές βελτιώσεις για την άμεση αντιμετώπιση της βίας. Με τις όλο και αυξανόμενες περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και έμφυλης βίας, πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα τα οποία να στοχεύουν στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη.

«Ε»: Πιστεύετε ότι οι πολίτες γνωρίζουν την σημασία των Ευρωεκλογών;

ΑΙΚ.Π.: Ενώ υπάρχει γνώση της διαδικασίας δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο το Ευρωπαϊκό διακύβευμα των Ευρωεκλογών.  Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε πολύ μεγάλο ποσοστό υιοθετούνται από τα κράτη μέλη οπότε και επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας. Νομοθεσίες για την ενεργειακή μετάβαση ή για τα εργασιακά δικαιώματα, παραδείγματος χάριν, υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή ένωση και μεταφέρονται ως έχουν σε εθνικό επίπεδο.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς και των φιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη, μας οδηγούν σε μονοπάτια του ΄λίγο μαζί και πολύ χώρια΄. Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη με οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική ασφάλεια. Μία Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο ισχυρή με ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Οπότε, οι συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν την επομένη της Κυριακής 9 Ιουνίου είναι κρίσιμοι για το μέλλον της Ευρώπης. Για μία Ευρώπη με ανθρωποκεντρικές πολιτικές και κοινωνικό πρόσημο η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είναι μονόδρομος.

«Ε»: Η ΝΔ επιμένει ότι από τις Ευρωεκλογές διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Ποια η γνώμη σας;

Α.Π.: Η δήλωση περί πολιτικής σταθερότητας της Νέας Δημοκρατίας διαψεύδεται καθώς αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης διοικεί με το 41% στην Ελληνική Βουλή. Οπότε, το ερώτημα είναι πως με 121 βουλευτές πάνω από το δεύτερο κόμμα αμφισβητείται η σταθερότητα; Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση αλαζονείας από την πλευρά του.

Το κύριο εθνικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι η ευκαιρία που έχουμε στο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανατροπή του στρεβλού συστήματος διακυβέρνησης ΝΔ. Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. την Κυριακή 9 Ιουνίου, δεσμευόμαστε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα αποτελέσει την κύρια δύναμη αντιπολίτευσης με κοινωνικό ιδεολογικό χαρακτήρα και εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό έχει αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης και προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον Ελληνικό λαό, θέτοντας θέμα σταθερότητας.

Η σημασία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών δεν είναι ένας κομματικός στόχος αλλά εθνικός, καθώς είναι η ευκαιρία της χώρας να αποκαταστήσει την ισορροπία στο πολιτικό στερέωμα ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές η δημοκρατική παράταξη να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας ώστε να βρεθεί ξανά ο απλός πολίτης στο επίκεντρο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Εκλογές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…