Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Στη φάκα γονικές παροχές «μαϊμού» και δωρεές μετρητών

ΑΑΔΕ: Στη φάκα γονικές παροχές «μαϊμού» και δωρεές μετρητών

0

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών


 

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ πιάστηκαν χιλιάδες υποθέσεις γονικών παροχών με τη χρήση μετρητών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω τριγωνικών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να καταλογιστούν οι προβλεπόμενοι φόροι αφού δεν τηρήθηκε η υφιστάμενη νομοθεσία, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021. Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών μέχρι 800.000 ευρώ είναι αφορολόγητη εφόσον γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου.

Εάν ο γονέας καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού, τότε δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και η Εφορία επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό, από το πρώτο ευρώ. Εάν, για παράδειγμα, ένας πατέρας καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του ή του γιου του ένα χρηματικό ποσό ύψους 10.000 ευρώ σε μετρητά, τότε η κόρη ή ο γιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο γονικής παροχής 10% επί ολόκληρου του ποσού των 20.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις που προσέφυγαν και στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καταλογίστηκε ο προβλεπόμενος φόρος 10%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.580 υποθέσεις χρηματικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλει η εφορία. Όπως προκύπτει από τις προσφυγές που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά!

Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

Ταυτόχρονα η φορολογική διοίκηση εντόπισε περιπτώσεις τριγωνικών συναλλαγών, με δωρεές μεταξύ αδελφών με ενδιάμεσο τους γονείς, όπου δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένα παιδί δώρισε στον πατέρα του ένα σημαντικό ποσό, συναλλαγή που είναι αφορολόγητη. Ακολούθως ο πατέρας όμως, δώρισε στο παιδί του το ποσό, συναλλαγή που επίσης είναι αφορολόγητη. Οι ελεγκτές της εφορίας «τσίμπησαν» αρκετές περιπτώσεις  όπου μέσω τριγωνικών συναλλαγών- παράκαμψαν τη φορολογική τους υποχρέωση, με κίνητρο το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021 για γονικές παροχές και δωρεές σε παιδιά και εγγόνια από γονείς και παππούδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον πατέρα ή τη μητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια με γονική παροχή έδωσε τα χρήματα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάμεσο, δηλαδή, το γονέα τα χρήματα περάσανε από το ένα παιδί στο άλλο. Για αυτήν, την «τριγωνική» συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος καθώς η δωρεά χρημάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στο γονιό είναι αφορολόγητη όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από το γονιό στο παιδί. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι μένουν εκτός της αυτόματης υποβολής

Η ΑΑΔΕ στέλνει μηνύματα σε χιλιάδες φορολογούμενους – Τι θα γίνει στις 2 Ιουλίου Ανα…