Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Οι 4 προϋποθέσεις για τη διαγραφή οφειλών

ΑΑΔΕ: Οι 4 προϋποθέσεις για τη διαγραφή οφειλών

0

Ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη 26,3 δισ. ευρώ


Νέους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θέτει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης.

Αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την είσπραξη οφειλών, τότε και μόνο τότε η Εφορία θα χαρακτηρίσει ένα χρέος ως ανεπίδεκτο είσπραξης. Θα έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εναντίον των οφειλετών με αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και ποινικές διώξεις, έτσι ώστε να εισπραχθούν οι οφειλές.

Το ποσό που σήμερα έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης ανέρχεται σε 26,3 δισ. ευρώ, κάτι που μειώνει τη συνολική οφειλή που μπορεί να διεκδικηθεί από τους οφειλέτες σε 80,6 δισ. ευρώ από 107 δισ. που ανέρχεται συνολικά σήμερα το ληξιπρόθεσμο χρέος των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Όλα τα τελευταία χρόνια, επιδίωξη της φορολογικής αρχής είναι να πάψει ο μηχανισμός να διεκδικεί ποσά που είναι αδύνατο να εισπραχθούν, έτσι ώστε να επικεντρωθεί η προσπάθεια στις οφειλές εκείνες που μπορούν να εισπραχθούν.

 

Τι προβλέπει η απόφαση Πιτσιλή

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, σύμφωνα με την οποία ορίζονται νέα κριτήρια προκειμένου ένα χρέος να εγγραφεί στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, χωρίς αυτό να σημαίνει την αυτόματη διαγραφή του.

Εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι μετά την πάροδο δεκαετίας και υπό προϋποθέσεις, τα χρέη θα μπορούν να διαγραφούν. Αλλά σε όλο αυτό το διάστημα, οι οφειλέτες και τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση του Γ. Πιτσιλή, η οποία να σημειωθεί φέρει τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ορίζεται ότι υπάρχει δυνατότητα χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης ακόμα και εάν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, η αξία των οποίων όμως δεν υπερβαίνει το 5% της συνολικής οφειλής, είναι αξίας έως 100.000 ευρώ και ικανοποιούνται μια σειρά άλλων προϋποθέσεων.

Ειδικότερα, με την απόφαση ορίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:

-Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί.

-Η εκμίσθωση τραπεζικής θυρίδας από οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο δεν κωλύει τον χαρακτηρισμό των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, ακόμα και πριν λάβει χώρα η διάρρηξη αυτής, εφόσον έχει ήδη επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια τρίτου.

-Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.

-Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις (α) και (β) και είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών. Κατ’ εξαίρεση με την έκθεση ελέγχου πιστοποιείται η συνδρομή των προϋποθέσεων των διατάξεων αυτών, κατά περίπτωση. Αν ο οφειλέτης ή συνυπόχρεος έχει αποβιώσει και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της περ. (β) της παρ. 5, ειδικά ως προς τον αποβιώσαντα οφειλέτη ή συνυπόχρεο πιστοποιείται μόνο η συνδρομή της περίπτωσης αυτής.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

IRIS: Έρχονται πρόστιμα – Χωρίς το σύστημα οι μισοί επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελεσίγραφο στους επαγγελματίες μέχρι 30/6 Αποστάσεις από τ…