Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΑΔΕ: Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν 2 στους 3 ελεύθερους επαγγελματίες

ΑΑΔΕ: Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν 2 στους 3 ελεύθερους επαγγελματίες

0

Ποιες αλλαγές εξετάζονται στην τεκμαρτή φορολόγηση


Δύο στους τρεις ελεύθερους  επαγγελματίες  της χώρας θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο  στην εφορία με την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (MyDATA) .

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία 75.166 φορολογικών δηλώσεων , το 51% των  ελεύθερων επαγγελματιών φορολογείται με τα τεκμήρια. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε  37.943 ελεύθερους επαγγελματίες.  Αυτό συμβαίνει επειδή  τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και αυτό έχει ως  αποτέλεσμα το εκκαθαριστικό να είναι «φουσκωμένο» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρά το  «κούρεμα» κατά 50% του Τέλους Επιτηδεύματος.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 473.000 ( δηλαδή το 64%)  αναμένεται να  πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας ενώ 138.000 θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα δουν μεγάλες διαφορές.

Επιπλέον από τους 37.943 αυτοαπασχολούμενους που φορολογούνται με το τεκμαρτό, οι «τολμηροί» που το αμφισβητούν και ζητούν φορολογικό έλεγχο είναι μόλις 255 (το 0,6%). όπως δείχνουν τα στοιχεία  από τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται δε πως το κράτος  εισέπραττε μέχρι πέρυσι το ποσό των 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ.  ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 378 εκατ. ευρώ από το Τέλος Επιτηδεύματος) από τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών.

Πάντως με την εφαρμογή του νέου συστήματος τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 606 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένης της κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος. Το νέο σύστημα θα επηρεάσει και τα επιδόματα καθώς θα βγάλει εκτός «νυμφώνος» χιλιάδες επαγγελματίες με την εξοικονόμηση πόρων για το κράτος να ανέρχεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Διορθωτικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Εάν υπάρχουν επιμέρους σημειακές διορθώσεις, μπορούμε να τις κάνουμε» δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.  «Η  φορολογία, δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες»  είπε από πλευράς του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης  στον ΣΚΑΙ.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές αναμένεται να επικεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες στα σημεία με τις κατάφορες αδικίες και όχι στον βασικό πυρήνα της μεταρρύθμισης αλλά αυτές δεν αναμένονται  να γίνουν φέτος αλλά από του χρόνου και έπειτα .

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

IRIS: Έρχονται πρόστιμα – Χωρίς το σύστημα οι μισοί επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελεσίγραφο στους επαγγελματίες μέχρι 30/6 Αποστάσεις από τ…