Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για μετάβαση στον αναγεννητικό τουρισμό

25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για μετάβαση στον αναγεννητικό τουρισμό

0

Έργο που συμμετέχει το ΕΒΕ Ξάνθης – Ενημέρωση σε φορείς και επιχειρήσεις της Ξάνθης

 

Τι είναι ο αναγεννητικός τουρισμός

 

Σε μια νέα μορφή τουρισμού μπορούν να έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις και φορείς της Ξάνθης, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υλοποίησης του έργου “SMARTIES for SMEs” που εντάσσεται στο πρόγραμμα COSME που προωθεί τον Αναγεννητικό τουρισμό ως την νέα “πράσινη” μορφή βιωσιμότητας. Πρόκειται για ένα έργο που συμμετέχει ως εταίρος το Επιμελητήριο Ξάνθης και για το λόγο αυτό διοργάνωσε μια ενημερωτική σύσκεψη την Παρασκευή το πρωί με θέμα: «Διασφάλιση Μακροπρόθεσμης Αειφορίας για την περιοχή, με βάση το τρίπτυχο: Αναγεννητικός Τουρισμός-Πολιτιστικές Διαδρομές-Μεσογειακή Διατροφή» με προσκεκλημένους τους φορείς της Ξάνθης ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Λαογραφικό μουσείο Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με προσκεκλημένους εκπροσώπων επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται είτε στον τουριστικό κλάδο είτε στον κλάδο εστίασης και σε συναφή επαγγέλματα.

Ενημέρωση φορέων – Ποιοι συμμετείχαν

Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη ενημέρωσης των φορέων συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ξάνθης και του δήμου Τοπείρου, η Προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Ξάνθης Μαρία Χρυσάφη, εκπρόσωποι από την περιφέρεια, του Συλλόγου Ξενοδόχων καθώς και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης. Επίσης, συμμετείχε ο κ. Antonio Barone από την Διαδρομή των Φοινίκων, η κα Emanuella Panke από την διαδρομή ITER VITIS και η  κα Ksenija Keča από τον Πανεπιστήμιο LiBERTAS – Κροατία καθώς και οι κ.κ. Φώτης Βλάχος και Σπυρίδων Τσιρίγκας, στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του ΥΠΠΟ. Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 χώρες της Ε.Ε.

25.000 ευρώ επιδότηση στις επιχειρήσεις για  την πράσινη μετάβαση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδότηση 25.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και φορείς που θα πληρούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν και να υλοποιήσουν δράσεις, να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες προβολής  και υποδομές στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασης. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που μειώνουν τους ρύπους και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Έτσι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται  στον τουρισμό θα πρέπει να υιοθετήσει πρακτικές και να αναβαθμίσει ενεργειακά τις υποδομές της, να χρησιμοποιήσει συστήματα «πράσινης» ενέργειας.

 Τι είναι ο αναγεννητικός τουρισμός

Ο αναγεννητικός τουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού που η τουριστική προσφορά που σέβεται την αυθεντικότητα της τοπικής επικράτειας και συμβάλλει στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών, καθώς  και τις συνέργειες  τουριστικού αγροδιατροφικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης τουριστικής προσφοράς, με την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση δόθηκαν απαντήσεις σε θέματα όπως: Πώς μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να εμπλακούν αποτελεσματικά και να ενδυναμωθούν να συμμετέχουν και να επωφελούνται από πρωτοβουλίες αναγεννητικού τουρισμού που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό τουρισμό και τη μεσογειακή διατροφή.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα λειτουργήσει Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον Εχίνο

Με 18 εθελοντές και 3 μονίμους πυροσβέστες – Θα στεγάζεται προσωρινά στο ΚΕΠ Αναμένεται το…