Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τραγούδι, μουσική, ενδυμασίες και 290 χορευτές στην φετινή μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων

Τραγούδι, μουσική, ενδυμασίες και 290 χορευτές στην φετινή μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων

0

Την Κυριακή 12 Μαΐου-Γιορτή της Μητέρας  πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία και ακολούθησε παράσταση των χορευτικών τμημάτων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο


«Οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνονται, καθώς είναι πολύ σημαντικές γιατί πέρα από το ότι αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, μας δένουν μεταξύ μας», τόνισε στο «Ε» η πρόεδρος Πέπη Στάντσιου


Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, Γιορτή της Μητέρας το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμήσει τη Μητέρα, αλλά και να «γιορτάσει» τη λαϊκή παράδοση. Αναλυτικά, η μία αφορούσε την αρτοκλασία που έγινε προς τιμή της Μητέρας, της μητρότητας και του πολύ σημαντικού ρόλου της στην κοινωνία στον Ιερό Ναό Ακαθίστου Ύμνου. Στη συνέχεια, το απόγευμα στις 7:30 έλαβε χώρα η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Οι χοροί καλά κρατούν» όπου παρουσιάστηκαν όλα τα τμήματα του Λυκείου και συγκεκριμένα το τμήμα των κρουστών, το τμήμα του παραδοσιακού πολυφωνικού τραγουδιού και τα τμήματα των χορών στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.


Φωτογραφικό υλικό από την αρτοκλασία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης τιμής ένεκεν της Γιορτής της Μητέρας


Σχετικά με την εκδήλωση, η πρόεδρος, κ. Πέπη Στάντσιου, τόνισε στο «Ε»: «Η εκδήλωση σηματοδοτούσε το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς 2023-2024, αλλά κύριος σκοπός ήταν να αναδείξουμε στοιχεία της παράδοσής μας  που σχετίζονται με την μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την ενδυμασία».




Πάνω από 320 άτομα στην φετινή μουσικοχορευτική παράσταση

Έπειτα, αναφέρει ότι συνολικά συμμετείχαν 290 χορευτές, οι ανάλογοι μαθητές από το τμήμα του παραδοσιακού τραγουδιού, όπως και οι μαθητές των κρουστών, δηλαδή μία δύναμη πάνω από 320 άτομα τα οποία έδειξαν τη δουλειά τους σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με πολλή διάθεση και πολύ κέφι.

Π.Στάντσιου: «Τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι παρευρισκόμενοι  μας έδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα»

«Δεν ήταν διεκπεραιωτική η εκδήλωση σε καμία περίπτωση. Απεναντίας, τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και οι παρευρισκόμενοι  μας έδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα με την παρουσία τους, με τον χορό τους, με το τραγούδι τους και τη μουσική τους. Απέδειξαν, δηλαδή ότι ο λαϊκός μας πολιτισμός είναι ‘’ζωντανός’’, ότι τελικά οι ρίζες μας είναι ‘’ζωντανές’’. Οι μικροί πράγματι μας συγκίνησαν και οι μεγάλοι μας εντυπωσίασαν. Όλοι έκαναν υπερήφανους τους  γονείς, παππούδες, φίλους, συγγενείς οι οποίοι παραβρέθηκαν να τους καμαρώσουν», όπως επεσήμανε ακολούθως.

Η πρόεδρος ανέφερε, επίσης ότι «οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνονται, καθώς είναι πολύ σημαντικές γιατί πέρα από το ότι αναδεικνύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό, μας δένουν μεταξύ μας με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται όλα τα μέλη των ομάδων. Για αυτούς τους λόγους, λοιπόν προσπαθεί το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης κάθε χρόνο να έχει μία τέτοιου είδους παρουσία».

Αναφορικά με τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε: «Στην εκδήλωση πέρα από γονείς, μέλη, φίλους, παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κάθισε μέχρι το τέλος και μας έδωσε την ευχή του. Από την πλευρά του δήμου έδωσε το παρών ο αντιδήμαρχος, Σάκης Χατζηαντωνίου, επιπλέον  εκπρόσωπος του Διοικητή της Αστυνομίας, του Δ’ Σώματος Στρατού, όπως και η κ. Παυλακάκη από την Περιφέρεια».

Τα σχέδια- οι εξορμήσεις του ΛΕΞ  ενόψει καλοκαιριού

«Έχουμε δύο προσκλήσεις, η μία αφορά την Ορεστιάδα και στη συνέχεια το πολυφωνικό τραγούδι θα παρουσιαστεί σε ανάλογο φεστιβάλ στην Ηγουμενίτσα και ακολουθούν τα Ανώγεια της Κρήτης. Έπειτα, συνεχίζουμε τις προετοιμασίες για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Όλα αυτά, λοιπόν έχουν μπει στο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να έχουμε μία ‘’δυναμική’’ παρουσία», ενημέρωσε η κ.Στάντσιου.

Συγχαρητήρια σε δασκάλους και χορευτές

Τέλος, η κ.Στάντσιου συνεχάρη τους δασκάλους όλων των τμημάτων κάνοντας ειδική μνεία στους:  κ. Θάνο Τζελεμπή στα  κρουστά, κ.Στέλλα Γκρήγκοβιτς στο πολυφωνικό τραγούδι και στους δασκάλους χορού, τους:  κ.Κυριάκο Αθανασιάδη,  κ. Δήμητρα Μπουναρτζή,  κ. Μάγδα Καραγιαννίδου και  κ.Κυριάκο Ρώσογλου.

«Βεβαίως, πολλοί έπαινοι αξίζουν στους χορευτές όλων των τμημάτων», είπε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα   Σε εξέλι…