Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τον Άγιο Αθανάσιο τίμησαν και φέτος με κατάνυξη οι Αβδηρίτες

Τον Άγιο Αθανάσιο τίμησαν και φέτος με κατάνυξη οι Αβδηρίτες

0

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι από την Βελόνη ανηφόρισαν στο ξωκλήσι του Αγίου με σκοπό να προσκυνήσουν, να φέρουν τα τάματά τους, να παραστούν την Θεία Λειτουργία και να γευτούν το διαβασμένο κουρμπάνι του Αγίου


Η ιστορικός, Χρύσα Ραξιώνη γράφει για την ιστορία του Αγίου στα Άβδηρα


Την μνήμη του αγαπημένου τους Αγίου Αθανασίου γιόρτασαν με ευλάβεια και κατάνυξη οι κάτοικοι των Αβδήρων και της Βελόνης και φέτος στις 8 Μαΐου 2024. Από νωρίς το πρωί χριστιανοί και μουσουλμάνοι από την Βελόνη ανηφόρισαν στο ξωκλήσι του Αγίου, μιας και τον πιστεύουν και τον θεωρούν προστάτη τους με σκοπό να προσκυνήσουν, να φέρουν τα τάματά τους, να παραστούν την Θεία Λειτουργία και να γευτούν το διαβασμένο κουρμπάνι του Αγίου.






Αξημέρωτα στήθηκαν τα καζάνια για το πιλάφι και οι μάγειροι έπιασαν δουλειά για να εκτελέσουν την πατροπαράδοτη συνταγή και να ανακατεύουν με μεγάλες ξύλινες κουτάλες το ρύζι με τον ζωμό και τα κομμάτια αρνίσιου κρέατος, για να γίνει χυλωμένο και νοστιμότατο όπως πρέπει και όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Η ιστορικός, Χρύσα Ραξιώνη γράφει επιπροσθέτως:

«Χθες 8 Μαΐου γιορτάσαμε στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Ο ναός χτίστηκε το 1874 και αρχικά αποτελούσε τον ενοριακό ναό των συνοικιών Τσακάλ Μαχαλά και Ινελή. Η ενοποίηση των ενοριών του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Παρασκευής έγινε το 1924. Σύμφωνα με την παράδοση κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, όταν έφτασαν τα εχθρικά στρατεύματα κάτω από το λόφο του Αγίου, τα άλογα αρνούνταν να προχωρήσουν προς το χωριό. Αυτό θεωρήθηκε από όλους σημάδι του Αγίου Αθανασίου και έτσι σώθηκε το χωριό ,καθώς οι επιδρομείς δεν πείραξαν τίποτα από το φόβο τους. Από τότε λοιπόν μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι, Έλληνες αλλά και Μουσουλμάνοι από τη γύρω περιοχή, τιμούν τη μνήμη του Αγίου και προσφέρουν πολλά σφάγια, τα οποία βράζουν σε καζάνια με ρύζι το γνωστό “κουρμπάνι”, το οποίο διανέμεται στους πιστούς κατόπιν ειδικής ακολουθίας και ευλογίας από τον Παπά. Παλαιότερα ακολουθούσε πανηγύρι μεγάλο, καθώς όλοι οι κάτοικοι έμεναν εκεί ,έτρωγαν όλοι μαζί και γλεντούσαν.

Τέλος να αναφέρω πως σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταγραφές που έχω κάνει, αποδίδονταν από τους Αβδηρίτες και ιαματικές ιδιότητες στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, καθώς ήταν  συχνές οι μαρτυρίες για θαυματουργικές ιάσεις ασθενών. Κάποιοι συνήθιζαν το προηγούμενο βράδυ, που ήταν άρρωστοι κυρίως, να κοιμούνται στο ναό. Ακόμη και σήμερα τηρείται αυτό από κάποιους κατοίκους.

Και του χρόνου λοιπόν με υγεία να γιορτάσουμε! Ο Άγιος Αθανάσιος να μας προστατεύει όλους!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …