Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πολύπλευρες δράσεις

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πολύπλευρες δράσεις

0

Το ΕΜΘ από την ίδρυσή του έχει ως στόχο την μάθηση και τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού προσβάσιμο σε όλους


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα η είσοδος στα μουσεία όλης της χώρας είναι ελεύθερη, ενώ μια σειρά από δράσεις, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις, διοργανώνονται από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς.

Θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα, που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:

  • Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση, με ισότιμη πρόσβαση, χωρίς αποκλεισμούς και με ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους.
  • Στόχος 9: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικές υποδομές και ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα του ΕΜΘ:

Κυριακές στο μουσείο!

Το ΕΜΘ και η ομάδα αφήγησης παραμυθιών “Οι νότες λένε παραμύθια” σας καλούν σε μια σειρά από διαδραστικές μουσικές παραστάσεις με επίκεντρο την Ελληνική Μυθολογία.

Μέσα από αφήγηση και μουσική οι μικροί θεατές συνδέουν την μουσική με την πλοκή της ιστορίας και παρακινούνται να αναπτύξουν την ακουστική τους αντίληψη και την μοναδική τους φαντασία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/05/2024 11:00

Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

Βρισκόμαστε μετά την Τιτανομαχία, ο Δίας είναι ο κυρίαρχος των Πάντων και αναθέτει στα δύο αδέρφια τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να δημιουργήσουν όλα τα πλάσματα του κόσμου. Ο Προμηθέας αποφασίζει να κλέψει τη φωτιά από τους Θεούς και να τη δώσει στους ανθρώπους που τόσο αγαπούσε για να τους προστατέψει. Ο Δίας οργισμένος θέλει να τιμωρήσει τόσο για τον Προμηθέα όσο και τους ανθρώπους. Ένα κουτί, ένα θεϊκό πλάσμα και ο Μύθος ξεκινάει…Ελάτε να δούμε παρέα πως πίστευαν οι αρχαίοι ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος ….

Πώς σκόρπισαν τα δεινά στις ανθρώπινες ζωές….. πώς εμφανίστηκε η ελπίδα;

 

Γενική είσοδος 7€

Για παιδιά από 4 και γονείς

Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Απαραίτητη η κράτηση

Πληροφορίες και εγγραφές: 2551036663 & info@emthrace.org

 

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης : «Είμαστε η GENERATION Z»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο

Αλεξανδρούπολης σας προσκαλούν στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης: «Είμαστε η GENERATION Z» με έργα από μεικτές τεχνικές μιας ομάδας μαθητών της Β΄και Γ΄τάξης.

Την Τετάρτη 22/5 στις 19:30 στην ART GALLERY στην Αλεξανδρούπολη

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης «Είμαστε η GENERATION Z», που στοχεύει στην κινητοποίηση της αυτοέκφρασης των νέων και την ενεργοποίηση του αυτοπροσδιορισμού τους μέσω της τέχνης.

Η δράση ξεκίνησε για πρώτη φορά τον χειμώνα του 2020 και το 2021, αλλά λόγω της πανδημίας δεν έφτασε στο τελικό στάδιο της έκθεσης. Σχεδιάστηκε εκ νέου και υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με μια ομάδα μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.

Στόχος της δράσης να δοθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας  στους νέους μέσα από τις δικές τους ερμηνείες σε σχέση με τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Παράλληλα στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης των μαθητών με τα μουσεία, την κατανόηση του ρόλου των μουσείων στην καθημερινότητά τους και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασής τους με τον υλικό και άυλο πολιτισμό. Μιά καινοτόμα προσέγγιση που αξιοποιεί τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα της ομάδας ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία και επιμέλεια μιας εικαστικής έκθεσης, ένα μέσο να συστηθούν στην τοπική τους κοινότητα.

Ποια καλύτερη αφορμή για αυτοέκφραση και δημιουργία από την παραγωγή μιας δικής τους έκθεσης, που να ακουστεί στην κοινότητα η φωνή τους;

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 14 βιωματικά εργαστήρια με σύγχρονες προσεγγίσεις και την μεθοδολογία emerge: Δημιουργική γράφη, διάφορες τεχνικές ζωγραφικής, γλυπτική, γκράφιτι, σύνθεση μικτών υλικών, αλλά και σχεδιασμού και επιμέλειας μιας εικαστικής έκθεσης.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των συμμετεχόντων να δημιουργήσουν αυτοπορτρέτα με δίαυλο επικοινωνίας τον κώδικα της Generation Z χωρίς λογοκρισία και με ειλικρίνεια. Η ομάδα αυτοπαρουσιάζεται με τον δικό της εικαστικό τρόπο και μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες και κοινωνοί της δικής της απεικόνισης του να είσαι πολίτης στο σήμερα.

 

Σχεδιασμός και επιμέλεια προγράμματος: Βαλεντίνα Σωκράτους Ε.Μ.Θ.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υ.Π.Π.Ο.Α.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης Προσχολικής Ηλικίας του ΔΠΘ στα πλαίσια της πρακτικής κατάρτισης των φοιτητών του Γ΄ έτους σε μη τυπικό πλαίσιο, θα πραγματοποιήσει πέντε εκπαιδευτικά προγράμματα σε νηπιαγωγεία της Αλεξανδρούπολης στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Με αφορμή το παραμύθι “Η υπόσχεση”  αλλά και τις θεματικές ενότητες του μουσείου σχεδιάστηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματεύεται τα συναισθήματα μέσα από τις ιστορίες προσφύγων αρχές του 20ου αιώνα.

Η δράση τελεί υπό την επιμέλεια της Δρ. Κατερίνας Γιοφτσάλη, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. ΔΠΘ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Europe Direct ΑΜΘ γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής κι ανοίγει την αυλή του

Live με τους «Μπουκοβίνους» σήμερα το απόγευμα   Το επιβλητικό αρχοντικό που στεγάζει…