Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Τις πληγές τους από το χαλάζι μετρούν οι αγρότες μας

Τις πληγές τους από το χαλάζι μετρούν οι αγρότες μας

0

Έως και 100% καταστροφή σε καλλιέργειες στην Γκιώνα , Μέλισσα κατέγραψε το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ – Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ζημιάς


Στο επίκεντρο του χαλαζιού Γκιώνα, Μέλισσα, Πεζούλα, Άβδηρα –  Επιτακτική ανάγκη η αντιχαλαζική προστασία από αέρος


Τις πληγές τους από το σφοδρό χαλάζι μετρούσαν χθες Πέμπτη 30 Μαΐου οι αγρότες της πεδινής ζώνης . Την ίδια στιγμή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή «όργωνε» τα χωράφια με τις πληγείσες καλλιέργειες καταγράφοντας τις ζημιές.


Η επόμενη μέρα από το χαλάζι σε καλλιέργειες βαμβακιού στην Μέλισσα

Στο επίκεντρο του χαλαζιού Γκιώνα, Μέλισσα, Πεζούλα, Άβδηρα

Όπως μας ανέφεραν αγρότες στην Γκιώνα και την Πεζούλα η χαλαζόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις καταστροφές σε καλλιέργειες σιτηρών, βαμβακιού και ηλίανθου.

Αυτό επιβεβαιώνει ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Πανταζής που ανέφερε στο «Ε» πως κάποιες καλλιέργειες στην έχουν υποστεί 100% καταστροφή. Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ περιόδευσε στον Ζυγό όπου κατέγραψε ζημιές σε σιτάρια, βαμβάκια,  ηλιόσπορα αλλά και αμπέλια. Επίσης στην Εξοχή, στην Μέλισσα, στην Γκιώνα, Πεζούλα και Άβδηρα όπου το χαλάζι είχε πολύ μεγάλη ένταση.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Πανταζής έχει γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ και επί 15 μέρες οι αγρότες θα δηλώνουν την ζημιά που έχουν υποστεί.

Σφοδρό χαλάζι και σε Εξοχή

Για σφοδρή χαλαζόπτωση και στην Εξοχή κάνει λόγο ο πρόεδρος των αγροτών Κώστας Δαλάτσης επισημαίνοντας ότι κράτησε μόνο 10 λεπτά αλλά μαζί με τον αέρα που το συνόδευε ήταν αρκετό να κάνει μεγάλη ζημία στα στάρια και τα κριθάρια τα οποία είναι σε φάση αλωνισμού. Επίσης εκφράζονται φόβοι ότι το χαλάζι έχει πλήξει και τις ελιές που βρίσκονται στο τέλος της ανθοφορίας τους και στην αρχή της καρποδεσίας τους.

Επιτακτική ανάγκη η αντιχαλαζική προστασία από αέρος

Όπως γίνεται αντιληπτό το χαλάζι είναι ένα συχνό φαινόμενο για τον νομό μας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος όπως άλλες περιοχές. Όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Πανταζής το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών έχει καταθέσει το αίτημά του να ενταχθεί ο νομός μας στο πρόγραμμα της νέας περιόδου 2025 – 2027 και αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση. Απ’ την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης σημείωσε ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών της Ξάνθης να ενταχθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα και το έχουν θέσει στην συνάντησή τους με τον υπουργός Λευτέρη Αυγενάκη,  αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

Ενστάσεις έως τη Δευτέρα το απόγευμα   Αναρτήθηκαν το Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωριν…