Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Θηλιά» για τους δημότες οι αναποζημίωτες απαλλοτριώσεις

«Θηλιά» για τους δημότες οι αναποζημίωτες απαλλοτριώσεις

0

Δεσμεύονται τα ακίνητά τους από το δήμο και περιμένουν δεκαετίες να αποζημιωθούν – Πολλές περιπτώσεις σε εκκρεμότητα


Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέστος» οι μελέτες για το ΒΑΑ του δήμου Ξάνθης


Δύο ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη ημερήσια διάταξη της Δημοτικής Επιτροπής που συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτη την 30/5. Και τα δύο αν δεν σχετίζονται μεταξύ τους ωστόσο αναδεικνύουν δύο παθογένειες του δήμου Ξάνθης που και στις δύο περιπτώσεις έχουν οικονομικές επιπτώσεις στους δημότες. Το ένα θέμα αφορά την ατέρμονη διαδικασία των αποζημιώσεων στις απαλλοτριώσεις που κάνει ο δήμος σε ακίνητα δημοτών και το άλλο στην ανεπαρκή λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας που έχει σαν αποτέλεσμα ο δήμος να πληρώνει μελέτες σε εξωτερικούς συνεργάτες.

«Πληγή» οι ατέρμονες αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του δήμου Ξάνθης

Ειδικότερα ήρθε εισήγηση με εισηγητή τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων και υπηρεσιών Κυριάκο Παπαδόπουλο, για την απόρριψη τής από 03-11-2023 εμπροθέσμως υποβληθείσας ένστασης, κατά των με αριθμό 51/2023 & 192/2023 προγενέστερων αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αφορούσαν την άρση απαλλοτρίωσης για ένα ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Σάρδεων και Μεσολογγίου. Επί αυτών των αποφάσεων κατέθεσαν ενστάσεις περίοικοι αλλά η επιτροπή που τις εξέτασε εισηγήθηκε την απόρριψή τους. Ως εκ τούτου η έγκριση του θέματος θέτει σε ισχύ την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου που ήταν δεσμευμένο από το μακρινό 1997 χωρίς να δοθεί αποζημίωση στον ιδιοκτήτη. Είναι γεγονός ότι δεν είναι η μοναδική περίπτωση αλλά υπάρχουν πάρα πολλές παρόμοιες που ο δήμος δεσμεύει ένα ιδιωτικό ακίνητο για κάποια χρήση και ο ιδιοκτήτης περιμένει χρόνια την αποζημίωση. Το ακίνητο είναι δεσμευμένο κατά συνέπεια δεν μπορεί να το μεταβιβάσει ή να το πουλήσει περιμένοντας πότε θα βρει λεφτά ο δήμος και αν τελικά θα το χρησιμοποιήσει. Έτσι μετά 27 χρόνια ο δήμος αποφασίζει ότι δεν το χρειάζεται πλέον και το αποδεσμεύει. Και το ερώτημα είναι ποιος αποζημιώνει τον ιδιοκτήτη που επί 27 χρόνια έχασε οφέλη από την αξιοποίηση της περιουσίας του;. Γι’ αυτό είναι σύνηθες οι ιδιοκτήτες να στρέφονται δικαστικά εναντίον του δήμου διεκδικώντας αποζημίωση. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Παπαδόπουλος είναι μια «πληγή» αυτή με τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σε εκκρεμότητα και ο δήμος θα επιχειρήσει να τις διευθετήσει. Η απόφαση για άρση της απαλλοτρίωσης ήταν ομόφωνη.

Στο Οργανισμό «Νέστος» οι μελέτες για το ΒΑΑ του δήμου Ξάνθης

Το θέμα που αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από το 9ο θέμα που αφορά « Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ξάνθης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε, για την πράξη: «Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΣΤΟΣ ΑΕ, για την ωρίμαση των έργων προτεραιότητας για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) Δήμου Ξάνθης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης» 2021 – 2027, ορισμός εκπροσώπων στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης και εξουσιοδότηση Δημάρχου Ξάνθης. Όπως εξήγησε ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Κυριάκος Παπαδόπουλος ο δήμος Ξάνθης πρέπει τον Σεπτέμβριο να υποβάλλει την πρότασή στο ΒΑΑ και να έχει ωρίμαση μελετών γι’ αυτό και συνάπτει προγραμματική  με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε. Το ενδεχόμενο να ετοιμαστούν οι μελέτες από την τεχνική υπηρεσία κρίθηκε ανέφικτο σε εμπρόθεσμο χρόνο με το αιτιολογικό ότι δεν επαρκούν οι μηχανικοί μελετητές και ότι έχουν μεγάλο όγκο εργασιών με άλλα θέματα του δήμου. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα ο δήμος Ξάνθης δεν έχει καταφέρει  να έχει ώριμες μελέτες ώστε να απορροφήσει πόρους του ΒΑΑ όπως έχουν κάνει οι περισσότεροι δήμοι της περιφέρειας μας και αυτή η δημοτική αρχή έχει βάλει στοίχημα να τα καταφέρει. Γι αυτό άλλαξε και το πεδίο παρέμβασης του ΒΑΑ για να μη ρισκάρει να τεθεί εκτός αν δεν επιτευχθεί η επιθυμητή ωρίμαση των μελετών και των έργων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…