Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Θερμαίνεται» ο μηχανισμός δασοπροστασίας στην Ξάνθη

«Θερμαίνεται» ο μηχανισμός δασοπροστασίας στην Ξάνθη

0

Άσκηση με μεγάλη δασική φωτιά στα ορεινά των Κιμμερίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής άσκησης «Δια Πυρός 2024»


«Ήταν μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δασοπροστασίας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε ο Διοικητή Π.Υ. Ξάνθης κ. Αραμπατζής


Μια μεγάλη δασική φωτιά ορεινά από τα Κιμμέρια, επέλεξε φέτος η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση της ΑΜΘ για να διαπιστώσει το βαθμό ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα, στην αρχή της φετινή αντιπυρικής περιόδου.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με την παρουσία εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων που βρίσκονται πλέον σε ετοιμότητα, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει.


ΕΛΑΣ, Δήμος, Πυροσβεστική και Στρατός κύριοι εμπλεκόμενοι στην άσκηση

Άμεση παρέμβαση σε «μεγάλη δασική πυρκαγιά» στα Κιμμέρια

Η άσκηση «Δια Πυρός 2024» πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το πρωί της Πέμπτη 16/5/2024 και σε αυτή συμμετείχε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ξάνθης, προσωπικό και οχήματα από Χρυσούπολη, Κομοτηνή και μέλη της 7ης ΕΜΟΔΕ, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης και το δασαρχείο, τον ΔΕΔΔΗΕ, προσωπικό πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ, ο δήμος Ξάνθης, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό και μέλη εθελοντικών ομάδων που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα τα ΓΓΠΠ (Ερυθρός Σταυρός, ΟΔΙΑΚ, ΚΟΜΑΘ, ΕΟΔ)

Σύμφωνα με το σενάριο, ΙΧ που κινείτο επί του δασικού οδικού δικτύου στο 2ο χλμ Κιμμερίων Εράνου, εξετράπη και ντεραπάρισε με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά στη μηχανή του οχήματος, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια πέριξ αυτού σε ξερά χόρτα, θάμνους και πευκοβελόνες. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που τραυματίστηκε ελαφρά, βγήκε από το όχημα και ειδοποίησε την Πυροσβεστική για τη φωτιά.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική που βρέθηκε στο σημείο και ακολούθησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η φωτιά να μην περάσει την αντιπυρική ζώνη και να μην πλησιάσει τον οικισμό των Κιμμερίων.

Για την κατάσβεση της φωτιά κρίθηκε απαραίτητη η κλήση συνδρομής εναέριων μέσων (2 PZL και ενός ελικοπτέρου, τα οποία επενέβησαν μόνο κατά προσομοίωση) καθώς και το τμήμα της ΕΜΟΔΕ (γνωστοί ως δασοκομάντος από την κατάργηση των πεζοπόρων τμημάτων).

Για τις ανάγκες της άσκησης στο σημείο «εκδήλωσης της πυρκαγιάς» άρχισε να εξαπλώνεται πορτοκαλί καπνός και ξεκίνησε η υλοποίηση του σεναρίου. Στο σημείο «παρακολούθησης» που ορίστηκε λίγο έξω από τον οικισμό για τις ανάγκες οπτικής επαφής με το συμβάν βρισκόταν από νωρίς ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ξάνθης  πύραρχος κ. Γιάννης Αραμπατζής που συντόνιζε το σύνολο των ενεργειών. Παρών μαζί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης έχοντας ανά χείρας το σχέδιο εκκένωσης που έχει σχεδιαστεί για τον οικισμό.


Στο σχέδιο επί χάρτου αποτυπώνεται η περιοχή και το σχέδιο εκκένωσης του οικισμού

Ευκαιρία συντονισμού και βελτιώσεων

«Η άσκηση ήταν μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε το μηχανισμό δασοπροστασίας», να δούμε τα πράγματα επί τόπου και να ενισχύσουμε την  αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής στο «Ε» μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει ικανοποιητική επιχειρησιακή ετοιμότητα και με τη βελτίωση σημείων που έχουν επισημανθεί θα οχυρωθεί αποτελεσματικά ο νομός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Όπως επεσήμανε, το σημείο των Κιμμερίων επελέγη γιατί εκεί δεν υπάρχουν κρουνοί και μόνιμο δίκτυο παροχής νερού, ωστόσο έχει γίνει σχετικό αίτημα προς τη ΔΕΥΑΞ προκειμένου να γίνει μια δεξαμενή με γεώτρηση. «Μετά από αντίστοιχο αίτημά μας, έχει πυκνώσει το δίκτυο κρουνών και παροχής ύδατος και στην παλιά Πόλη και το συνοικισμό Σαμακώβ και αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη 5-6 σημεία κυρίως περιμετρικά του άλσους», ενημέρωσε ο κ. Αραμπατζής προσθέτοντας ότι ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος όπου αναμένεται η παρέμβαση της ΔΕΥΑΞ είναι η ανατολική πλευρά από την Αρχαγγελιώτισα έως την οδό Έβρου.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική εξετάζει την αποτελεσματικότητα των αντιπυρικών ζωνών, καθώς σε μερικά σημεία χρειάζονται συντήρηση, κυρίως μέσω της απομάκρυνσης της βλάστησης. «Ήδη για την αντιπυρική ζώνη στο σημείο της άσκησης έχουμε συμφωνήσει με το δασαρχείο», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής, προσθέτοντας: «σε κάθε δήμο μας δόθηκε η δυνατότητα στο ΣΟΠΠ να συζητήσουμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα που υπάρχουν».

Όπως είπε η Πυροσβεστική βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ολοκληρώθηκε η πρόσληψη των 11 εποχιακών και πλέον η επαγρύπνηση είναι πλήρης. Πληροφόρησε ότι οι περιπολίες στα άλση δεν ξεκίνησαν καθότι ο καιρός αυτή την περίοδο δεν έχει αυξημένη επικινδυνότητα.


Το αρχικό σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Χρησιμοποιήθηκε τεχνητός καπνός για τις ανάγκες της άσκησης

Στιγμιότυπα από την άσκηση «Δια Πυρός 2024»


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα   Σε εξέλι…