Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Θα ενταχθεί και η Ξάνθη στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας

Θα ενταχθεί και η Ξάνθη στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας

0

Δέσμευση Διευθύντριας ΚΕΜΕ Ελ. Χατζή: «Αν ενταχθεί η Καβάλα θα ενταχθεί και η Ξάνθη»


Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Θράκης, Δ. Πανταζής: «Είναι άδικο εφόσον υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί το πρόγραμμα να μη συμπεριληφθεί η Ξάνθη και η Ροδόπη»


Την δέσμευσή της ότι και η Ξάνθη θα ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα  αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος για την επόμενη τριετία 2025 – 2028, έδωσε τόσο στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρη Πανταζή όσο και προς το «Ε», η Διευθύντρια του Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ (ΚΕΜΕ) Έλενα Χατζή. Σημειώνεται ότι το  ΚΕΜΕ που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη κι είναι αυτό που συντονίζει το έργο της αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα το ΚΕΜΕ αποφασίζει ποιες περιοχές θα ενταχθούν αξιολογώντας τα αιτήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και πόρους.

Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Θράκης: «Είναι άδικο εφόσον υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί το πρόγραμμα να μη συμπεριληφθεί η Ξάνθη και η Ροδόπη»

Το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «Να ενταχθεί εδώ και τώρα και η Ξάνθη στην αντιχαλαζική προστασία από αέρος», κινητοποίησε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη Δημήτρη Πανταζή, ώστε να ζητήσει επίσημη ενημέρωση για τις περιοχές που επεκτείνεται το πρόγραμμα από το ΚΕΜΕ. Σε επικοινωνία μας ο κ. Πανταζής τόνισε ότι είναι άδικο εφόσον υπάρχει η πρόθεση να επεκταθεί το πρόγραμμα να μη συμπεριληφθεί η Ξάνθη και η Ροδόπη ώστε να καλυφθεί όλη η περιφέρειά μας, επισημαίνοντας ότι αυτό ακριβώς μετέφερε στην κα Χατζή ζητώντας να επανεξετάσει το θέμα. «Είναι άδικο και ακατανόητο να έχουμε για παράδειγμα παρέμβαση του αεροπλάνου στην Χρυσούπολη για να αποτρέψει χαλαζόπτωση και να μην έχουμε ακριβώς δίπλα που είναι τα χωριά του δήμου Τοπείρου με τις ίδιες καλλιέργειες. Η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ κα Χατζή συμμερίστηκε την άποψή μου και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ένταξη και της Ξάνθης μαζί με της Καβάλας και της Δράμας και ότι θα με ενημερώσει επίσημα όταν αυτό οριστικοποιηθεί» . Ο κ. Παντατζής αναγνώρισε ως αναγκαιότητα την ένταξη της Ξάνθης καθώς όπως είπε: «:Το χαλάζι είναι ένα συχνό φαινόμενο στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες απ’ αυτό». Παράλληλα ευχαρίστησε το «Ε» για την προσπάθειά του να αναδείξει το θέμα και να αποκατασταθεί μια αδικία στους αγρότες της Ξάνθης.

Δέσμευση Διευθύντριας ΚΕΜΕ: «Αν ενταχθεί η Καβάλα θα ενταχθεί και η Ξάνθη»

Το »Ε» επικοινώνησε με την Διευθύντρια του ΚΕΜΕ κα Χατζή, η οποία με την σειρά της επιβεβαίωσε τα όσα μας είπε ο κ. Πανταζής υπογραμμίζοντας ωστόσο δύο θέματα: 1) Ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση για επέκταση του προγράμματος σε Καβάλα και Δράμα και 2) Ότι από την Ξάνθη δεν υπάρχει κανένα αίτημα ούτε από αγροτικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους ούτε από πολιτικούς παράγοντες για ένταξη της Ξάνθης στο εθνικό πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος.

«Δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν. Θα εξαρτηθεί από τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε, το ραντάρ ώστε να έχουμε προσβασιμότητα. Σκοπός μας βέβαια είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές από την Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλία που έχουμε τώρα. Δεσμεύτηκα προς τον κ. Πανταζή να το θέσω υπ’ όψιν της επιτροπής ούτως ώστε αν ενταχθεί η Καβάλα να ενταχθεί και η Ξάνθη. Αυτή είναι η δέσμευση μου», τόνισε στο «Ε»  η κα Χατζή.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί η ένταξη της Καβάλας; – Κανένα αίτημα από την Ξάνθη!

Με βάση τα λεγόμενα της κας Χατζή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η ένταξη της Καβάλας έχει ανακοινωθεί από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη.  Ερωτήματα όμως προκαλεί και το γεγονός ότι όπως ισχυρίστηκε η κα Χατζή δεν υπήρχε κανένα αίτημα από την Ξάνθη, ούτε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους αγρότες μέσω του συλλόγου τους και των ομάδων τους ούτε και από πολιτικούς παράγοντες κι ας λένε σε μας ότι αποτελεί πάγιο αίτημά τους!

Προφανώς και οι παρεμβάσεις των αγροτών μας εξαντλούνται στο να …φωτογραφίζουν τα χαλοζοχτυπημένα ακτινίδιά τους ζητώντας αποζημιώσεις οι δε πολιτικοί μας να φωτογραφίζονται μαζί τους και όχι αμφότεροι να διεκδικήσουν με τον σωστό τρόπο καταθέτοντας αίτημα, την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστατεύοντας έτσι τις καλλιέργειές τους όπως προφανώς και έπραξαν στην Καβάλα και στην Δράμα.

Την επόμενη φορά «Ας σταματήσουν να κλαίνε πάνω από το χυμένο γάλα και ας φροντίσουν να μη χυθεί», όπως λένε στα χωριά μας!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …