Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τεκμαρτός φόρος: Κλείνουν ή αλλάζουν μορφή οι ατομικές επιχειρήσεις

Τεκμαρτός φόρος: Κλείνουν ή αλλάζουν μορφή οι ατομικές επιχειρήσεις

0

Πάνω από 20 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων στο α’ τετράμηνο του 2024 στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης


Ο νέος τρόπος του ελάχιστου τεκμαρτού δεν αναγνωρίζει ζημιές. Μιλούν η πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης  


Αναταράξεις προκαλεί η τεκμαρτή φορολόγηση στις ατομικές επιχειρήσεις. Πριν καν εφαρμοστεί ο νέος νόμος είναι ήδη ορατά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξάνθης. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των Εγγραφών –  Διαγραφών μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 έχουν διαγραφεί πάνω από 20 ατομικές επιχειρήσεις από το Εμπορικό, το Μεταποιητικό και το Τμήμα Υπηρεσιών και έχει εμφανιστεί αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών –  διαγραφών ανά τμήμα, ενώ τόσο για το 2023 όσο και για τα τρία τελευταία προηγούμενα χρόνια η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική, με θετικό πάντα πρόσημο.


«Ο νέος νόμος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων δεν αναγνωρίζει καμιά ζημιά. Αυτό έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις αν έχουν ζημιές να κάνουν διακοπή ή συμπράξεις».
Ει. Μπατζακίδου
Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης

«Πολλές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε άλλες μορφές για να αποφύγουν την τσιμπίδα του νόμου με την τεκμαρτή φορολόγηση»
Σ. Μωραϊτης
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης

Πάνω από 20 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων στο α΄τετράμηνο του 2024

Με το «καλημέρα» 8 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων στο Εμπορικό τμήμα, με 5 εγγραφές και το ισοζύγιο στο – 3 ενώ το αντίστοιχο μήνα του 2023  τον ισοζύγιο ήταν +7. Η ίδια εικόνα με αρνητικό ισοζύγιο είναι και τον Φεβρουάριο και θετικό το 2023 ενώ τον Μάρτιο έχουμε 12 διαγραφές και 5 εγγραφές και σε γενικό σύνολο +16 ενώ το 2023 +30. Τέλος τον Απρίλιο έχουμε 7 διαγραφές (-4 ισοζύγιο) στο Εμπορικό τμήμα ενώ αντίστοιχα το 2023 ήταν +7. Μόνο τον Μάρτιο καταμετρήθηκαν 19 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων από όλα τα τμήματα. Αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά ότι κάτι συμβαίνει στις ατομικές επιχειρήσεις και αυτό είναι είτε κάνουν διακοπή εργασιών λόγω ζημιών είτε αλλάζουν μορφή για να έχουν άλλη φορολογική αντιμετώπιση!.

Ο νέος τρόπος του ελάχιστου τεκμαρτού δεν αναγνωρίζει ζημιές   

Είναι γεγονός και μας το επιβεβαιώνει η πρόεδρος της  Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης Ειρήνη Μπατζακίδου ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και θα τεθεί σε εφαρμογή φέτος για τα εισοδήματα του 2023, έχει  φέρει μεγάλη αναταραχή και αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο που έχει ατομική επιχείρηση. Όπως σημειώνει η κα Μπατζακίδου ο νόμος έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα : «Ο νέος νόμος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων δεν αναγνωρίζει καμιά ζημιά, ούτε χαμηλότερα κέρδη αλλά για όσους ασκούν το επάγγελμα επί μία 5ετία ορίζει ως το ελάχιστο ποσό ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος τα 10.920 ευρώ το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας και αναλόγως με το προσωπικό που απασχολεί όπως και την διαφορά του μέσου όρου στον κωδικό της δραστηριότητας. Αυτός ο τρόπος έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις αν έχουν ζημιές να κάνουν διακοπή ή συμπράξεις συστήνοντας νομικά πρόσωπα που φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που ίσχυε». Όπως διευκρίνισε η κα Μπατζακίδου όσοι επιχειρήσουν να ανοίξουν μονοπρόσωπη εταιρεία καθώς και οι υφιστάμενες θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες με τεκμαρτό εισόδημα.

Ουσιαστικά όλες οι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο εφόσον δηλώνουν φορολογητέα κέρδη χαμηλότερα του τεκμαρτού εισοδήματος που τους αντιστοιχεί.: «Έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε καλέσει τους φορείς σε κινητοποιήσεις όπως τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο. Αλλά δεν είδαμε ενδιαφέρον. Εμείς είχαμε κάνει διαμαρτυρία αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη», σημειώνει η κα Μπατζακίδου.

Αλλάζουν μορφή οι ατομικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν την τσιμπίδα του ελάχιστου τεκμαρτού

Για το φαινόμενο των πολλών διαγραφών στο α΄τετράμηνο του 2024 κλήθηκε να καταθέσει την άποψή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης και κατά πόσο αυτό συνδέεται με τον νέο τρόπο φορολόγησης: «Πολλές επιχειρήσεις μετατρέπονται σε άλλες μορφές για να αποφύγουν την τσιμπίδα του νόμου με την τεκμαρτή φορολόγηση. Υπάρχουν όμως και αυτές που κλείνουν γιατί έχουν ζημιές. Πάντα συνέβαινε και θα συμβαίνει αυτό. Άλλες ανοίγουν άλλες κλείνουν, αρκεί το ισοζύγιο να είναι θετικό».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…