Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για να τρέχουν τα αναδρομικά

Συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για να τρέχουν τα αναδρομικά

0

Βήμα βήμα η διαδικασία


Αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να υποβάλλουν άμεσα στον ΕΦΚΑ οι χιλιάδες των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, ώστε να κατοχυρώσουν την ημερομηνία από την οποία θα τρέχουν τα αναδρομικά της σύνταξής τους. Ακόμη και όλοι όσοι έχουν υποβάλλει στο παρελθόν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή έχει απορριφθεί λόγω υψηλού χρέους (πάνω από 20.000 ευρώ) πρέπει να επανυποβάλλουν άμεσα νέα αίτηση, διαφορετικά χάνουν λεφτά κάθε μέρα που περνάει ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται το χρέος τους.

Όσοι οφείλουν έως 30.000 ευρώ θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη με παρακράτηση και χωρίς να καταβάλλουν κάποιο εφάπαξ ποσό, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέος πάνω από τα 30.000 ευρώ ώστε να λάβουν στη συνέχεια σύνταξη.

Οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση εκτιμάται πως υπερβαίνουν τους 15.000, καθώς εκτός από τους 67άρηδες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και οι 62άρηδες με 40 χρόνια ασφάλισης αρκεί να έχουν τα 20 χρόνια πληρωμένα. Δηλαδή ακόμη κι αν χρωστούν τα άλλα 20 χρόνια μπορούν να βγάλουν σύνταξη. Συνεπώς εκτιμάται πως οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τους 15.000.

Το ελάχιστο ποσό παρακράτησης της σύνταξης για την περίοδο κατά την οποία το χρέος κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 ορίστηκε στα 333,3 ευρώ. Κλειδί για την συνταξιοδότηση είναι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς προϋπόθεση για να έκδοση της σύνταξης είναι η άρση τραπεζικού απορρήτου. Προσοχή, καθώς όπως έχει αποκαλύψει η «Η», για την προϋπόθεση αυτή λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του 12μηνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Στις 23 Μαΐου εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που ορίζει όλο το πλαίσιο των προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι χιλιάδες οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ασφαλισμένων καθώς δεν πρέπει οι καταθέσεις τους να ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη (ακόμη και σε λογαριασμούς που ο οφειλέτης δεν είναι ο κύριος δικαιούχος αλλά συνδικαιούχος) κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις τράπεζες το υπουργείο Εργασίας, τα τραπεζικά ιδρύματα θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα (ίσως και κάτι περισσότερο) για να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «κουμπώσει» στην πλατφόρμα αίτησης συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και θα ελέγχει τις καταθέσεις του αιτούντα την σύνταξη σε βάθος 12 μηνών. Η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία, με την οποία ο ΕΦΚΑ θα λαμβάνει αυτοματοποιημένα όλα τα στοιχεία που χρειάζεται (ως προς την προϋπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων) για να εκδώσει ή να απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όπως έχει ήδη γράψει η «Η».

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το αντίθετο. Πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης άμεσα, ώστε να έχουν διπλό όφελος:

-Θα κατοχυρώσουν έναρξη πληρωμής της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης – Δηλαδή από την ημερομηνία που θα υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης θα «τρέχουν» τα αναδρομικά τους

-Θα σταματήσουν την προσαύξηση των χρεών τους καθώς κάθε μήνας που περνάει προστίθενται πρόστιμα και προσαυξήσεις στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών

Συνεπώς ο ασφαλισμένος οφειλέτης θα υποβάλλει τώρα την αίτηση συνταξιοδότησης και θα συμπληρώσει στην αίτηση πως συναινεί στην άρση τραπεζικού απορρήτου. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των τραπεζών και ΕΦΚΑ λάβει τα στοιχεία η αίτησή του θα προχωρήσει αυτόματα και η σύνταξη του θα μετράει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ενώ και το χρέος του θα υπολογιστεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

 

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Για να βγει η σύνταξη πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

-οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον π. ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση στον π. ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον π. ΟΓΑ,

-να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του,

-να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης, και

-οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογα- ριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημε- ρομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση και διατροφή

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού Εντυπωσιακά στοιχεία για το πώς διαμορφ…