Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου

Συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη: Θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου

0

Ο Ερντογάν αντέδρασε στα λόγια Μητσοτάκη ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»


«Η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει καλά τους μουσουλμάνους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Άγκυρα την Τρίτη 13 Μαΐου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 16:00 στο Μπεστέπε διήρκησε περίπου μία ώρα. Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Μητσοτάκης έκαναν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Ερντογάν είναι τα εξής:

  • Συμφωνούμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου. Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εξετάσαμε διεξοδικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας μας. Έχουμε στόχο να αυξήσουμε το διμερές εμπόριο μας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Κατά τις συναντήσεις μας, ανταλλάξαμε ιδέες για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα για τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν διστάζει να αμφισβητήσει ακόμη και τους υποστηρικτές της. Συνεχίζει να στοχεύει βάναυσα τη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο αθώων πολιτών.
  • Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να υψώσει τη φωνή της πιο δυνατά ενάντια στη σφαγή αθώων πολιτών. Χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά όλο τον κόσμο από την Ανατολή έως τη Δύση που γεμίζει τις πλατείες κάθε εβδομάδα. Η απόφαση που ελήφθη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης θεωρήθηκε αρχή για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με αποφασιστικότητα να αναγκάσουμε το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα να στηρίξει τις προσπάθειες ώστε να σταματήσει η σφαγή.
  • «Παρά τις διαφορές απόψεων, εστιάζουμε στη θετική ατζέντα διατηρώντας ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μας».
  • Ο Ερντογάν αντέδρασε στα λόγια Μητσοτάκη ότι «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση». Ο Ερντογάν είπε, «δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αντίθετα, βλέπω τη Χαμάς ως ανθρώπους που αγωνίζονται να προστατεύσουν τη γη και τον λαό τους. Η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση της οποίας τα εδάφη έχουν καταληφθεί από το 1947 και η οποία έχει προστάτευσε τα εδάφη της μετά την κατάληψη τους». είπε.

Τα κυριότερα σημεία από την ομιλία Μητσοτάκη είναι τα εξής:

  • Οι συναντήσεις μας εξελίσσονται συνεχώς θετικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις θετικές εξελίξεις. Οι δύο λαοί άρχισαν να επωφελούνται από τους καρπούς μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας στην οποία έχω δεσμευτεί. Μπορούν να επισκεφθούν 10 νησιά του Αιγαίου. Είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται μετά από σύντομο έλεγχο στη συνοριακή πύλη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους δύο λαούς να ενωθούν χωρίς να βιώσουν τα δεινά της γραφειοκρατίας.
  • Οι προσπάθειές μας να σταματήσουμε τους διακινητές έχουν αρχίσει να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Η Τουρκία συνέβαλε πολύ θετικά στο θέμα αυτό. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπό το φως των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
  • «Οι μειονότητες είναι θρησκευτικές μειονότητες στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και πιστεύω ότι το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει καλά τους μουσουλμάνους πολίτες υπό το πρίσμα της αρχής της ισότητας του πολίτη. Η συμβολή της μουσουλμανικής μειονότητας στην κοινωνική και πολιτιστική δομή της Ελλάδας είναι μεγάλη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στο κ. Ερντογάν περί «τουρκικής μειονότητας».
  • Ήταν μια θλιβερή εξέλιξη για εμάς που η Kariye έγινε ξανά τόπος λατρείας.
  • Υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Η είσοδος του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βλέπει τη Χαμάς με διαφορετική οπτική. Ωστόσο, και οι δύο συμφωνούμε ότι η αιματοχυσία στην περιοχή πρέπει να σταματήσει.
  • Ήταν πολύ σημαντικό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό υπό το πρίσμα της διεθνούς νομοθεσίας. Παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Φωτογραφία από την Bir Gün

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσιάζει το νέο κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν την ευκαι…