Ομιλία του Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ και υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη
Ασφάλεια, Άμυνα και Ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας: Οι στόχοι της ΝΔ
Μια «ακτινογραφία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαχρονικά και με «φόντο την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και μια ενδελεχή ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας επιχείρησε να αναδείξει και να αποτιμήσει ο διακεκριμένος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ΔΠΘ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σωτήριος Σέρμπος. Την ομιλία του, την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης με θέμα: «Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων» παρακολούθησε με ενδιαφέρον ένας σημαντικός αριθμός κοινού και στελέχη της ΝΔ. Το κ. Σέρμπο προλόγισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ξάνθης Αλέξανδρος Νταμπουρατζής.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σέρμπος αναφέρθηκε στην τιμητική πρόταση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει στις ευρωεκλογές και την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση της Θράκης στο ευρωψηφοδέλτιο, λόγω της ιδιότητάς του ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και των στενών δεσμών που διατηρεί με την περιοχή, επιπλέον δε και λόγω της καταγωγής της συζύγου του από τη Θράκη.
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην εξωτερική πολιτική η οποία επηρεάζει και την οικονομία και την εσωτερική πολιτική, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και πόσο αυτός έχει προκαλέσει οικονομική κρίση στην χώρες της Ευρώπης λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
«Η Ευρώπη κινδυνεύει, όπως είπε, να καταστεί το θύμα κι όχι ο διαμορφωτής γεωπολιτικών εξελίξεων»
Επισήμανε την αλλαγή του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που προκάλεσε ο συγκεκριμένος πόλεμος, όπως και την γεωπολιτική ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης και ότι αυτές οι αλλαγές απαιτούν δεξιότητες από πλευράς της χώρας μας στις Διεθνείς Σχέσεις προκειμένου να τις διαχειριστεί.
Ο κύριος Σέρμπος τοποθέτησε ψηλά τα ζητήματα Ευρωπαϊκής Άμυνας και θα επιδιώξει με την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο την αφύπνιση των Ευρωπαίων και την πρόοδο στο ζήτημα αυτό καθώς η Ευρώπη κινδυνεύει, όπως είπε, να καταστεί το θύμα κι όχι ο διαμορφωτής γεωπολιτικών εξελίξεων (dinner κι όχι diner).
“Θα πρέπει να ανασχεθεί η υποχώρηση της Δύσης, οικονομική και αμυντική, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της δράσης αναθεωρητικών δυνάμεων. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου η Δύση να διαθέσει πόρους για την οικονομική της ανταγωνιστικότητα και την δημιουργία ενός ενεργού στρατιωτικού πυλώνα για την ασφάλειά της και να μη στηρίζεται στις δυνάμεις των Αμερικανών”, υποστήριξε.
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής του Τραμπ μπορεί να αλλάξουν πολιτική στάση και να αποχωρήσουν από την άμυνα της Ευρώπης αφήνοντας ένα τεράστιο κενό, όπως «έπραξαν παλαιότερα και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αφήνοντας κενό εξουσίας που έσπευσαν άλλες δυνάμεις να καλύψουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα όπως για παράδειγμα στη Λιβύη» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι εις βάρος μας ακόμα κι όταν είχαμε γίνει κλωτσοσκούφι…»
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως δεν θα πρέπει να έχουμε φοβίες και να μην συνομιλούμε με τους γείτονές μας, με τα προβλήματα να παραμένουν με ή χωρίς Ερντογάν. Άλλωστε, συνέχισε, η Τουρκία δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι εις βάρος μας ακόμα κι όταν είχαμε γίνει κλωτσοσκούφι, δεν κινδυνεύουμε τώρα που έχουμε ανακτήσει τις δυνάμεις μας. Η Δύση έχει συμφέρον να διατηρείται ισχυρή η Ελλάδα, απέναντι στην Τουρκική και Ρωσική επεκτατικότητα. Πρέπει όμως με ρεαλισμό και σοφία να εκμεταλλευτούμε τα νέα δεδομένα.
«Η Τουρκία έχει πολλά οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε εξ αυτού να σηκώσει χειρόφρενο στις διεκδικήσεις της, έκανε μία προσωρινή αναδίπλωση και είναι ευκαιρία να συζητάμε για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, για το μεταναστευτικό, για τον τουρισμό και για την οικονομική συνεργασία, ακόμα κι αν διαφωνούμε στα σημαντικά ζητήματα, όπως και κάνουμε τώρα. Απαντώντας σε ερώτηση παρευρισκομένων τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής έχουν ως αποτέλεσμα και την σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα στη Θράκη.
Ασφάλεια, Άμυνα και Ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας: Οι στόχοι της ΝΔ
Τέλος τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε δύο θέματα στην ευρωβουλή. Πρώτος στόχος θα είναι η προώθηση της Ασφάλειας και της Άμυνας της Ευρώπης: «Στο ζήτημα αυτό θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντισυστημικές δυνάμεις που ενισχύονται τελευταία στην Ευρώπη δημιουργώντας προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών».
Δεύτερος στόχος, όπως είπε, είναι η προώθηση της Ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, διότι χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας δημιουργούνται προβλήματα στις δημοκρατικές κυβερνήσεις της Δύσης. Τόνισε τέλος την ανάγκη σωστής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του Ταμείου Ανάκαμψης που το αποκάλεσε «ένα δεύτερο πακέτο Μάρσαλ και μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας με τα κονδύλια αυτά να δημιουργήσουμε ανάπτυξη για την οικονομία μας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Και παράλληλα φυσικά να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα εγγυηθούν αυτή την ανάπτυξη».