Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πυροπροστασία του περιαστικού άλσους με την σφραγίδα της JTI

Πυροπροστασία του περιαστικού άλσους με την σφραγίδα της JTI

0

Δωρεά συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού με κάμερες, δεξαμενές για τροφοδοσία ελικοπτέρων, οθόνη ενημέρωσης κοινού και εξοπλισμός Πυροσβεστικής


Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο που διοργάνωσε ο κοινωφελής οργανισμός «The JTI Foundation». Ο δήμαρχος Ξάνθης Σ. Κοντός υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας


Την σφραγίδα της ιαπωνικής τεχνολογίας και καινοτομίας στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών θα έχει από φέτος η πυροπροστασία του περιαστικό άλσους της Ξάνθης. Ο κοινωφελής οργανισμός «The JTI Foundation» προβαίνει σε δωρεά Συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και συναγερμού που θα εγκατασταθεί στο περιαστικό άλσος καθώς και εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης. Η δωρεά ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Αθήνα με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολιτισμού». Το συνέδριο που διοργάνωσε η JTI Hellas σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, εντάσσεται στο «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας».

Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τον οργανισμό «The JTI Foundation» για τη δωρεά σημειώνοντας ότι «Πρόκειται για ένα πολύτιμο δώρο, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους, που έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας, όπου χάσαμε μέρος ενός εκ των σημαντικότερων δασών μας, του δάσους της Δαδιάς».

Στο συνέδριο παρέστη  ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός, ο οποίος και υπέγραψε τη σύμβαση αποδοχής της δωρεάς.


Στιγμιότυπο από τo συνέδριο όπου ανακοινώθηκε η δωρεά για την πυροπροστασία του περιαστικού άλσους Ξάνθης

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Την εκκίνηση του προγράμματος, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της JTI να συμβάλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων της χώρας, σηματοδότησε η υπογραφή τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας από την κ. Lucine Ovumyan, Ανώτερη Αντιπρόεδρο Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του JTI Foundation, φορέα χρηματοδότησης του έργου, τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Ευστράτιο Κοντό.

Η κ. Lucine Ovumyan δήλωσε: «Από την ίδρυση του JTI Foundation το 2001 έχουμε δεσμευτεί για την πρόληψη και τον μετριασμό των επιπτώσεων των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Για πάνω από δύο δεκαετίες συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων με πάνω από 100 έργα σε περισσότερες από 40 χώρες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλλουμε στη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης από τις πυρκαγιές».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το JTI Foundation και ανέφερε μάλιστα «έτσι προστίθεται ακόμη ένα πολύτιμο ‘όπλο’ στη ‘φαρέτρα’ της Πολιτείας για την έγκαιρη πρόγνωση, την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Ευστράτιος Κοντός, ευχαρίστησε το JTI Foundation για την προσφορά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξία που προσθέτει η εταιρεία στην περιοχή της Ξάνθης, αναφέροντας ότι «το εργοστάσιο της JTI προσφέρει πολλές, σταθερές, υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μια Περιφέρεια με χαμηλούς δείκτες ΑΕΠ, Απασχόλησης και κοινωνικής ευαλωτότητας».


«Το έργο θα υλοποιηθεί άμεσα. Τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθούν οι κάμερες και τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί όλο το έργο. Είμαστε από τους τυχερούς δήμους που έχουμε τον όμιλο JTI και ενισχύει την προσπάθειά μας»
Ι. Τσάπαλης
Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης

Κάμερες ασφαλείας, δεξαμενές για τροφοδοσία ελικοπτέρων, οθόνη ενημέρωσης κοινού και εξοπλισμός Πυροσβεστικής

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης ο οποίος παρέστη στο συνέδριο μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της δωρεάς. Ειδικότερα όπως ανέφερε περιλαμβάνει κάμερες ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας με αισθητήρες για τον έγκαιρο εντοπισμό οποιασδήποτε εστίας φωτιάς. Οι κάμερες θα τοποθετηθούν στο περιαστικό και θα συνδέονται με το κέντρο ελέγχου που θα βρίσκεται στο Δημαρχείο και θα μεταδίδουν οποιαδήποτε πληροφορία. Επίσης θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές τροφοδοσίας ελικοπτέρων σε σημεία που έχουν επιλεγεί. Θα τοποθετηθεί επίσης οθόνη ενημέρωσης του κοινού έξω από το Δημαρχείο ενώ η δωρεά περιλαμβάνει εξοπλισμό για την πυροσβεστική με 20 ειδικές στολές: «Το έργο θα υλοποιηθεί άμεσα. Τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθούν οι κάμερες και τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί όλο το έργο. Είμαστε από τους τυχερούς δήμους που έχουμε τον όμιλο JTI και ενισχύει την προσπάθειά μας να προφυλάξουμε τον δήμο μας από πυρκαγιές και το περιαστικό μας άλσος», σημειώνει ο κ. Τσάπαλης.

Έτοιμο το σχέδιο εκκένωσης – Πιέσεις για καθαρισμό οικοπέδων

Σ’ ότι αφορά άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς, ο κ. Τσάπαλης ανέφερε πως το Σχέδιο εκκένωσης έχει ολοκληρωθεί και έχει ελεγχθεί από τον Αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Το Σχέδιο αφορά όλο τον δήμο Ξάνθης. Επίσης πρόσθεσε αυτή την εποχή δίνεται έμφαση και ασκούνται πιέσεις για καθαρισμό των οικοπέδων: Είναι πολύ σημαντικό όσοι έχουν οικόπεδα να τα καθαρίσουν. Η πυροσβεστική ελέγχει καθημερινά και επιβάλλει πρόστιμα. Εμείς έχουμε ιδιώτη για το ν καθαρισμό των κοινοχρήστων θα μεριμνήσουμε και για τον καθαρισμό των ιδιωτικών, όσων είναι εγκαταλελειμμένων ή οι ιδιοκτήτες τους δεν μένουν στο δήμο. Θα τα καθαρίζουμε και θα στέλνουμε τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες, όπως προβλέπει ο νόμος. Τέλος κ. Τσάπαλης επεσήμανε αναφορικά με την ΚΥΑ που ορίζει ότι όποιος έχει κατοικία σε απόσταση 300 μέτρων από δασική περιοχή θα πρέπει να απευθυνθεί σε Μηχανικό που θα του υποδείξει μέσω μιας μελέτης τι θα πρέπει να κάνει για την πυροπροστασία της κατοικίας του: «Έχουμε συστήσει την τριμερή επιτροπή αλλά οι έλεγχοι δεν έχουν  ξεκινήσει. Η προθεσμία για την μελέτη έχει παρέλθει αλλά υπάρχει δυνατότητα και τώρα να γίνει. Υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους γιατί επιβαρύνονται με έξοδα. Πρέπει όμως να έχουν την μελέτη και ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η επικινδυνότητα να υλοποιήσουν αυτά που προτείνονται. Την περιουσία τους θα προστατεύσουν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πλάτανος ξεριζώθηκε από τους ανέμους και έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Ίασμο

Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε κίνδυνο για τους κατοίκους Οι ισχυροί βόρειοι άν…