Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

0

Έχει ο καιρός γυρίσματα
Σκαμπανεβάσματα του καιρού βιώνουμε για άλλη μια χρονιά. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μέση τιμή 19 βαθμούς, δηλαδή πέντε με έξι βαθμούς κάτω από το κανονικό για την εποχή.
Παράλληλα είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στη Φθιώτιδα με 0,5 βαθμούς, στα Ιωάννινα 1,5, στο Περτούλι 1,7, στο Νευροκόπι 2,4 και στην Τρίπολη 3,2 βαθμούς.
Στο μεταξύ οι «αλλοπρόσαλλες» καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στα πρώιμα κεράσια, τα οποία δεν πρόλαβαν καν να συγκομιστούν λόγω του σκισίματος των καρπών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες βερικοκιάς και ροδακινιάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Απρίλιος του 2024 είχε δύο πρόσωπα από πλευράς κλιματικών συνθηκών: Ήταν ο πιο θερμός Απρίλιος της τελευταίες 15ετίας στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, όμως σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στη Βόρειο Ελλάδα, σημειώθηκαν καταιγίδες με έντονη χαλαζόπτωση που έπληξαν τις καλλιέργειες φρούτων.
Τοπικά τώρα, μέχρι στιγμής οι καλλιέργειες δέντρων πηγαίνουν καλά, κι ανάμεσά τους και οι ελιές. Πάντα φυσικά με την επιφύλαξη να μην συμβεί καμία στραβή από δω και πέρα.
Γ.Δ.


Νοσταλγούν τον Ανδρέα
«ΠΑΣΟΚ. Ωραία χρόνια!». Η γνωστή φράση που έχει γίνει σύνθημα, ήρθε στην επικαιρότητα μετά από μια δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Κύκλο Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη δημοσκόπηση λοιπόν διαπιστώθηκε σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτέλεσαν με διαφορά τη νοσταλγία των πολιτών. Τόσο δηλαδή ως πολιτική προσωπικότητα ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και η χρονική περίοδος διακυβέρνησης. Πάντα φυσικά για την περίοδο μετά την Μεταπολίτευση· η οποία ως γνωστόν συμπλήρωσε πενήντα χρόνια.
Κλείνοντας, στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης;», η απάντηση ήταν η παρακάτω.
ΠΑΣΟΚ 63%, ΝΔ 24%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, ΚΚΕ 3% και άλλο 1%.
Μεγάλη διαφορά που καθορίστηκε από την προσωπικότητα του Ανδρέα αλλά και τις μεγάλες αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά τις περιόδους διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Όλοι ευπρόσδεκτοι
Το είχαμε σχολιάσει έτσι χαλαρά και ενημερώσαμε τους συμπολίτες για να μην ξαφνιαστούν.
Για τον συνωστισμό υποψηφίων ο λόγος. Για υποψήφιους ευρωβουλευτές. Εκ των οποίων κάποιοι είναι γνωστοί, κάποιοι νέοι ηλικιακά και λιγότερο γνωστοί. Όλοι όμως φιλοδοξούν να μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.
Αρκεί να σας ενημερώσω ότι σήμερα Τετάρτη θα έχουμε κοντά μας τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα που ορίστηκε υπεύθυνος για την Περιφέρειά μας και τρέχει από νομό σε νομό, θα έχουμε όμως και δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ξεκινώ από την κυρία Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια με το ΚΚΕ και τον Σωτήρη Σέρμπο, Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σήμερα εξάλλου για λίγες ώρες θα επισκεφθεί την πόλη μας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Όλοι ευπρόσδεκτοι.
Γ.Δ.


Θετικό το αποτύπωμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
Θετικό είναι το αποτύπωμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά θέματα αλλά ότι μπορούν να συζητούν τις διαφορές τους. Τέθηκαν και τα θέματα της μειονότητας της Θράκης την οποία και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος την αποκάλεσε «τουρκική» για να λάβει την απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης. Είπαν και για την Μονή της χώρας που έγινε τζαμί και ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα είναι επισκέψιμο…Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Εκεί που πήγαν λίγο να τα τσουγκρίσουν ήταν για την Χαμάς την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποκάλεσε τρομοκρατική οργάνωση και αντέδρασε ο Ερντογάν. Ωστόσο δεν είναι διμερές θέμα μεταξύ των δύο χωρών μας και πολύ σωστά δεν το συνέχισαν αλλά συμφώνησαν αμφότεροι ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η σύρραξη. Είπαν κι άλλα αλλά το κυριότερο ότι πρέπει να «τρέξουν» διάφορα οικονομικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών και ότι η οικονομία χρειάζεται ήρεμο κλίμα. Πολύ θετικό αυτό και συνετό.
Αυτό πρέπει να επιδιώξουν οι δύο χώρες μας. Ειρήνη, συνεργασία, πρόοδο και ευημερία για τους δύο λαούς μας που έχουν πολύ περισσότερα να τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν!. Κι εμείς στην Θράκη αυτό το ξέρουμε πολύ καλά.!
Μ.Ξ.


Πολιτικός πολιτισμός
Εσείς λοιπόν οι πολιτικοί, οι αυτοδιοικητικοί δώστες μας ευκαιρίες για να σας επαινούμε για το έργο σας αρχικά και την συμπεριφορά σας στη συνέχεια.
Έτσι, πληροφορηθήκαμε Τοψίδης και Μέτιος εγκαινίασαν μαζί τη νέα γέφυρα Αρριανά- Φιλύρα στην Ροδόπη.
Το έργο είχε ξεκινήσει επί περιόδου Μέτιου και ολοκληρώθηκε επί Τοψίδη.
Φρονίμως ενεργώντας ο Τοψίδης προσκάλεσε τον Μέτιο να παραστεί και να κόψουν από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων.
Σωστή κίνηση Τοψίδη που σηματοδοτεί κατά τον πιο σωστό τρόπο ότι η διοίκηση έχει συνέχεια.
-Ελπίζουμε κάποιοι εδώ στην Ξάνθη να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.
Γ.Δ.


Πάμε κάλπες
Θα το ξαναπώ. Η αποχή από κάθε εκλογική διαδικασία δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση.
Πρόκειται για μια απολιτίκ επιλογή που δεν εκφράζει απολύτως τίποτε στην ουσία του θέματος.
Οι εκλογές θα γίνουν παρά την απουσία κάποιων οι οποίοι θα παραμείνουν απλοί παρατηρητές του αποτελέσματος που διαμορφώθηκε παρά την απουσία τους.
Μάλιστα ο απέχων δεν θεμελιώνει και δικαίωμα άσκησης κριτικής για το όποιο αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι απείχε.
Άρα, απέχοντας από τις εξελίξεις τις δέχεται υποχρεωτικά όποιες κι αν είναι διότι απέχοντας ουσιαστικά απεμπολεί το δικαίωμα της συμμετοχής που η δημοκρατική λειτουργία της χώρας του έδωσε.
-Γι’ αυτό, στις κάλπες όλοι.
Γ.Δ.


Σοβαρή εκλογική αναμέτρηση
Από την άλλη, υπάρχει και μια άλλη σοβαρή παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνάμε και απεναντίας θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Διαβάστε παρακαλώ το παρακάτω κείμενο για να κατανοήσετε τη σοβαρότητα της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.
Ψηφίστε γιατί χανόμαστε
Μία ασυνήθιστη πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών για τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης σε λιγότερο από έναν μήνα ανέλαβε ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ από κοινού με τους ομολόγους του της Αυστρίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, και της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Σε κοινό άρθρο τους οι τρεις πρόεδροι απευθύνουν έκκληση στους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και επισημαίνουν τον κίνδυνο που συνιστά η αμφισβήτηση — αν όχι ανοιχτή απειλή — των «βασικών αρχών του πλουραλισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου». Ειδικά η φετινή χρονιά στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον» θα χαρακτηρίζεται «καθοριστική» γιατί με μία σειρά εκλογών σε πολλές χώρες του πλανήτη μπαίνουν οι βάσεις για τις επόμενες δεκαετίες, τονίζουν οι τρεις πρόεδροι. Με το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ τονίζουν ότι στις ευρωεκλογές αυτές διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατικής τάξης στην ΕΕ.
Γ.Δ.


Επιβεβαίωση καλού κλίματος
Ολοκληρώθηκε άλλη  μία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν. Η τέταρτη μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι δύο πολιτικοί, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά το κλίμα ήρεμων νερών που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ότι  αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί μέσω των συγκλίσεων που αποφασίστηκαν και θα υπογραφούν σε διάφορους τομείς.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί στην Θράκη διαβιούν ειρηνικά, ότι έχουν ίσες ευκαιρίες στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας και την αυστηρή τήρηση αυτών χωρίς διακρίσεις και ότι αποτελούν γέφυρα φιλίας.
Απαντώντας δε στην ομιλία του Τούρκου προέδρου που έκανε αναφορά για «τουρκική» μειονότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ρητά αναφέρεται ως μουσουλμανική μειονότητα και μόνον.
Παράλληλα τόνισε ότι η μειονότητα της Θράκης όχι μόνον είναι ίση αλλά απολαμβάνει και τη λήψη ειδικών μέτρων υπέρ της. Ο δε πληθυσμός της αυξάνεται σε αντίθεση με την μεγάλη μείωση των Χριστιανών Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα ο Κυριάκος  Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τέμενος, αλλάζοντας χαρακτήρα παρότι αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύεται από την Ουνέσκο.
Γ.Δ.


Συμπέρασμα
Προσεγγίζοντας την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα και αξιολογώντας το περιεχόμενο των δηλώσεων των δύο ηγετών, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα.
Κατ’ αρχάς το κλίμα ήταν συναινετικό, ήρεμο, θα λέγαμε αναμενόμενο. Κι αυτό διότι οι δύο άνδρες δεν επιθυμούν την διατάραξή του. Τους συμφέρει και τους δύο εξάλλου αυτό.
Έτσι, εύκολα υπήρξαν κάποιες συγκλίσεις και αποφάσεις που θα υπογραφούν στη συνέχεια όπως η ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου και άλλα.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα κλίμα που δεν είναι σε θέση να διαταράξει ο μη νόμιμος Μουφτής Ξάνθης που παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό Μέσο κάνοντας αναφορά σε προβλήματα της Μειονότητας στην Θράκη.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Το σίριαλ των αδέσποτων Κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει την απαίτηση κι ούτε προσδοκά ότι…