Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

0

Προσοχή στο λάθος
Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατικής λειτουργίας, ας μη το  ξεχνάμε. Φαντάζεστε να ζούσαμε σε μια χώρα χωρίς να έχουμε το δικαίωμα ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών;
Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ, δεν θα το άντεχα.
Το θέμα μου όμως είναι άλλο. Ο χρόνος, για την ακρίβεια ο προεκλογικός που είναι καθορισμένος, και το λάθος που μπορεί να συμβεί ξαφνικά και το οποίο να τινάξει στον αέρα μια προεκλογική περίοδο και να οδηγήσει σε ήττα την παράταξη που διέπραξε το τραγικό λάθος. Κι επειδή ο χρόνος είναι συγκεκριμένος και λίγος, το λάθος να μη μπορεί να διορθωθεί.
-Γι’ αυτό λοιπόν οι επικεφαλής των κομμάτων είναι προσεκτικοί σε ότι λένε. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν πάντα…
Γ.Δ.


Λάθος και γεγονότα
Η διαπίστωση αυτή μας οδηγεί σε μία ακόμη φράση γνωστή σε όσους ασχολούνται με την πολιτική ιστορία που αποδίδεται στον Χάροντ Ουίλσον (αρχηγό του Εργατικού Κόμματος και Πρωθυπουργό από το 1964-70 και το 1974-76), και σε ερωτήσεις για την τότε εκλογική κατάσταση και εξελίξεις φέρεται να είχε πει «μια εβδομάδα είναι μακρύς χρόνος στην πολιτική».
Πράγματι πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μία βδομάδα, αρνητικά ή θετικά τα οποία απαιτούν αποφάσεις και δράσεις ή και αλλάζουν κλίμα και τάσεις, ενίοτε και πλησίον των εκλογών με καταλυτικό τρόπο.
Έτσι οδηγούμαστε στην φράση του αντιπάλου του Ουίλσον, Χάρολντ Μακ Μίλαν (των Συντηρητικών), που σε συνέντευξη για το ποιες ήταν οι μεγάλες δυσκολίες και οι φόβοι του ως Πρωθυπουργού είχε πει «Φοβάμαι αγαπητέ μου τα τυχαία συμβάντα, τα γεγονότα».
Άμεση σχέση  έχει πλέον η φράση που (επίσης) αποδίδεται στον Ταλλεϋράνδο σχετικά με εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων «είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος».
Γ.Δ.


Τρεις κάλπες
Ποιος να το περίμενε αλήθεια. Ότι ο Μάιος αλλά και ο Ιούνιος (μην τον αδικήσω) θα πρόσφεραν κοντά-κοντά, τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Για όσους απορούν και ξαφνιάστηκαν ιδού το νέο.
Πρώτη εκλογική αναμέτρηση αυτή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (το γνωστό ΤΕΕ), η δεύτερη των φοιτητών όπου όλες οι παρατάξεις εκδίδουν δικά τους αποτελέσματα και όπου όλες κερδίζουν και δεν μπορούν να συμφωνήσουν για να εκλέξουν ενιαίο συμβούλιο.
Η τρίτη εκλογή αφορά όπως γνωρίζετε ήδη όλοι, τις ευρωεκλογές για τις οποίες γίνεται και ο μεγαλύτερος ντόρος με τις περιοδείες των υποψηφίων των διαφόρων κομμάτων.
Πάντως οι δύο πρώτες εκλογές διεξάγονται σε ήρεμο πολιτισμένο επίπεδο.
Επιστήμονες γαρ. Όσο για τις τρίτες, έχουν πολλά λόγια και μικρό ενδιαφέρον δυστυχώς κι ατό είναι λάθος.
Γ.Δ.


Ακατανόητη πράξη
Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι κάποιος στη χώρα μας ώστε να πάει να κατεβάσει και καταστρέψει μια αναρτημένη σε κοντάρι σημαία, να κάψει μια άλλη συν μία ευρωπαϊκή αλήθεια;
Προφανώς τον τσάκωσε η Αστυνομία και θ’ ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο, ενώ αναζητούνται οι συνεργάτες του.
Μένω στο γεγονός το οποίο συνέβη στη γειτονική Κομοτηνή. Προσπαθώ να εξηγήσω με τη λογική την πράξη και πραγματικά δεν βρίσκω δικαιολογία των πράξεων. Προσπαθώ να καταλάβω τον ψυχισμό των ανθρώπων τι να νιώθουν άραγε από το κάψιμο μιας σημαίας.
Όταν μάλιστα αυτή είναι της χώρας σου.
Τρελό, ακατανόητο, βλακεία. Εκτός εάν πίσω από αυτήν την ενέργεια κρύβεται κάτι άλλο όπως κάποιος φανατισμός θρησκευτικός ή πολιτικός.
Γ.Δ.


Έργα και ημέρες υφυπουργού Ταγαρά
Μπέρδεμα ή ξεμπέρδεμα;
Τώρα μεταξύ μας ούτε οι ίδιοι οι Μηχανικοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται με το θέμα.
Πρόκειται για την παράταση οικοδομικών αδειών ενός έτους, έως το τέλος του 2025, δίνεται για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στα χρόνια της κρίσης και λήγουν στο τέλος του 2024. Αυτό έκανε γνωστό, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, δίνεται παράταση έως το τέλος του χρόνου και στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα για τους όρους δόμησης της παρέκκλισης, με υποβολή αίτησης μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Η παράταση δίνεται προκειμένου να μπορέσουν οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν την κατοχύρωση του δικαιώματός τους.
Τώρα αν πούμε ότι εκεί στο υπουργείο ο υφυπουργός Ταγαράς τα έχει κάνει άνω-κάτω και κακώς μένει ακόμη στη θέση του, θα έχουμε δίκιο κι εμείς και οι Μηχανικοί.
Γ.Δ.


Χαμηλές επιδόσεις των κομμάτων
Η περιοχή της Θράκης για τις Ευρωεκλογές αποτελεί από μόνη της λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης μια δύσκολη περιοχή για όλα τα κόμματα, κυρίως όμως των λεγομένων μεγάλων.
Μεταξύ μας πολύ διαφορετικά είναι τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης των ευρωεκλογών στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Εδώ είχε καταγράψει τις χαμηλότερες επιδόσεις της η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019, με 25,24% και 19,69%, αντίστοιχα. Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας είχε τότε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστά 38% στη Ροδόπη και 25,24% στην Ξάνθη και είναι ένα από τα ερωτήματα των προσεχών ευρωεκλογών πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί.
Μεταξύ άλλων παραμέτρων που μελετώνται είναι η πολιτική ατμόσφαιρα λόγω των εξελίξεων στο πεδίο των ελληνοτουρκικών και το πως αυτή επηρεάζει τις διαρροές προς την άκρα Δεξιά.
Γ.Δ.


Ο ρόλος του ΚΙΕΦ
Εκείνο επίσης που θα πρέπει να τονιστεί, είναι το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι που ψηφίζουν τα τέσσερα-πέντε γνωστά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά), στις Ευρωεκλογές αλλάζουν στάση. Ενισχύουν το μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι δεν θα φτάσει το όριο του 3%.
Έτσι, λειτουργώντας μεσοβέζικα και τους φανατικούς ενισχύουν αλλά χωρίς δύναμη εκλογής όσοι ακολουθούν το ΚΙΕΦ, ενώ οι υπόλοιποι ψηφίζουν παραδοσιακά το κόμμα τους, τον βουλευτή τους.
Δηλαδή γίνεται ένα παιγνίδι σκοπιμότητας που παίζεται χρόνια τώρα που τελικά έχει  καταλήξει το ΚΙΕΦ να μετρά τις δυνάμεις του και να δίνει το «παρών» που όμως δεν σημαίνει τίποτε στην πράξη. Απλά τηρούν οι του ΚΙΕΦ ένα έθιμο, μια ικανοποίηση που μείωσαν τη δύναμη τοπικά των μεγάλων κομμάτων, αναλογικά πάντα.
-Παγνίδια πολιτικής που σε τελική ανάλυση θέλουν να επιβεβαιώσουν και την παρουσία κάποιων ανθρώπων, του ρόλου τους και τις υποχρεώσεις τους.
Γ.Δ.


Μόνον λόγια
Μακάρι να γίνει πράξη, αλλά δεν βλέπω φως στα τούνελ της Γαλάνης- Σταυρούπολης.
Μπαίνω στο θέμα και εξηγώ. Το Σάββατο που μας πέρασε έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Τρένων στη Δράμα, παρουσία του προέδρου του ΟΣΕ Γιάννου Γραμματίδη.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε άλλη μια φορά η δημιουργία τουριστικών διαδρομών με χρήση τουριστικής αμαξοστοιχίας στις γραμμές Δράμα- Ξάνθη και Δράμα – Λευκοθέα.
Ο πρόεδρος του ΟΣΕ αναφέρθηκε στην πρόταση όντως του Συλλόγου Ήφαιστος γι ατο τουριστικό τρένο, που σχεδιάζουν την ενίσχυση του πολιτιστικού σιδηροδρομικού τουρισμού, με επίκεντρο τη διαδρομή από Ξάνθη- Τοξότες- Δράμα και αντίστροφα, που περνά από το μοναδικό φαράγγι του Νέστου.
Ο πρόεδρος του ΟΣΕ για ένα πράγμα δεν μίλησε. Εάν ο ΟΣΕ είναι πρόθυμος να υλοποιήσει αυτήν την πρόταση η οποία μάλιστα έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές.
-Προσωπικά, στο χάλι που είναι ο ΟΣΕ σήμερα, δεν βλέπω διάθεση να κάνουν κάτι. Μόνο λόγια ο πρόεδρος μοιράζοντας άχυρο στο πόπολο…
Γ.Δ.


Εκλογές ΤΕΕ στο Εργατικό Κέντρο την Κυριακή
Στις κάλπες προσέρχεται την Κυριακή 19 Μαΐου ο τεχνικός κόσμος της χώρας για να εκλέξει το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΕ  και τα τοπικά συμβούλια καθώς και σε άλλα συμβούλια και επιτροπές. Οι κάλπες για την Ξάνθη θα στηθούν στο εργατικό κέντρο όπου θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά τμήματα για να καλύψουν τις ανάγκες.
Στις εκλογές του ΤΕΕ ψηφίζουν μόνο τα τακτικά μέλη, σε τέσσερις (4) κάλπες συν την κάλπη της ειδικότητας. Από την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν, για την περίοδο 2024-2028: Τα 155 αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που εδρεύει στην Αθήνα, με γεωγραφική κατανομή. Από αυτά αντιστοιχούν στη Θράκη 3 μέλη. Τα 5 αιρετά μέλη των 13 Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικότητας. Τα τέσσερα (4) αιρετά μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα τέσσερα (4) αιρετά μέλη του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας κάθε Περιφερειακού Τμήματος. Ο αριθμός των μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης είναι πενήντα έξι (56) και κατανέμονται ως ακολούθως: δεκαπέντε (15) από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, δεκαοκτώ (18) από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και είκοσι τρείς (23) από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Από την Ξάνθη έχουμε υποψηφίους και στα πέντε ψηφοδέλτια. Υποψήφιοι είναι οι κύριοι Ασημίδης Βασίλης , Κώστας Βαβάτσικος Παναγιώτης Δαβιτίδης, η Ζαγναφέρη Ευτυχία, Πλέσσιας Αργύρης, Στέλιος Τσετινές , Αντώνης Μήτρου, Τριμίντζιου Αλεξάνδρα, Μπουραζάνης Λευτέρης κ.ά.
Μ.Ξ.


beach volley στις παραλίες φέτος…
Δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι αγώνες beach volley στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Ομοσπονδία έφερε αυτούς τους αγώνες στην Ξάνθη και μάλιστα είχαν επιτυχία αν και στην αρχή σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Η νέα δημοτική αρχή δεν μερίμνησε εγκαίρως να δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες  παρά την υπενθύμιση από την αντιπολίτευση  και έτσι έχασε τις προθεσμίες. Μπορεί βέβαια σκοπίμως να μην μερίμνησε επειδή δεν ήθελε να μεταβληθεί η πλατεία σε παραλία αλλά θα πρέπει να βγει και να το πει και όχι να φορτώνει στην αντιπολίτευση ότι δεν μερίμνησε εκείνη από πέρσι. Γιατί έγιναν κάποιες σχετικές δηλώσεις στα τοπικά μέσα.
Έτσι για φέτος οι funs του beach volley θα περιοριστούν στις παραλίες να ασκήσουν το αγαπημένο τους άθλημα (και καλύτερα από πολλές απόψεις εδώ που τα λέμε!.)
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το κοινό μας σπίτι -Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης -Καθαρή και όμορφη πόλη…