Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

0

Τί μας περιμένει;
Το θέμα πλέον της κλιματικής κρίσης και όλα όσα αρνητικά μας ετοιμάζουν να περιμένουμε, κυριαρχεί στις περισσότερες συζητήσεις.
Το δε ερώτημα που συνήθως τίθεται σαν μια αναμενόμενη κακή προφητεία είναι «τι να μας περιμένει άραγε;»
Ήδη οι προβλέψεις των ειδικών είναι αρνητικές τόσο για την χώρα μας όσο και για την Ευρώπη. Μάλιστα οι επιστήμονες μας ενημερώνουν με βεβαιότητα μεγάλη ότι φέτος να περιμένουμε να έχουμε ως χώρα το πλέον θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών.
Θυμίζω έτσι για την ιστορία ότι το καλοκαίρι του 2023 η Ελλάδα έζησε τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της, με 15 συνεχόμενες μέρες ακραίων θερμοκρασιών τον Ιούλιο.
Γ.Δ.


Τι μας περιμένει; ΙΙ
Τι μας λένε και σε τι μας ενημερώνουν και προειδοποιούν οι ειδικοί;
Ότι οι ακραίες πλέον θερμοκρασίες βρίσκονται προ των πυλών. Για μας εδώ στο Νότο της Ευρώπης, επομένως, το καμπανάκι είναι καμπάνα που χτυπά κι ακούγεται παντού.
Τα μηνύματα στάλθηκαν ήδη προς όλους. Προς την Πολιτεία, κεντρικά, την Αυτοδιοίκηση και προς εμάς του Πολίτες. Δεν μπορεί , δεν δύναται κάποιος φορέας να δικαιολογηθεί, κάποιος πολίτης να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για τον επικείμενο καύσωνα. Ήδη όλα τα σενάρια συντείνουν στο ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Κανένα απολύτως σενάριο δεν δίνει αρνητική απόκλιση της τιμής, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά.
Γ.Δ.


Μια μέρα εθνικής θλίψης
Πέρασαν 571 χρόνια από την ημέρα της Άλωσης της Πόλης, έχουν αλλάξει οι εποχές, φτάσαμε στον 21ο  αιώνα, τον αιώνα της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης αλλά κάποια ορόσημα παραμένουν. Όσο και αν οι εποχές αλλάζουν και είναι πλέον διαφορετικά τα προτάγματα, αυτή η ημέρα για όλο τον Ελληνισμό, είναι μια μέρα θλίψης, γι’ αυτό και αποκαλείται αποφράδα. Έχει περάσει στο DNA μας αυτό όπως αντίστοιχα για τους Τούρκους είναι μια μέρα γιορτής. Οι νέες γενιές είναι αλήθεια είναι πιο αποστασιοποιημένες, απ’ όλα αυτά, έχουν διαφορετική προσέγγιση στα γεγονότα, τα αντιμετωπίζουνε με διεθνιστική οπτική.
Ίσως έτσι να είναι καλύτερα για τους δύο λαούς μας στο μέλλον. Να ξεθωριάσουν αυτά που μας χωρίζουν και το μέλλον να είναι ειρηνικό, με συνεργασία και ανάπτυξη και για τις δύο χώρες.
Μ.Ξ.


Άμεση επικρότηση
Με ικανοποίηση η στήλη δέχτηκε τηλεφωνικές κλήσεις άμεσης επικρότησης για το χθεσινό σχόλιο «πολύτιμοι χώροι».
Οι συμπολίτες κυρίως του Μητροπολιτικού δήμου, όχι μόνο συναινούσαν στο περιεχόμενο του σχολίου για την απελευθέρωση ζωτικών κοινόχρηστων χώρων, αλλά και με το άλλο με τα κλειστά περίπτερα. Μάλιστα, μας ενημέρωναν και για άλλα κλειστά εδώ και μήνες περίπτερα που θα πρέπει ν’ αποξηλωθούν και οι χώροι ν’ αποδοθούν στους δημότες.
Να λοιπόν, ιδού μια ευκαιρία στην δημοτική αρχή να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κλειστών περιπτέρων. Θα είναι μια αρχή για συνέχιση με άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις για δημιουργία ελεύθερων χώρων.
Γ.Δ.


Η χαμένη μάχη της ακρίβειας!
Μετά τις γιορτές οδεύουμε πλέον προς τις ευρωεκλογές και ενώ όλο και περισσότερο οι κανόνες της ζωής μας καθορίζονται από τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, για ακόμη μια φορά η προεκλογική συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα εσωτερικά ζητήματα. Θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος ότι σε ένα βαθμό είναι αναμενόμενο, αφού για παράδειγμα το ζήτημα της ακρίβειας είναι το καθημερινό βάσανο σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και κάθε επίσκεψη στο super market είναι και μια δυσάρεστη εμπειρία.
Όταν δε τα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν -αποδώσει τα προσδοκώμενα στο τομέα της ακρίβειας. Τότε αναμενόμενο είναι ο πολίτης να θέλει να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας. Κατανοητή και αναμενόμενη αυτή η στάση, αλλά ας συνεκτιμήσουμε και τους άλλους παράγοντες. Ναι η μάχη της ακρίβειας έχει χαθεί για την κυβέρνηση και ότι αυτό συνεπάγεται για τον πορτοφόλι του καθενός, αλλά ας δούμε και τι συμβαίνει σχεδόν δίπλα στα σύνορά μας;
Για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 80 χρόνια διεξάγεται ένας πόλεμος — ο οποίος τείνει να γίνει μακροπρόθεσμος — επί ευρωπαϊκού εδάφους και όσο συνεχίζεται παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης. Ποιο ευρωκοινοβούλιο, με ποια σύνθεση θα είναι αυτό που μέσα από την φωνή του θα εκφραστεί η βούληση των ευρωπαίων πολιτών σε αυτά τα κρίσιμα θέματα;
Μήπως λοιπόν να μην ψηφίσουμε μόνο με βάση τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά και με την θέση που έχει κάθε κόμμα απέναντι στις  σημερινές προκλήσεις της Ευρώπης;
Θ.Σ.


Ναι, το θέατρο αναπνέει στην Ξάνθη
Η επισήμανση ότι υπάρχει θεατρική σκηνή στην πόλη μας και ότι αυτή έχει χρόνια τώρα το δικό της στίγμα, είναι κάτι δεδομένο.
Πρόκειται για το γνωστό θέατρο «Ανατολικά του Νέστου» που ίδρυσε ο αείμνηστος Κώστας Λειβαδίτης. Παρότι ο Κώστας «έφυγε» νωρίς, τα θεατρικά παιδιά συνεχίζουν και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Σήμερα η θεατρική σκηνή «Ανατολικά του Νέστου» είναι μια παρουσία ποιότητας ως προς την θεατρική πορεία του νομού.
Ανεβάζουν αξιόλογα θεατρικά έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων με συνέπεια, με γνώση και πείρα χρόνων πλέον.
Στους συμπολίτες αυτούς που υπηρετούν τον δύσκολο αυτόν τομέα της Τέχνης, αξίζουν τα συγχαρητήρια για την ποιότητα της προσφοράς τους και ένα θερμό χειροκρότημα.
-Τα αξίζουν πέρα για πέρα.
Γ.Δ.


Το νου σας στα Drones
Ο τίτλος δεν αφορά τους απλούς πολίτες που θα πάνε για τα μπάνια τους στις παραλίες.
Φυσικά δεν αφορά την παρακολούθηση άλλων δραστηριοτήτων.
Ο στόχος των drones που ήδη ξεκίνησαν να πετούν στον ουρανό, είναι οι παραβάσεις στις παραλίες από τα γνωστά μπιτσόμπαρα. Τα οποία, κάποια, όχι όλα, απλώνονται στις παραλίες με τις ομπρέλες τους και καταλαμβάνουν διπλάσιο χώρο απ’ όσο έχουν νοικιάσει.
Η επιχείρηση αυτή με τα drones θα γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα γι’ αυτό τα εδώ παλικάρια ας έχουν υπόψιν τους ότι θα τους κοιτούν από ψηλά εάν τηρούν τα νόμιμα.
Και κάτι ακόμη, έλεγχος θα γίνεται εάν τηρείται η υποχρέωση να υπάρχει ελεύθερος χώρος για όσους δεν επιθυμούν να πάνε στις ομπρέλες.
Γ.Δ.


Ευχάριστο ξάφνιασμα
Το «μάθημα» μας το έδωσε ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης στο Μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό στον οποίο είναι πρόεδρος, και έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Μια παρέα ανθρώπων του «αποτελέσματος» έδωσαν ένα μάθημα σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα και κυρίως σε εμάς τους Έλληνες: “θέτεις τον στόχο, κόβεις τα πολλά τα λόγια, ορκίζεσαι στον εαυτό σου ότι θα πετύχεις τον στόχο και όσο κόντρα και να σου πάνε (ακόμα καλύτερα να σου πάνε κόντρα γιατί είναι δείγμα ότι είσαι στον σωστό δρόμο) με στωικότητα και σεβασμό τον πετυχαίνεις”! Ποτέ μη σταματάς να ονειρεύεσαι!»
Ένα μήνυμα προς τους νέους, προς όλους όσοι ασχολούνται με το επιχειρείν σ’ αυτόν τον δύσκολο τόπο και τους ακόμη πιο δύσκολους ανθρώπους.
Γ.Δ.


Έλληνες πρώτοι στον κόσμο
Ας πούμε λίγα λόγια για κάποιους Έλληνες που ξεχωρίζουν. Ξεχωρίζουν για την πρώτη θέση που έχουν κερδίσει με την αξία τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για λίγους μεν, αλλά ικανούς και πρωτοπόρους που χρόνια τώρα, αυτοί οι λίγοι, κρατούν μια πρωτιά μοναδική και ζηλευτή. Για τους εφοπλιστές ο λόγος.
Με περισσότερα από 5.500 πλοία, οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την Ε.Ε. ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα, ενώ η ναυτιλία συμβάλει τα μέγιστα για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων.
Ο ελληνόκτητος στόλος αυξάνεται και ανανεώνεται διαρκώς, ενώ είναι ενεργειακά αποδοτικός και εξοπλισμένος με περιβαλλοντικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αποτελεί ήδη τον μεγαλύτερο στόλο, με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο.
-Οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να δημιουργούν, να εξελίσσονται, να επενδύουν, να ηγούνται. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Γ.Δ.


Την μερίδα του λέοντος σε έργα υποδομής ο Έβρος και η Καβάλα
Ξαναήρθε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στην περιφέρειά μας. Δεν πέρασαν 15 μέρες από τότε που ήταν εδώ και ήρθε και στην Ξάνθη και μας ανακοίνωσε τα έργα που κάνει το υπουργείο. Ποια έργα δηλαδή; Ο κάθετος άξονας που είναι έργο που δημοπρατήθηκε το 2018 και ακόμη δεν ολοκληρώθηκε και το β΄ τμήμα είναι ΥΠΟ δημοπράτηση! Ποιο άλλο το Μουσικό σχολείο και το Ειδικό που γίνονται οι μελέτες και ΘΑ χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας, σίγουρα μετά από 4 – 5 χρόνια! Ή το Ιεροσπουδαστήριο (2 – 3 αίθουσες και δύο γραφεία) και τέλος η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Αυτά όλα κι όλα ύψους 15,5 εκ. ευρώ. Να δούμε λίγο τι ανακοίνωσε για τον νομό Έβρου; 11 έργα! Λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
Τη Σιδηροδρομική Σύνδεση – «Sea – 2 – Sea», Την Οδική Σύνδεση με την Τουρκία. Την κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης. Πολλά έργα και στην Καβάλα ενώ τα λιγότερα έχει η Ροδόπη, η Δράμα και η Ξάνθη! Για ποια ενδοπεριφερειακή σύγκλιση μιλάμε λοιπόν όταν το υπουργείο δίνει την μερίδα του λέοντος σε Έβρο και Καβάλα και αφήνει εμάς τους υπόλοιπους με κάτι …εργάκια!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …