Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

0

Ένα δημοτικό ακίνητο Ι
Ο δήμος Ξάνθης είναι γνωστό πως είναι ιδιοκτήτης αρκετών ακινήτων όπως και οικοπεδικών εκτάσεων.
Πριν καιρό, στη στήλη σχολίαζα την ανάγκη ο δήμος να καταγράψει την ακίνητή του περιουσία και όπου έχει καταπατηθεί να την διεκδικήσει.
Παράλληλα στο ίδιο σχόλιο επισήμανα την ανάγκη αξιοποίησης των δωρεών διαφόρων ευγεργετών προς τον δήμο πριν καταλήξουν στα χέρια επίδοξων καταπατητών.
Ένα από τα ακίνητα αυτά ιδιοκτησίας του δήμου Ξάνθης είναι το «Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη»
Βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μπότσαρη και αγοράστηκε από τον δήμο, συντηρήθηκε, αναπαλαιώθηκε με την προοπτική να γίνει Μουσείο Παιδικών Παιχνιδιών.
Θεωρώ περιττό να πω ότι τελικά δεν έγινε τίποτε.
Γ.Δ.


Ένα δημοτικό ακίνητο ΙΙ
Το αρχοντικό Μουζαφέρ, πέρα από το κόστος αγοράς, απορρόφησε και χρήματα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό.
Όμως, το αρνητικό δεν είναι στην αγορά, ούτε στην επισκευή και συντήρηση. Είναι στο γεγονός ότι δεν άνοιξε τις πόρτες του ποτέ. Δεν λειτούργησε, δεν έγινε αυτό που έπρεπε και εδώ και χρόνια μένει κλειστό και έρημο. Πράγμα βέβαια που σημαίνει ότι φθείρεται, απαξιώνεται και σύντομα θα λεηλαθεί.
Αυτό το  κτήριο ζητάει η Εφημερίδα μας μέσω του ρεπορτάζ της στη σελίδα 13, την φροντίδα και το ενδιαφέρον του δήμου. Ένα κτήριο στην Παλιά Πόλη, που μένει κλειστό. Ο λόγος στο δήμο.
Γ.Δ.


Πάμε στη γιορτή του κρασιού
Ναι, το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου από τις 10 έως τις 6 το απόγευμα, οι πόρτες του Οινοποιείου Βουρβουκέλη στα Άβδηρα είναι ανοιχτές. Και όντας ανοιχτές, μας περιμένουν να το επισκεφθούμε και συμμετάσχουμε στην μεγάλη γιορτή του Οικοτουρισμού, τις Ανοιχτές Πόρτες.
Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους χώρους, θα τους παρουσιαστούν τα κρασιά τους, θα δοκιμάσουν τις νέες αλλά και τις παλιές σοδειές, δωρεάν και το κυριότερο θα γνωρίσουν από κοντά πως είναι ένα πραγματικό οινοποιείο.
-Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο και Κυριακή στο Κτήμα Βουρβουκέλη.
Γ.Δ.


Οι Πρέσπες και οι μικρόνοες πολιτικές
Την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών απαιτεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός από τη νέα εθνικιστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο απαιτεί και το ΠΑΣΟΚ. Και καλά κάνουν. Μόνο που τα δυο αυτά κόμματα ήταν αντίθετα με την συμφωνία όταν υπογράφονταν το 2017.
Και εντάξει η Ν.Δ. αποσκοπούσε στο να συγκρατήσει τις ψήφους των ακροδεξιών που απειλούσαν στα συλλαλητήρια των «Μακεδονομάχων» με τις περικεφαλαίες και τους Βουκεφάλες, να «μπουκάρουν» στη γειτονική χώρα. Το ΠΑΣΟΚ τι κέρδισε; Τίποτε απολύτως.
Διότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι προτιμούν τα ορίτζιναλ ακροδεξιά κόμματα. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ όμως πλήρωσε το λάθος του. Ακυρώθηκε η πορεία προς ένα μεγάλο κεντρώο πολυσυλλεκτικό πολιτικό σχηματισμό. Έφυγαν το Ποτάμι του Θεοδωράκη, οι Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, ο Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και οι άλλοι σχηματισμοί και τα στελέχη που αποτελούσαν το νέο φορέα που αποφασίστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του 2018. Ένας από τους λόγους ήταν η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μικρόνοες και ζημιογόνες πολιτικές.
Γ.Λ.


Ο ψευτονταής των Βαλκανίων
Ήρθε, μίλησε, απήλθε. Για τον Ράμα ο  λόγος. Που του δόθηκε μάλλον μεγαλύτερη αξία απ’ όσο άξιζε τελικά.
Θα έλεγα δε ότι ακόμη ήταν υπερβολική η διάθεση 1000 αστυνομικών για περιφρούριση. Οι Αλβανοί της Ελλάδος πήγαν για να συναντήσουν συγγενείς, φίλους και να χορέψουν ακούγοντας τη μουσική τους.
Στο ενδιάμεσο άκουσαν και τον Ράμα, τον χειροκρότησαν και το πανηγύρι έληξε.
Έμεινε ο εγωισμός του Ράμα να έρθει με κομπανία υπουργών και φολκλόρ χορευτές για να δει τους συμπατριώτες του. Έτσι, από πείσμα και μόνο, για «σπάσιμο» στην ελληνική κυβέρνηση που τον στρίμωξε γερά για το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής που απομακρύνεται για την Αλβανία και κύρια ευθύνη για την εξέλιξη αυτή έχει ο πρωθυπουργός Ράμα.
Γ.Δ.


Δημοκρατίας το ανάγνωσμα
Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν, να πούμε λίγα λόγια για την Δημοκρατία. Ναι, γι’ αυτήν την ύψιστη έννοια που ξεκίνησε από τον δικό μας χώρο μεν αλλά συχνά έχει ταλαιπωρηθεί έως κακοποιηθεί από μας, τους ίδιους τους Έλληνες.
Πρέπει να το πούμε και πάλι. Αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος, η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων και ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας.
Δυστυχώς έχουν γίνει πολλές ενέργειες σε βάρος της Δημοκρατίας, θα γίνουν κι άλλες. Κι όμως η Δημοκρατία επιβιώνει, προχωρά, ριζώνει.
Βέβαια κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων στην χώρα μας επικρατεί μια ασυνήθιστη τοξικότητα και φανατισμός από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου.
Ασυνήθιστο, επειδή ο φανατισμός δεν αποτελεί εκδήλωση δημοκρατικού πολιτισμού. Αντιθέτως, υπονομεύει την μετεκλογική λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλά και επειδή δεν χρειάζεται. Κανείς ποτέ δεν κέρδισε τις εκλογές απλώς επειδή ήταν πιο φανατισμένος από τον αντίπαλό του.
Δημοκρατίας το ανάγνωσμα λοιπόν και ας ξεχνάμε ότι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1974 και την εγκαθίδρυση της νέας δημοκρατικής περιόδου.
Γ.Δ.


Εδώ είναι Βαλκάνια
Και εμφανίστηκε λοιπόν ξαφνικά πρόβλημα. Εκεί που κανείς δεν το περίμενε, δεν το υποψιαζόταν ούτε ως πιθανότητα. Κι όμως, συνέβη.
Κι έτσι, απόκτησε η χώρα μας πρόβλημα με την Βόρεια Μακεδονία που η νέα πολιτική ηγεσία που προήλθε από τις πρόσφατες εκλογές, διέγραψε το Βόρεια και χρησιμοποιεί το σκέτο Μακεδονία.
Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί από δω και πέρα και ποιες θα είναι οι εξελίξεις.
Ως αρχή όμως, τόσο η πρόεδρος της χώρας, όσο και το ακροδεξιό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, δείχνουν σημάδια εθνικιστικού φανατισμού. Και ο φανατισμός ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος, διότι παραμερίζεται η λογική και η μετριοπάθεια.
Να ευχηθούμε να υπερισχύσει η λογική και ο σεβασμός προς τις ψηφισμένες αποφάσεις, διότι η περιοχή ήδη έχει πρόβλημα με το Κόσοβο.
-Μια ζωή στα Βαλκάνια προβλήματα, μια ζωή…
Γ.Δ.


Οι δρόμοι του μέλλοντος
Να λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία. Να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να ψάξουμε…
Για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου ο λόγος.
Για τις οποίες ακούμε πολλά μεν αλλά όχι αυτά που πρέπει και η σύγχρονη εποχή ζητά κανένας υποψήφιος, κανένα κόμμα δεν μιλά, δεν αναφέρεται στο μέλλον.
Καμία αναφορά για τους νέους δρόμους του μέλλοντος. Αυτούς θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε, αυτούς πρέπει να βρούμε ποιοι είναι που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον.
Βαδίζουμε ακόμη στους δρόμους του παρόντος, μας επηρεάζει το παρελθόν, δεν ακούμε τίποτε και από πουθενά ως τόπος, ως χώρα για τους δρόμους του μέλλοντος.
Δρόμοι που άλλοι υπάρχουν και άλλοι που θα ανοίξουν τώρα και θα τους διαβούν οι έτοιμοι, οι ενήμεροι, οι λίγοι.
Κι εμεις, στο πλάι θα παρακολουθούμε τις ευκαιρίες να περνούν χωρίς εμάς.
-Ποιος αλήθεια προβληματίζεται γι’ αυτούς τους νέους δρόμους;
Γ.Δ.


Ολοκληρώνεται σε 2 μήνες το ιστορικό γεφύρι στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Σταυρούπολης


Εκ παραδρομής γράψαμε στο χθεσινό μας φύλλο ότι βγήκε άγονος ο διαγωνισμός για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Σταυρούπολης. Είναι όντως έτσι για τον πρώτο διαγωνισμό. Ωστόσο ο δεύτερος διαγωνισμός ανέδειξε ανάδοχο, όπως μας είπαν από την αναθέτουσα αρχή, την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Μάλιστα το έργο εκτελείται και σε δύο μήνες τελειώνει! Οπότε όλα καλά!
Να σημειώσουμε ότι το γεφύρι αυτό είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Γιώργο Μπατζακίδη ξεκίνησε να χτίζεται κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τα Οθωμανικά αρχεία, αλλά και από τις μικρές επιγραφές που βρίσκονται εκατέρωθεν των πλευρών της γέφυρας (παρά τους βανδαλισμούς που υπέστησαν) το έτος Εγίρας 1318 που αντιστοιχεί στο δικό μας 1900.
Η κατασκευή έγινε μετά από εντολή του 34ου Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ Β’ (ΙΙ Abdülhamid) απ’ όπου πήρε και το όνομά της.
Μ.Ξ.


Ξεχάστε το τρένο στην Ξάνθη
Με τη φράση : «Η γραμμή Δράμα – Ξάνθη είναι πολύ δύσκολη» και ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για επισκευή της αλλά ούτε και σχεδιασμός από τον ΟΣΕ», ο υπουργός Μεταφορών – Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε ένα τέλος στο ενδεχόμενο να δούμε τρένο σ’ αυτή την διαδρομή στην Ξάνθη. Οπότε πάνε στον βρόντο τα σχέδια των δήμων για τουριστικό τρένο. Είπε ακόμη ότι η γραμμή Θεσσαλονίκη – Δράμα θα ολοκληρωθεί στο 2025 και ότι για επιχειρηματική χρήση θα είναι η γραμμή Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ούτε σαν σκέψη η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και το μόνο που θα επιδιωχθεί και έχουν δεσμευτεί 25 εκ. ευρώ γι’ αυτό να συντηρηθούν από τον ΟΣΕ οι ισόπεδες διαβάσεις για λόγους ασφάλειας. Είπε τέλος ότι θα εξετάσει το αίτημα να μπει δρομολόγιο του υπεραστικού ΚΤΕΛ προς το αεροδρόμιο Χρυσούπολης που του υπέβαλλαν οι δήμαρχοι του νομού μας.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …