Να ληφθούν μέτρα
Θέρος εν όψει και σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες θα έχουμε φέτος ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι. Κι αυτό, εξαιτίας των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.
Το προβλεπόμενο λοιπόν δημιουργεί και ανάλογες ευθύνες και υποχρεώσεις κυρίως προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι δήμοι, κυρίως, οφείλουν από τώρα να λάβουν μέτρα για την προστασία των δημοτών τους ως ένα βαθμό πάντα. Θα είναι κρίμα να χαθούν ζωές εξαιτίας θερμοπληξιών.
Γι’ αυτό, από τώρα, να οριστούν χώροι που θα προσφέρουν δροσιά, νερό, ακόμη και ιατρική βοήθεια προς ηλικιωμένους και πάσχοντες.
-Δεν πρόκειται για κόστος, για ανθρωπιά ο λόγος.
Γ.Δ.
Οφείλουν να την μελετήσουν Ι
Στο χθεσινό μας φύλλο και στην σελίδα 5, δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα επιστολή του συμπολίτη μας Σταύρου Κοκκινίδη.
Η επιστολή έκανε αναφορά «στον ρόλο, την αποστολή και το μέλλον του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρου», συνδυαστικά με το ορόσημο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι».
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της επιστολής αλλά και της αγάπης προς τον θεσμό του Μουσικού Φεστιβάλ, καταθέτω κάποιες προτάσεις.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει, οφείλουν εκεί στον δήμο Ξάνθης, να μελετήσουν το περιεχόμενο της επιστολής, κι όχι απλώς να την διαβάσουν.
Έχει υποχρέωση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού να την μελετήσει και αναλύσει.
Γ.Δ.
Οφείλουν να την μελετήσουν ΙΙ
Κι όχι μόνον αυτό, αλλά να καλέσει τον Κοκκινίδη, να συζητήσουν, ν’ ακούσει, να πληροφορηθεί το ξεκίνημα του θεσμού, να προβληματιστεί για το μέλλον του στη νέα δεκαετία.
Παράλληλα, οφείλει να συζητήσει με τους προηγούμενους εθελοντές, με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, να δουν από κοινού το μέλλον του θεσμού, να δουν τις αδυναμίες που πρέπει να θεραπευτούν, να εμπνευστούν νέες ιδέες όλοι μαζί, με στόχο πάντα ο θεσμός να βελτιώνεται, εμπλουτίζεται, ανανεώνεται, για να κερδίζει το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών αλλά και επισκεπτών.
Είναι ευκαιρία με αφορμή το Μουσικό Φεστιβάλ να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα που θα δημιουργήσει νέες ιδέες και θα παραγάγει κάτι νέο, διαφορετικό, στον ήδη υφιστάμενο κορμό.
-Κλείνω με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα που θα βελτιώσουν τον θεσμό και θ’ αξιοποιήσουν το μεγάλο όνομα του Ξανθιώτη μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι.
Γ.Δ.
«Κουρμπάν Μπαϊράμ»
Τον επόμενο μήνα οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας θα γιορτάσουν το «Κουρμπάν Μπαϊράμ».
Πρόκειται για την θρησκευτική γιορτή που σφάζουν αρνιά, κάτι σαν το δικό μας Πάσχα.
Η γιορτή έχει τετραήμερη διάρκεια και ξεκινάει από την παραμονή 15 Ιουνίου ημέρα Σάββατο και κορυφώνεται την Κυριακή 16 Ιουνίου.
Το κρέας από το σφάγιο, ένα μέρος αυτού, δίνεται στους φτωχούς και στους συγγενείς, το υπόλοιπο καταναλώνεται από την οικογένεια.
Γ.Δ.
Ευχάριστη έκπληξη
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσεις τους προέδρους ή γραμματείς των νομαρχιακών των κομμάτων σε ρόλο συντονιστή στις πολικές εκδηλώσεις. Το πολύ – πολύ να προλογίσουν με δυο τρεις στερεότυπες ατάκες. Γι’ αυτό και μας εξέπληξε ευχάριστα η τοποθέτηση του πρόεδρου της Δ.Ε.Ε.Π. Ξάνθης Αλέξανδρου Νταμπουρατζή, μετά το πέρας της ομιλίας του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Σωτήρη Σέρμπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης. Ο κ. Νταμπουρατζής προέβη σε μια ενδελεχή και εύστοχη ανάλυση των γεωπολιτικών δεδομένων που διαμορφώνουν νέες συνθήκες και επηρεάζουν τα εθνικά θέματα χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και όχι ξύλινο κομματικό λόγο, γεγονός που δείχνει ότι είναι γνώστης της πολιτικής και διαθέτει πολιτική σκέψη.
Μ.Ξ.
Μια λογική απορία
Το έχουμε πει πολλές φορές, το έχουμε επισημάνει ως ένα αρνητικό γεγονός, αντιπαραγωγικό και αντικοινωνικό κατά βάση.
Δηλαδή η Πολιτεία, να επιδοτεί την τεμπελιά, ενώ θα έπρεπε να επιδοτεί την Εργασία.
Έτσι, η χώρα μας ενώ μπήκε από θέση ισχύος πριν 40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα βρίσκεται πίσω ακόμη και από τα ανατολικά κράτη διότι ταλαιπωρείται από τον κρατισμό.
Ενός κρατισμού που έχει ριζώσει βαθιά και που δύσκολα θα ξεριζωθεί.
Μία δε αρνητική πλευρά του κρατισμού είναι η αυξημένη επιδοματική πολιτική, η οποία μάλιστα χορηγείται χωρίς τον ανάλογο έλεγχο εάν οι επιδοτούμενοι πρέπει να εισπράττουν την επιδότηση, η οποία δημιουργεί τεμπέληδες τελικά.
Τελευταία η κυβέρνηση άρχισε να συζητά την εφαρμογή ελέγχων και αλλαγή κριτηρίων προς τους επιδοματούχους. Έστω αργά, είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση.
-Αρκεί βέβαια να γίνει πράξη.
Γ.Δ.
Δύσκολος τομέας Ι
Όντως, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για εξόρυξη μεταλλευμάτων στα Κιμμέρια από δύο εταιρείες.
Όμως, χωρίς να θέλω να μειώσω το επιχειρηματικό πλάνο, απεναντίας, οφείλω να επισημάνω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις είναι διαφορετικές.
Δεν βάζεις το γάλα για να πάρεις γιαούρτι ή το κριθάρι για να πάρεις μπύρα.
Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Κατ’ αρχάς έχεις να «παλέψεις» μ’ ένα βουνό και για να πας στο βουνό τα μηχανήματα πρέπει ν’ ανοίξεις δρόμο για ν’ αρχίσεις την εξόρυξη. Να μεταφέρεις το υλικό κάτω για να γίνει ο διαχωρισμός που είναι το βασικότερο, διότι απαιτούνται εγκαταστάσεις, δηλαδή επενδύσεις μεγάλες, πολύ μεγάλες μάλιστα.
Άρα πρόκειται αρχικά να γίνει η κοστοβόρα αυτή επένδυση που είναι η «καρδιά» της επιχείρησης.
Γ.Δ.
Δύσκολος τομέας ΙΙ
Όμως η υπόθεση όλη δεν σταματά εκεί. Απεναντίας. Εκεί είναι το μέλλον. Το αρχικό στάδιο είναι για να βρεθεί η φλέβα του ορυκτού για να εξορυχθεί. Αυτή δε η εργασία απαιτεί χρόνο και έχει κόστος και κρύβει εκπλήξεις. Άλλοτε ευχάριστες κι άλλοτε δυσάρεστες. Μπορείς μέρες και μήνες να σκάβεις και να μην βρίσκεσαι εκεί που υπάρχει αυτό που ψάχνεις.
Ή, να βρίσκεις το μετάλλευμα που θέλεις να εξορύξεις και οι ποσότητες να είναι μικρές.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μια δύσκολη εργασία στην ύπαιθρο, στο βουνό η εξόρυξη, με κόστος μεγάλο και αποτέλεσμα όχι σίγουρο και επιθυμητό.
Γι’ αυτό, ας μην περιμένουν οι συμπολίτες ν’ ακούσουν σύντομα νέα από τις εταιρείες που θα ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Χρειάζεται χρόνος.
Και κάτι ακόμη. Επειδή γνώρισα στο παρελθόν τον επιχειρηματία Σκαλιστήρη, θυμάμαι που έλεγε ότι «τα βουνά κρύβουν καλά τα μυστικά τους».
Γ.Δ.
Η Ξάνθη θα μπει στην αντιχαλαζική προστασία και είναι επίσημο!
Άκουσον …άκουσον! Στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος 2025 – 2028 πρόκειται να ενταχθεί λένε, οι νομοί της Καβάλας και της Δράμας. Μάλιστα το ανακοίνωσαν οι τοπικοί βουλευτές θριαμβολογώντας για να αναδείξουν το γνωστό
« κατόπιν των ενεργειών τους»! Δηλαδή κάντε εικόνα: Θα πάρει εντολή να σηκωθεί αεροπλάνο να ….βομβαρδίσει τα σύννεφα αποτρέποντας το χαλάζι από την περιοχή της Χρυσούπολης και δεν θα κάνει μια περαντζάδα και από τον κάμπο τον δικό μας! Γιατί η περιοχή μας δεν είναι ενταγμένη, γιατί προφανώς δεν φρόντισαν κάποιοι άμεσα ενδιαφερόμενοι όπως οι αγρότες μας, να κάνουν αίτημα και οι πολιτικοί μας να το προωθήσουν όπως έκαναν στην Καβάλα και στην Δράμα. Κατόπιν αυτών αναλάβαμε δράση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε «κατόπιν των ενεργειών μας» και επειδή δεν αφήσαμε σε ησυχία όλον τον ΕΛΓΑ και το ΚΕΜΕ δύο μέρες τώρα, ότι η Ξάνθη θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζί με την Καβάλα και την Δράμα Δεσμεύτηκαν γι αυτό από το Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Δημήτρης Πανταζής και είναι προς τιμήν του που πραγματικά αναγνώρισε τις προσπάθειές μας και μας ευχαρίστησε για την μεσολάβησή μας!.
Μ.Ξ.
Καινοτομία – Ανταγωνισμός Μικρομεσαίων
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Hotel στην Αθήνα.
Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Επιχειρηματικότητας με θέμα «Πώς μπορούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να είναι καινοτόμες και ανταγωνιστικές σε ένα βίαιο οικονομικό περιβάλλον».
Στη Σύνοδο αυτή συμμετέχουν ο αρθρογράφος του Economist, Alasdair Ross, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Επιμελητηρίου Εμπορίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς, ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος τη Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο δήμαρχος Αθηνών Χάρης Δούκας και η Νίκη Δάνδολου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Ανάπτυξης.
-Ελπίζω να βγει κάτι θετικό από τη Σύνοδο και τα συμπεράσματα να γίνουν γνωστά.
Γ.Δ.