Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

0

Πάσχα στο χωριό;
Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή η επιστροφή πως έχει μειωθεί.
Σήμερα οι συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται στα εξοχικά κι εκεί γιορτάζουν. Λίγοι πάνε στα χωριά τους, εάν και εφόσον ζουν οι γονείς τους.
Τα ήθη αλλάζουν, το ίδιο και τα έθιμα. Τα χωριά δεν έχουν την παλιά έλξη, έχουν οι περισσότεροι φύγει, μένουν οι ηλικιωμένοι που περιμένουν περισσότερο τα εγγόνια που πλέον καμία σχέση δεν έχουν με τα χωριά.
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.
Γ.Δ.


Νησιώτικο Πάσχα
Κι ενώ το «Πάσχα στο χωριό» υφίσταται μεν αλλά μειωμένο χρόνο τον χρόνο, αύξηση παρουσιάζει μια άλλη επιλογή. Το «Πάσχα στο νησί».
Μάλιστα σε δύο γνωστά μας και κοντινά νησιά, την Θάσο και την Σαμοθράκη.
Γέμισαν για τις γιορτινές μέρες τα δύο νησιά τόσο από Έλληνες όσο και από Βαλκάνιους επισκέπτες. Οι οποίοι, όντας οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γιορτάζουν το Πάσχα από κοινού με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι με χαρά τους υποδέχονται.
Διαπίστωση: Οι βαλκάνιοι γείτονες έχουν ανακαλύψει τα δύο νησιά τα οποία επισκέπτονται συχνά.
Γ.Δ.


Ευχές
Σε τούτη τη μεγάλη Χριστιανική Γιορτή της Ανάστασης του Θεανθρώπου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ζουν ένα δράμα.
Έζησαν την δραματική πορεία του Χριστού και θα την βιώσουν μέχρι την κορύφωσή της, την Ανάσταση!
Εκεί λοιπόν, λυτρωμένοι, ικανοποιημένοι, χαρούμενοι, ανταλλάσσουν τις ευχές τους.
Το βράδυ της Ανάστασης είναι όντως ξεχωριστό.
Γι’ αυτό και οι ευχές είναι βγαλμένες από την ψυχή, γεμάτες αγάπη.
Ευχές λοιπόν και από δω, από αυτήν την θέση, σας εύχομαι να υπάρχει Υγεία, Αγάπη, Αλληλεγγύη, Προκοπή.
Γ.Δ.


Υπάρχουν άλλα πιο ενδιαφέροντα
Σήμερα η στήλη συνειδητά ασχολήθηκε με θέματα μη άμεσα της πολιτικής επικαιρότητας. Επίλεξα ν’ ασχοληθώ με άλλα, επίκαιρα και πλέον ανθρώπινα. Απλά, εορταστικά, εθιμικά, μέρες που είναι.
Πασχαλιάτικο είναι με αναφορά στα έθιμα τοπικά και περιφερειακά το σημερινό φύλλο.
Αξίζει για λίγο να γίνεται μια «αποτοξίνωση» πολιτική, που έτσι κι αλλιώς θα μας απασχολήσει έντονα αμέσως μετά τις γιορτές της Ανάστασης εξαιτίας φυσικά των ευρωεκλογών.
Χωρίς ν’απαξιώνουμε την πολιτική και τους πολιτικούς, τώρα τις γιορτές τους αφήνουμε στην άκρη. Έχουμε άλλα πιο ενδιαφέροντα πράγματα…
Γ.Δ.


Η ακρίβεια συνεχίζει την παρουσία της
Ναι, το αποδέχτηκε και το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ότι υπάρχει ακόμη ακρίβεια στα είδη τροφίμων και πως γίνεται προσπάθεια σταδιακά να πέσουν οι τιμές.
Μέχρι τότε όμως, η αλήθεια είναι πως για να γεμίσει το γιορτινό τραπέζι χρειάζονται περισσότερα χρήματα.
Η ακρίβεια διαπιστώνουν όλοι πως ήρθε και συνεχίζει να μένει, πως η πλειοψηφία των νοικοκυριών προβληματίζεται διότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει πως ενώ η οικονομία επιτυγχάνει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, οι τιμές δεν πέφτουν στα ράφια των καταστημάτων.
Γ.Δ.


Ιδού ο Έλληνας
Ο Έλληνας είναι γεγονός πως είναι ένα παράξενο ανθρώπινο είδος. Το οποίο δεν συναντάς εύκολα αλλού κι ας μην κρυβόμαστε.
Έχουμε στραβά κι ανάποδα, είμαστε για το υπέρτατο ηρωικό και το πλέον προδοτικό.
Γενικά των άκρων. Εδώ όμως, στα θετικά του θα σταθώ και θα τον επαινέσω άλλη μια φορά.
Πρόκειται για αυτό που τον ξεχωρίζει. Έχει σε υψηλό επίπεδο την αλληλεγγύη.
Πουθενά, σε καμία χώρα δεν θα συναντήσεις τόσο μεγάλη προσφορά προς τον αδύναμο, τον φτωχό, τον μοναχικό, τον χτυπημένο από τη ζωή, τον αδικημένο και τον άρρωστο. Ο Έλληνας λοιπόν σκύβει, αφουγκράζεται και βοηθάει. Δείχνει τον άλλο εαυτό του, τον συναισθηματικό.
Στηρίζει, δεν αδιαφορεί, συμπάσχει αναλογιζόμενος ότι η ζωή έχει γυρίσματα.
-Αυτόν τον Έλληνα αγαπώ και τιμώ ιδιαίτερα.
Γ.Δ.


Ειδοποιός διαφορά
Μένω στο θέμα του συναισθηματικού Έλληνα.
Ναι, εδώ ακριβώς, σ’ αυτήν την διαφορετική ανθρώπινη συμπεριφορά, βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Έλληνα με έναν κεντρώο ή βορειοευρωπαίο.
Πολιτισμένος, μορφωμένος, με αρχές και κανόνες ο βόρειος, κινείται μέσα στα όρια του πλαίσιο του ως ιδιώτη. Τα υπόλοιπα τα θεωρεί υποχρέωση του δήμου, της πολιτείας, όχι δική του ευθύνη. Ψυχροί, ναι. Απόλυτα προτεσταντικό.
Η κοινωνία, οι άνθρωποι, έχουν κανόνες, έχουν υποχρέωση τήρησης των κανόνων, τίποτε πέραν αυτών.
Ελάτε τώρα στα δικά μας. Τα ελληνικά. Τελείως αντίθετα, τελείως διαφορετικά. Οι νόμοι και οι κανόνες υπάρχουν μεν αλλά για να τους αγνοούν, να τους καταπατούν. Διαφορά τεράστια, μέρα με τη νύχτα, δεν γίνονται συγκρίσεις. Τα πράγματα όμως είναι αυτά. Σωστά ή λάθος, ο καθένας διαλέγει την πορεία του.
Γ.Δ.


Υπενθύμιση για το κλίμα
Συχνά πλέον κάνουμε αναφορά στην κλιματική κρίση που έχει εμφανιστεί στον πλανήτη μας.
Έχουμε επισημάνει τις αρνητικές εξελίξεις που ήδη εμφανίστηκαν και άλλες που θα εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον.
Έχουμε ακόμη αναφέρει ότι η μάχη δεν είναι ευθύνη ατομική των μεμονωμένων χωρών αλλά υποχρέωση συνεργασίας όλων, κυρίως των υπερδυνάμεων. Κι ερχόμαστε τώρα στην σκληρή πραγματικότητα, την αμείλικτη.
Διαβάστε παρακαλώ: Ο δεύτερος θερμότερος Απρίλιος τα τελευταία 15 χρόνια ήταν αυτός που μας πέρασε για τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό, είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε τον 10ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο του 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 5 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2ο C και πάνω).
Γ.Δ.


Λίγη ενσυναίσθηση δεν βλάπτει
Εντύπωση προκαλεί το απειλητικό ύφος και η ρητορική των συνδικαλιστικών κινήσεων των Αστυνομικών της Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επίθεση κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας που μας αφήνει άναυδους. Αφορμή γι αυτή στάθηκε η τροπολογία που ψηφίστηκε και ορίζει στα 30 ευρώ ανά διανυκτέρευση το ποσό των αποσπασμένων σε άλλους δήμους. Με πομπώδεις εκφράσεις επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι σκοπός της ηγεσίας είναι είναι η οικονομική εξαθλίωση του Έλληνα αστυνομικού και υπενθυμίζουν τον αστυνομικό που έχασε την ζωή του σε δεύτερη δουλειά. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται και στο πόσο εργάζονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας υπερβάλλοντας εαυτόν σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Να πούμε αρχικά πως είναι συνδικαλιστές και προασπίζουν τα κλαδικά τους συμφέροντα. Αυτό είναι θεμιτό αλλά τουλάχιστον μην προκαλούν την κοινωνία. Όπως ανέφεραν τον αστυνομικό που έκανε δυο δουλειές για να καλύψει τις υποχρεώσεις του μήπως θα έπρεπε να βρουν μια λέξη να πουν για εκείνο το κορίτσι την Κυριακή, που πήγε στο τμήμα να ζητήσει προστασία και τελικά δολοφονήθηκε μπροστά στα τμήμα και στα μάτια του συναδέλφου τους; Αυτοί οι συνάδελφοί τους υπερέβαλλαν εαυτόν όταν άφηναν μια κοπέλα που φοβάται για την ζωή της απροστάτευτη;
Λίγη ενσυναίσθηση δεν βλάπτει φίλοι αστυνομικοί.
Μ.Ξ. 


Οι δηλώσεις Κασσελάκη για το Μάτι
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπλήσσει με τις δηλώσεις του προξενώντας μειδιάματα αλλά και εκνευρισμό στο κόμμα του. Εντάξει είναι νεόκοπος στην πολιτική αλλά θα έπρεπε να ενημερώνεται πιο σφαιρικά για να αποφεύγει τις γκάφες. Όπως αυτό με τον προϋπολογισμό για την Παιδεία. Και τώρα μετά από μέρες αφωνίας και μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για την απόφαση στο Μάτι  βγήκε να κάνει δηλώσει και να πει τι; Ότι: «Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει». Μα η δικαιοσύνη αποφασίζει με τον εκάστοτε ποινικό κώδικα και αυτός άλλαξε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ επί υπουργού Καλογήρου, ένα χρόνο μετά το Μάτι. Αυτά δεν τα ξέρει ο κ. Κασσελάκης ή επιλέγει να τα αγνοεί; Επίσης που είναι η Νέα Αριστερά, που είναι οι πρώην υπουργοί; Μια λέξη δεν βρήκαν να πουν;
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …