Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Πρασινίζουμε και ανθίζουμε τον Έβρο για τη μέλισσα»: Μία ημερίδα  με στόχο την διάσωση της μέλισσας

«Πρασινίζουμε και ανθίζουμε τον Έβρο για τη μέλισσα»: Μία ημερίδα  με στόχο την διάσωση της μέλισσας

0

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας ΑΜΘ


Μια ωραία πρωτοβουλία ανέλαβε το περασμένο Σάββατο (11/5) η ΚοινΣΕπ «THRAKIPEDIA», διοργανώνοντας στην Αλεξανδρούπολη την ημερίδα «Πρασινίζουμε και ανθίζουμε τον Έβρο για τη μέλισσα», στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο, ενισχύοντας τη σημασία της διατήρησης και προστασίας των μελισσών και των επικονιαστών στη φύση.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εθελοντών, φορέων, αλλά και όλων των πολιτών. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί παρόμοια διημερίδα στο Σουφλί, όπου η μία μέρα θα αφιερωθεί στους μελισσοκόμους και η άλλη σε ποδηλάτες, δρομείς, πεζοπόρους και άτομα που επισκέπτονται το βουνό.

Στους ομιλητές ήταν ο Γιώργος Καραφυλλίδης, επαγγελματίας μελισσοκόμος βιολογικής μελισσοκομίας. «Στο βουνό δεν βλέπω τους επικονιαστές, τους βομβίνους, τις σφήκες. Από τον Μάρτη έβλεπα τους βομβίνους στο βουνό και τώρα είναι μόνο οι δικές μας μέλισσες», παρατηρεί. Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ώστε να ρίχνουν φακελάκια με σπόρους από θυμάρι, ρίγανη και μελισσοκομικά φυτά στη βόλτα τους στο βουνό.

Οι μελισσοκόμοι μοίρασαν πάρα πολλούς σπόρους στην προσπάθεια να αναγεννηθεί το περιβάλλον και να στηριχτεί η βιοποικιλότητα, ενώ σπορεία της περιοχής συμβάλλουν στην προσπάθεια και προσέφεραν και εκείνα σπόρους. Από το υπουργείο έχουν υποσχεθεί να τους βοηθήσουν, ενώ περιμένουν και από την περιφέρεια. Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από εξειδικευμένους γεωπόνους, όπως η Δρ Φανή Χατζήνα, του Τμήματος Μελισσοκομίας, διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο κ. Καραφυλλίδης πήγαινε τα μελίσσια του για βόσκηση από την Κίρκη, που έχει καεί, μέχρι τη Δράμα, όπου θα τα μεταφέρει τώρα. «Εδώ, βγήκαν κάποια λουλούδια, αλλά δεν έχει μελισσοκομικά φυτά, το ρείκι, την κουμαριά, που θα δώσουν πλεόνασμα, για να πάρουμε μέλι», επισημαίνει. Μετά τις φωτιές, του απέμειναν 54 κυψέλες και κατάφερε να φτάσει στις 155, καθώς όπου υπήρχαν πεύκα και πουρνάρια άνθισαν λουλούδια που τρέφουν τη μέλισσα. Σύμμαχός του ήταν ο καιρός του Μάρτη, με κατάλληλες θερμοκρασίες και βροχές.

Η μέλισσα, ως ο σημαντικότερος επικονιαστής, συντελεί στη γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός. «Για παράδειγμα, αν η μέλισσα δεν περάσει από την αμυγδαλιά να γονιμοποιηθεί με τις γύρες από άλλο λουλούδι, δεν θα γίνει αμύγδαλο, θα παραμείνει λουλούδι. Τα τέσσερα στα πέντε φρούτα που τρώμε οφείλονται στην επικονίαση που κάνουν οι μέλισσες και οι άγριες», εξηγεί ο κ. Καραφυλλίδης.

Περιμένουν τα μελισσοκομικά πάρκα

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του περιμένουν η κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της για τη δημιουργία τεσσάρων μελισσοκομικών πάρκων, με στόχο να επιστρέψει η μέλισσα. Οι απαιτούμενες εκτάσεις είναι μεγάλες και το κόστος υψηλό και θα πρέπει να φυτευτούν φυτά και όχι σπόροι. «Μας δήλωσαν ότι θα έχει ‘‘κλειδώσει’’ μέχρι τον Αύγουστο, επομένως πάμε στην άνοιξη του 2025. Έξι κυψέλες χρειάζονται ένα στρέμμα για τροφή και παραγωγή μελιού. Άρα, απαιτούνται πολλά στρέμματα», τονίζει ο κ. Καραφυλλίδης, ευελπιστώντας στη συνδρομή του συντοπίτη υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση.

Τέλος, τονίζει ότι δεν πρέπει να φυτευτούν πεύκα στην αναδάσωση, γιατί τα κουκουνάρια μεταδίδουν τη φωτιά, αλλά κάποια βραδύκαυστα δέντρα. Θυμίζει ότι η φωτιά έκαψε τον μισό νομό και στη Μεσημβρία σταμάτησε στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…