Αύξηση 20% – Βασικός λόγος η αύξηση του μεταφορικού κόστους. Μας μιλούν οι υπεύθυνοι από την Coffee island και το Καφεκοπτείο «Σέρβιλη»
Παραμένει «βασιλιάς» ο ελληνικός καφές – Έχει άνοδο στην ζήτηση ο espresso
«Αργότερα…ακόμα δεν ήπια καφέ» είναι η πιο συνηθισμένη φράση των εργαζομένων για να ξεκινήσουν την μέρα τους! Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μάθει να …ξυπνάνε με τον καφέ και κατά συνέπεια να μην μπορούν να «λειτουργήσουν» σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον γι’ αυτό και η αύξηση της τιμής του είναι ένα βασικό πρόβλημα καθώς δεν αποτελεί είδος πολυτελείας για να το περιορίσει κάποιος αλλά πρώτης ανάγκης! Κι αν παλιότερα ο καφές ήταν μια αφορμή για παρέα, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση, η νέα τάση του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο καφές να τον συνοδεύει σ’ όλες τις ώρες της ημέρας. Η νέα in τάση είναι η backbag στην πλάτη και το κύπελο του καφέ στο χέρι!. Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απαραίτητες οι νόμιμες διεγερτικές ουσίες για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν τους απαιτητικούς ρυθμούς που τους έχουν επιβληθεί. Μια από αυτές είναι και η ουσία του καφέ!
Γιατί ακριβαίνει ο καφές;
Διερευνώντας τα αίτια που προκαλούν την αύξηση της τιμής του καφέ καταλήγουμε σε δύο βασικούς λόγους: οι καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν τις καλλιέργειες καθώς και το δίπολο προσφοράς και ζήτησης. Όπως συμβαίνει με όλες τις πτυχές της οικονομίας, η τιμολόγηση τελικά αποδίδεται στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.
Σ’ ότι αφορά τη ζήτηση: Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO). περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες αυξημένες τάσεις κατανάλωσης, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Σ’ ότι αφορά τις κλιματικές συνθήκες σύμφωνα με το ICO, η παραγωγή καφέ απέτυχε να καλύψει τα επίπεδα κατανάλωσης τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό οδήγησε σε μείωση των εκτάσεων της κατάλληλης γης για καλλιέργεια καφέ, δημιουργώντας προκλήσεις για τους καλλιεργητές να διατηρήσουν τα προς το ζην και με αποτέλεσμα αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές. Να σημειώσουμε ότι η Βραζιλία είναι κυρίαρχη δύναμη στη βιομηχανία του καφέ από τη δεκαετία του 1840, όταν έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Ένας άλλος βασικός παραγωγός καφέ είναι το Βιετνάμ, το οποίο αναδείχθηκε σημαντικός ‘παίκτης” στο παγκόσμιο εμπόριο καφέ με εξειδίκευση στον κόκκο robusta. Άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής καφέ περιλαμβάνουν την Κολομβία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία, την Ονδούρα, το Περού, την Ινδία, τη Γουατεμάλα και την Ουγκάντα.
Αύξηση στην τιμή του καφέ λόγω της αύξηση του μεταφορικού κόστους
Η Coffee island γράφει την δική της ιστορία στον καφέ στην Ξάνθη. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1999 στην Πάτρα ενώ το 2009 οραματίστηκε μια νέα εμπειρία για ποιοτικό καφέ στο χέρι. Η εταιρεία διαθέτει και καφεκοπτείο που επεξεργάζεται τους κόκκους του καφέ. Ο υπεύθυνος της εταιρείας στην Ξάνθη Θεόδωρος Τσιλιγγίρης μίλησε στο «Ε» για τις προκλήσεις και τις πιέσεις που δέχεται ο καφές σε διεθνές επίπεδο αλλά και την πολιτική της εταιρείας Coffee island να απορροφήσει ενα μεγάλο μέρος των αυξήσεων: « Εδώ και 1, 5 χρόνο η τιμή του καφέ έχει αύξηση πάνω από 20%. Εμείς ωστόσο προσπαθήσαμε να είμαστε φειδωλοί στις αυξήσεις απορροφώντας ένα 10%. Αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας. Έτσι συγκρατήσαμε την λιανική τιμή στον ελληνικό καφέ με αύξηση ένα 10% περίπου.».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιλιγγίρης η τιμή του ελληνικού καφέ από 15,5 ευρώ το κιλό έχει φτάσει τα 17 ευρώ ενώ του espresso από 29,50 ευρώ το κιλό στα 33 ευρώ.
Ως βασική αιτία της αύξησης της τιμής ο κ. Τσιλιγγίρης θεωρεί την αύξηση του μεταφορικού κόστους: «Εμείς κάνουμε εισαγωγές από όλον τον κόσμος. Από Κένυα, Περού, της Βραζιλίας το Περού. Έχει αυξηθεί πολύ το μεταφορικό κόστος. Είναι 2 – 3 φορές υψηλότερο. Ελλείψεις δεν έχουμε συναντήσει, υπάρχει επάρκεια αλλά έχει ανεβεί πολύ το κόστος της μεταφοράς».
Παραμένει «βασιλιάς» ο ελληνικός καφές – Έχει άνοδο στην ζήτηση ο espresso
Μια ακόμη πίεση που αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμή του καφέ είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στα 24%: Σίγουρα αυτό θα φέρει αυξήσεις τουλάχιστον άλλο ένα 10%. Ο κόσμος δυσανασχετεί. Εμείς βάλαμε μόνο 10 λεπτά αύξηση και δυσανασχετούν, ειδικά οι φοιτητές. Άλλα μαγαζιά έχουν αύξηση 50 λεπτά. Είναι σημαντικές αυξήσεις όταν μάλιστα τα χρήματα είναι περιορισμένα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιγγίρη πρώτος σε κατανάλωση καφέ στην Ξάνθη είναι ο Ελληνικός αλλά έχει ανεβεί και ο espresso. «Πουλάμε 25 κιλά την εβδομάδα ελληνικό καφέ και 10 κιλά espresso»
Το χθες και το σήμερα του καφέ στο Καφεκοπτείο «Σέρβιλη»
Ιστορία 65 χρόνων στον καφέ έχει και το Καφεκοπτείο «Σέρβιλη». Γόνος τρίτης γενιάς ο Σέρβιλη Ερσίν μας μιλά για τις αλλαγές στην αγορά του καφέ χθες και σήμερα: «Έχει αύξηση 20% εδώ και ένα μήνα. Ό ελληνικός έχει 17 ευρώ το κιλό και ο espresso από 24 ευρώ έφτασε τα 27 ευρώ: «Έχει αυξηθεί πολύ το μεταφορικό κόστος γι’ αυτό έχουμε αυτές τις αυξήσεις. Οι έμποροι μας λένε ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι ότι σε 25 – 30 χρόνια δεν θα υπάρχει καφές». Συγκρίνοντας το χθες με το σήμερα ο κ. Σέρβιλη σημειώνει: «Παλιότερα ήταν πιο εύκολα. Η κατανάλωση ήταν πιο μεγάλη. Ίσως ο κόσμος να είχε πιο πολλά λεφτά…».