Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρομικό τουρισμό
Πάσχα με τους γείτονές μας τους Βουλγάρους –Να δώσουμε βαρύτητα στον εναλλακτικό τουρισμό λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
ΠΑΣΧΑ οίκαδε επιλέγουν για άλλη μια φορά οι Ξανθιώτες. Ο εκδρομικός τουρισμός προς τους δημοφιλείς προορισμούς παρουσιάζει ελάχιστη έως μηδενική κίνηση, όπως μας είπαν από τα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης. Αυτοί που επιλέγουν να φύγουν το Πάσχα μετακινούνται με ιδιωτικά οχήματα ή με άλλα μέσα και είναι ένα μικρό ποσοστό, ενώ η Ξάνθη ως τουριστικός προορισμός είναι επιλέξιμη μόνο από τους Ξανθιώτες της διασποράς που επισκέπτονται τους συγγενείς τους αλλά και από τους γείτονές μας τους Βουλγάρους που επισκέπτονται τους φίλους και συγγενείς που έχουν σπίτια στην παραλιακή ζώνη και έτσι κινούνται και λίγο και τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Απογοητευτική η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εκδρομικό τουρισμό
Πολλά πακέτα για 4ημερες διακοπές είχε το ταξιδιωτικό γραφείο Tapridis Tours όμως η κίνηση είναι απογοητευτική: «Έχουμε πακέτα και για Κέρκυρα και Ρουμελιώτικο Πάσχα, Ρουμανία και Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν υπάρχει κίνηση. Συνεργαζόμαστε με γραφεία από όλες τις πόλεις της περιφέρειάς μας για να κλείσουμε μια εκδρομή. Οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές αλλά ο κόσμος είναι πολύ περιορισμένος», είναι η εικόνα που μας παρουσιάζει η υπεύθυνη του γραφείου Tapridis Tours.
Στο γραφείο γενικού τουρισμού Tsarouxa Travel η εικόνα είναι κάπως καλύτερη από άποψη κίνησης: «Έχουμε πακέτα 4 ημερών με 3 διανυκτερεύσεις πρωινό και γεύμα και εορταστικά γεύματα για Χαλκιδική 280 ευρώ το άτομο, για Κέρκυρα 330 ευρώ και για Λευκάδα 250 ευρώ. Έχουμε επίσης και για Βουκουρέστι και Κωνσταντινούπολη. Η κίνηση είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι αλλά σαφώς χαμηλή αφού οι εκδρομές κλείνονται με δυσκολία και σε συνεργασία με άλλα γραφεία». Όπως μας ανέφεραν από το γραφείο πιο δημοφιλής προορισμός είναι η Κέρκυρα και η Χαλκιδική και όχι όπως άλλες χρονιές η Μύκονος και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ του ταξιδιώτη του εκδρομικού τουρισμού που είναι συνήθως 50ρηδες ή συνταξιούχοι.
Για μείωση τουλάχιστον κατά 50% από πέρσι κάνει λόγο η υπεύθυνη του γραφείου γενικού τουρισμού Tonias travel: «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Η κίνηση είναι η μισή από πέρσι. Το Πάσχα είναι συνυφασμένο με το χωριό και πολλοί επιλέγουν να μείνουν στα σπίτια ή να πάνε αν έχουν σπίτια ή συγγενείς στα χωριά. Να σκεφτείτε ότι είχαμε Κέρκυρα 320 ευρώ με πρωινό, βραδινό, εορταστικό γεύμα, 4 μέρες και από όλες τις πόλεις της περιφερειας δεν γέμισε ένα λεωφορείο. Ούτε για εξωτερικό υπάρχει ενδιαφέρον. Ίσως να φταίει και το γεγονός ότι είχαμε και το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου και πολλοί πήγαν τότε στην Κωνσταντινούπολη ή Βουκουρέστι. Η Κωνσταντινούπολη αυτή την εποχή είναι γεμάτη από Έλληνες άλλα όχι από Ξανθιώτες. Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ακρίβεια και ο κόσμος είναι μαζεμένος».
Πάσχα με τους γείτονές μας τους Βουλγάρους –Να δώσουμε βαρύτητα στον εναλλακτικό τουρισμό λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων
Κρατήσεις μόνο από Βουλγάρους μας λέει ότι έχει στο ξενοδοχείο της «Πέτρινος Λόφος», η πρόεδρος του σωματείου ξενοδόχων Ξάνθης Κοψαλίδου Αθανασία: «Η Ξάνθη δεν είναι προορισμός για το Πάσχα. Το γνωρίζουμε. Έχουμε μια μικρή κίνηση από Βουλγάρους που έρχονται για να κάνουν Πάσχα με συγγενείς ή φίλους που έχουν σπίτια στα παραλιακά χωριά. Αυτούς και παρατηρητές πουλιών που έρχονται εδώ μετά την Κερκίνη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε αυτού του είδους τον τουρισμό κάνοντας τις κατάλληλες υποδομές στην Βιστονίδα ή στα Λουτρά της Ποταμιάς. Πρέπει ο δήμος να δώσει βαρύτητα σ’ αυτό. Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλούς επισκέπτες αν οι αρμόδιοι φορείς είχαν μια στόχευση και ένα σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με βάση τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα».