Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Εξωστρέφειας της ΑΜΘ στην Καβάλα

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Εξωστρέφειας της ΑΜΘ στην Καβάλα

0

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, απλουστεύουμε τις διαδικασίες, επιδιώκουμε αύξηση των ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης


Θετικό αντίκρισμα δημιούργησε για την Περιφέρεια ΑΜΘ, η πραγματοποίηση της Ημερίδας Εξωστρέφειας το περασμένο Σαββάτο στο ξενοδοχείο LUCYστην Καβάλα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν μελέτες και στοιχεία, απαραίτητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν το εξαγωγικό τους προφίλ και οι οποίες θα έχουν την Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλευρό τους, σε αυτή την προσπάθεια. Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από επιχειρήσεις, στελέχη φορέων και φοιτητές του παραρτήματος του Δ.Π.Θ. στην Καβάλα.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε ότι «θα ήθελα αρχικά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων, κ. Δαλκίτζη, και την ομάδα του, για την αφοσίωση και τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημερινής ημερίδας.

Η εξωστρέφεια, ως έννοια, αναφέρεται σε μια στρατηγική ή μια πολιτική που ακολουθεί μια περιοχή για να προωθήσει τις δραστηριότητές της πέρα από τα εθνικά ή τοπικά σύνορα. Εστιάζοντας στα στρατηγικά οφέλη, μπορούμε να προσδοκούμε σε πολλαπλά και πολυεπίπεδα αποτελέσματα.

Τα πρακτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά, μπορεί να είναι και ΚΑΝΕΝΑ. Η προετοιμασία για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας προκύπτει, μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και στόχευσης. Για να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εξωστρέφειας, μια περιοχή πρέπει να αναγνωρίζει την θέση της, να κατανοεί τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της, τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Αυτή η συνειδητοποίηση θα λειτουργήσει ως πυξίδα για έναν πρακτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό.

Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά με συνεργασία, διαλεκτική, και ανοιχτή συζήτηση, είναι δυνατόν να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας».

Μιλώντας ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι «μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το 2019 και για πρώτη φορά στην χώρα μας, με συνέπεια κάθε χρόνο είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα του τι πρόκειται να κάνουμε, σε ποια αγορά του κόσμου, για ποια προϊόντα, με ποιες δράσεις, ποιος είναι υπεύθυνος, τι κοστίζει και ποιους στόχους θέλουμε να επιτύχουμε».

«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, απλουστεύουμε τις διαδικασίες, επιδιώκουμε αύξηση των ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης για τη διευκόλυνση επιχειρηματιών και εξαγωγών», επισήμανε με έμφαση ο αρμόδιος υφυπουργός. Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμα ότι για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εστιάζεται στην στήριξη των εξαγωγών και προς αυτό το σκοπό εστιάζεται κάθε προσπάθεια.

«Αυτό που επιδιώκουμε», υπογράμμισε, «είναι από τη μια να δημιουργούμε οικονομικές συνεργασίες, εμπορικές συμφωνίες και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες όπου υπάρχει μια γεωπολιτική ενδυνάμωση. Και ταυτόχρονα, να δημιουργούμε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες με τις ποιες έχουμε μια ειδική σχέση, ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και αυτό γίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προκήρυξη ”μαμούθ” έως τις 20 Ιουλίου για Δήμους και Περιφέρειες

44 προσλήψεις στην Κεντρική Υπηρεσία και σε Οργανικές Μονάδες Γνωστοποιείται η πρόσληψη, μ…