Συνολικά η χρηματοδότηση έφτασε τα 29 εκ. ευρώ
Παρουσιάστηκαν το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου 2024, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Περιγιάλι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και οι αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Τουρισμού, Παναγιώτης Αρχοντής, τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο Περιγιάλι στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καβάλας, καθώς και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στην περιοχή, με πόρους από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.
Ο κ. Τοψίδης επεσήμανε ότι το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί τα έργα η ΠΑΜΘ από το ΕΣΠΑ είναι 15.1 εκ ευρώ, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η ίδια η ΣΒΑΑ αντλεί πόρους και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης και το πρόγραμμα «Φιλόδημος») και έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 29 εκ. ευρώ.
«Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, που σημαίνει υλοποίηση πολλών και σημαντικών έργων, που θα αλλάξουν ριζικά το προφίλ του Περιγιαλίου, αλλά και της Καβάλας συνολικά, καθώς το Περιγιάλι αποτελεί τον λεγόμενο “οικιστικό της πνεύμονα” καθώς πρόσφατα έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης και έτσι θα δώσει λύσει στο μείζον στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε τον ρόλο της Περιφέρειας ως του καθοριστικού αναπτυξιακού φορέα, και σημείωσε ότι η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια χρηματοδότησε:
- Τον δήμο Καβάλας και όλους τους δήμους των ΠΕ Καβάλας και Θάσου για μία σειρά έργων, πέρα από τα έργα που υλοποίησε η ΠΕ Καβάλας στα όρια των δήμων,
- Την ΙΜ Φιλίππων, Νεαπολέως & Θάσου (Προκόπιο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων),
- Την Ιχθυόσκαλα Καβάλας (ανακαίνιση – εκσυγχρονισμός),
- Τον ΟΛΚ (επέκταση προσήνεμου μόλου, Θωράκιση, εγκατάσταση πλωτών εξέδρων κλπ),
- Την Παιδόπολη Καβάλας,
- Την εφορία αρχαιοτήτων (έργα σε Αρχ. Φιλίππους κλπ)
- Τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις
- Τους πολίτες μέσα από το Ευρ. Κοινωνικό Ταμείο.
«Την ίδια στιγμή, ως διοίκηση της Περιφέρειας ενώ χρηματοδοτούμε σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων, δεν παύουμε να διεκδικούμε και άλλους, επιπλέον πόρους από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων, το Ταμείο Ανάκαμψης ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να συμβάλλουμε περαιτέρω στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στις αναγκαίες υποδομές, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, στην ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής και την κοινωνική ενσωμάτωση», τόνισε.