Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Nέο ταμείο Επιχειρηματικότητας-ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Ξεκίνησε η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Nέο ταμείο Επιχειρηματικότητας-ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ: Ξεκίνησε η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

0

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα δάνεια


Ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

Προηγήθηκε η υπογραφή των 12 Επιχειρησιακών Συμφωνιών ανάμεσα στην Ε.Α.Τ. και τις συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ- με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα- με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους. Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.

 

Συγκεκριμένα:

-Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, αποτελείται από δύο επιμέρους Ταμεία: Το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

-Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Προσφέρει εγγύηση από 70% έως 80% σε επενδυτικά δάνεια (ύψους 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ), σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια ανακυκλούμενης πίστωσης (από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ).

 

Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου δύο ποσοστιαίων μονάδων για δυο έτη, σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, και τριών ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων Περιφερειών της χώρας. Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το Ταμείο Δανείων, προσφέρει δάνεια, με το 40% του ποσού άτοκο, και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο μέρος (60%) για 2 έτη. Συνολικά, τα δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, έχουν μειωμένο επιτόκιο έως και κατά 70% για τα 2 πρώτα χρόνια. H διάρκεια των δανείων για τα επενδυτικά είναι 2 έως 12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες. Και για το κεφάλαιο κίνησης από 2 έως 5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, κατά την οποία η επιχείρηση δεν αποπληρώνει κεφάλαιο αλλά μόνο τόκους.

Οι Τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

-ALPHA BANK

-EUROBANK

-ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

-ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

-ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

-ATTICA BANK

-OPTIMA BANK

-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

-AEGEAN BALTIC BANK (μόνο για το Ταμείο Δανείων)

 

Όλες τις πληροφορίες για τα προϊόντα της HDB και τα επιμέρους Προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, μπορείτε να τις βρείτε στο site της HDB www.hdb.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα έρευνα ΚΕΦΙΜ: Οι Έλληνες δουλεύουν 6 μήνες για να πληρώσουν φόρους και εισφορές

Βελτίωση 3 ημερών από το 2023 στην Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας Οι Έλληνες πολίτες δουλεύο…