Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

«Μύλος» με τις μεταβιβάσεις ακινήτων

0

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια και μπλοκάρεται η διαδικασία

 

Χαοτική η κατάσταση στα ακίνητα στις περιοχές που δεν έχει κλείσει το Κτηματολόγιο – Τι προτείνουν οι συμβολαιογράφοι

 

Με μπερδεμένο «κουβάρι» μοιάζει η διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτων αφού μία στις δύο περιπτώσεις των ακινήτων που αποκτήθηκαν προ του 2011 μπλοκάρεται γιατί κατά την καταμέτρηση και την καταγραφή του μηχανικού που απαιτείται για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, τα τετραγωνικά άλλοτε βγαίνουν λειψά και άλλοτε περισσότερα απ’ όσα αναγράφεται σε τίτλους ή συμβόλαια ή στο Κτηματολόγιο. Έτσι σταματούν αγοραπωλησίες ή γονικές παροχές, προξενώντας αναστάτωση, ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα στους ιδιοκτήτες. Το φαινόμενο εντοπίζεται τόσο σε δομημένα ακίνητα όσο και σε αδόμητα μόνο που η διαδικασία για τα δεύτερα διαφέρει.

Στο 99% των περιπτώσεων υπάρχει πρόβλημα με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια

Στο πρόβλημα αναφέρεται η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών, Μηχανικών Ιδιωτικών Έργων Ξάνθης Αννέτα Τσελεπή: «Σε κάθε μεταβίβαση που αφορά ακίνητα προ του 2011 απαιτείται βεβαίωση μηχανικού ο οποίος καλείται να μετρήσει τα τετραγωνικά του ακινήτου και να τα συγκρίνει με όσα αναφέρονται στους τίτλους για να εκδώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα που είναι απαραίτητη για κάθε είδους μεταβίβαση.

Στο 99% των περιπτώσεων διαπιστώνονται διαφορές. Είτε αυθαιρεσίες, είτε διαφορές στα σχέδια που έχει η Πολεοδομία ή ο συμβολαιογράφος. Στις πολυκατοικίες είναι συνηθισμένο ο πίνακας των ποσοστών να μην αντιστοιχεί στα τετραγωνικά των διαμερισμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και στα οικόπεδα – αγροτεμάχια».

Αναφορικά με το πως διευθετείται το πρόβλημα η κ. Τσελεπή σημειώνει: «Σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης ο ιδιοκτήτης πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό για να κάνει είτε την τακτοποίηση ή την διόρθωση των κτηματολογικών στοιχείων. Μια διαδικασία που απαιτεί νέο τοπογραφικό και περιλαμβάνει και την διαδικασία της ένστασης. Το πρόβλημα είναι γενικό αλλά και στην Ξάνθη είναι έντονο. Όταν οι αποκλίσεις είναι μικρές επιλύεται πιο εύκολα αλλά όταν είναι μεγάλες τότε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες».

Χαοτική η κατάσταση στα ακίνητα στις περιοχές που δεν έχει κλείσει το Κτηματολόγιο

Περαιτέρω διευκρινήσεις ιδιαίτερα για τα μη δομημένα ακίνητα και στις διαφορές που διαπιστώνονται από τις εγγραφές στο Κτηματολόγιο μας έδωσε ο τοπογράφος, μέλος του ΣΜΙΔΔΕ Ξάνθης, Μιχάλης Λόης: «Υπάρχει διαφορετική διαδικασία αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχές που το Κτηματολόγιο έχει οριστικοποιηθεί όπως στα Μάγγανα, στο Εράσμιο και στις περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί όπως στα Άβδηρα, Μυρωδάτο ή στον Δήμο Μύκης. Στις περιοχές όπου δεν έχει οριστικοποιηθεί δεν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός και η κατάσταση είναι χαοτική. Πάντα στις μεταβιβάσεις ο νόμος προβλέπει μια ανοχή της τάξης του 10% συν πλην στις αποκλίσεις. Αν όμως οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες τότε δίνεται η δυνατότητα μέσω του διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών». Γενικά οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και απαιτούν χρόνο και χρήμα ιδιαίτερα αν η διόρθωση δεν γίνει με μια απλή ένσταση αλλά απαιτεί δικηγόρους και δικαστήρια».

Τι προτείνουν οι συμβολαιογράφοι

Οι συμβολαιογράφοι εκτός από τους μηχανικούς είναι ο κλάδος που εμπλέκεται στο θέμα των μεταβιβάσεων και έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αποκλίσεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης Χρήστος Τερζίδης: «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την υπερβολική ανεκτικότητα έως και… συνενοχή της Πολιτείας στις κατασκευές κατά τα παλαιότερα χρόνια σε συνάρτηση με την υπερβολή στην λεπτομέρεια που δίνεται τώρα. Δεν μπορεί να ανατρέχει σε μετρήσεις της εποχής του1955 και μετά, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν πόσο ακριβείς ήταν τότε με τα μέσα και τους νόμους της εποχής. Τώρα δίνεται έμφαση στην λεπτομέρεια και γι’ αυτά τα ακίνητα είναι ανέφικτο. Το θέμα περί αυθαιρεσιών προέκυψε μετά το 2011 και το διαπιστώνουμε στην πορεία με την Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου που πρέπει να υπάρχει για να γίνει μια μεταβίβαση. Πρότασή μας είναι να υπάρξει νομοθετική προσέγγιση με την οποία οι ιδιοκτήτες να μπορούν να προβούν κατ’ εξαίρεση σε μονομερή διόρθωση στοιχείων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας αν δεν υπάρχει αμφισβήτηση , ώστε να συμφωνούν με την απεικόνιση της Ταυτότητας Κτηρίου. Εκτός βέβαια αν υπάρχουν αυθαιρεσίες δόμησης και δεν έχουν τακτοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης και στην κατηγορία 5 με τις μεγαλύτερες αυθαιρεσίες δόμησης».

Το βασικότερο: Ο συνεννοήσιμος γείτονας

Αποσαφηνίζοντας την πρόταση των συμβολαιογράφων, αν παραδείγματος χάρη, ένας ιδιοκτήτης ανακαλύψει πως το διαμέρισμά του έχει διαφορά εμβαδού με το διπλανό του διαμέρισμα, τότε θα πρέπει να πείσει τον γείτονα του να συνυπογράψουν πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας που θα μεταγράψουν νόμιμα. Έτσι μόνο θα αποκαταστήσουν τα πραγματικά εμβαδά, για να μπορέσουν να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους ή πώληση.

Αν όμως ο γείτονας δεν συμφωνήσει, η ιδιοκτησία είναι μπλοκαρισμένη χωρίς καμία δυνατότητα μεταβίβασής της και ξεκινά η διαδικασία της τροποποίησης μέσω δικαστικών μέσων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…