Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης για Μάτι: Δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις

Μητσοτάκης για Μάτι: Δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις

0

Όσον αφορά τον νέο δικαστικό χάρτη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αποτελεί ιστορική τομή για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης παρά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκληθεί


«Ιστορική τομή» χαρακτήρισε το νέο Δικαστικό Χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με τον νέο Δικαστικό Χάρτη, η απονομή δικαιοσύνης θα γίνεται ταχύτερα, ενώ νομικοί και αντιπολίτευση αντιτείνουν αφενός πως καταστρέφεται ο θεσμός των Ειρηνοδικείων και, αφετέρου, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «πρόχειρο», χωρίς καμία διαβούλευση.

Είναι «μία σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά και μία ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό, με στόχο, σε πρώτη φάση, οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά συντομότερο χρόνο, κατά περίπου 30%», τόνισε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο.

Όπως είπε, έρχεται να δώσει λύση σε αυτό που ο νομικός κόσμος αποκαλεί «ασάλευτο χρόνο της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε πως στη χώρα μας δεν έχουμε απλά καθυστέρη στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, αλλά μία «ευρείας έκτασης αρνησιδικία».

«Το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης»

«Τα 154 ειρηνοδικεία της χώρας γίνονται παράγοντας άνισης κατανομής των δικαστικών υποθέσεων. Το 44% του δυναμικού απασχολείται μόλις από το 20% των υποθέσεων. Άρα, κάτι παράξενο συμβαίνει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τονίσει πως «όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει περισσότερους δικαστές ανά μέσο όρο» συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Είπε ότι θα προστεθούν ακόμα 1.000 δικαστές στην πρώτη γραμμή και, απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «μεταρρύθμιση είναι κάθε σημαντική αλλαγή που έχει αργήσει λόγω ιστορικών αγκυλώσεων. Ο πρώτος που την έκρινε απαραίτητη ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1911 και δοκίμασε ξανά το 1931 και δοκιμάστηκε άλλες τέσσερις φορές, με τελευταία το 1999, όταν μια διαφωνία του Αρείου Πάγου σε ένα άρθρο οδήγησε στην αναβολή του. Η ΝΔ, τότε από την θέση της αντιπολίτευσης, είχε στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση».

Ο πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί – όπως είπε – «το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης», τόνισε πως πρέπει να αφήσουμε πίσω τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, «όταν τα δικαστήρια ανεγείρονταν βάσει των ακτοπλοϊκών συνδέσεων ή των πιέσεων των τοπικών κομματαρχών» και επισήμανε ότι, στην Αττική, «αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση», καθώς «τα 20 Ειρηνοδικεία συγχωνεύονται σε πέντε».

«Να περιμένουμε» τις τελικές κρίσεις για το Μάτι

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόφαση του δικαστηρίου για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας αρχικά πως «δικαιοσύνη που αργεί γίνεται άδικη, ταλαιπωρεί τελικά αυτόν που ζητά την προστασία της». «Χθες, ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές της δίκης για το Μάτι, που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια. Τα αδικήματα της υπόθεσης κρίθηκαν με ευμενέστερο πλαίσιο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ – οι ποινές είναι αυστηρότερες με τον νόμο που ψηφίσαμε», επισήμανε.

Για να υπογραμμίσει πως «οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν, εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε», προσθέτοντας ωστόσο πως οι εθνικές τραγωδίες δεν πρέπει να γίνονται «κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…