Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυρ. Μητσοτάκης: «Stop στην παροχολογία και τα λεφτόδεντρα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Stop στην παροχολογία και τα λεφτόδεντρα»

0

Τι είπε για Ερντογάν και ευρωεκλογές


«Είναι δικαίωμά του, μια επιλογή που μάλλον περιττή μου φαίνεται, γι’ αυτό και είπα ότι είναι μια αχρείαστη επιλογή. Έχουμε ζητήματα με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επικείμενη έλευση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο protothema, υπογράμμισε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν είναι προσκεκλημένος της κυβέρνησης, αλλά έρχεται να μιλήσει σε ομοεθνείς του.  Πρόσθεσε ότι το θέμα της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές. Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στην οποία θα είναι ομιλητής ο Ράμα, τόνισε: «Τη συνάθροιση δεν θα την απαγορεύσουμε, δεν θα τη διευκολύνουμε».

Δυσαρέσκεια για τη Μονή της Χώρας

«Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον Πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο», είπε αναφερόμενος στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «περιττή και λανθασμένη επιλογή».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα μουσουλμανικά μνημεία, όπως έχει ευθύνη να κάνει και προσέθεσε ότι «δεν θα μπαίναμε εμείς ποτέ στον “πειρασμό” να κάναμε κάτι αντίστοιχο με αυτό το οποίο έκανε η Τουρκία. Ήταν μία περιττή και λανθασμένη επιλογή».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Άγκυρα, σχολίασε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναβληθεί, τονίζοντας ότι «έχουμε μία καλή συνεργασία με την Τουρκία, με κάποιες αναταράξεις, στα ζητήματα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος».

Αναφέρθηκε στη συμφωνία για τη διευκόλυνση της βίζας για τα 10 ελληνικά νησιά, -είπε- έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στα νησιά του Αιγαίου και σημείωσε ότι πλέον έχουμε ένα καλύτερο κλίμα, συμπληρώνοντας: «Αλλά δεν έχω αυταπάτες: η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις. Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο εκεί που την επιτυγχάνουμε. Δεν έχω καμία δυσκολία να του μεταφέρω τη δυσαρέσκειά μου, αν θεωρώ ότι έχουν ξεπεραστεί από την Τουρκία κάποια αυτονόητα».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και είπε ότι «εμείς δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε μία απλή διαχείριση» αλλά «για να υλοποιήσουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, βάζοντας τον πήχη στο ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών, και είπε ότι στις ευρωεκλογές του 2019, οι οποίες έγιναν λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία πήρε 33% και στη συνέχεια πήρε 39%.

Υπογράμμισε ότι ιστορικά σε όλες τις ευρωεκλογές, υπάρχει πάντα μία απόκλιση -για τα μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, για τα κόμματα εξουσίας- μεταξύ των ποσοστών που λαμβάνουν στις εθνικές εκλογές και των ποσοστών που λαμβάνουν τελικά στις ευρωεκλογές.

Κάνοντας απολογισμό του έργου της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη θητεία της και ανέφερε:

«Καταρχάς αυτό το εννιάμηνο υλοποιήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι του οικονομικού μας προγράμματος: αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η μεγάλη μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, η υλοποίηση της δέσμευσής μας για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο δικαστικός χάρτης, η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η οπαδική βία, τα θέματα που έχουν να κάνουν με το bullying και οι πολιτικές μας που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα της παραβατικότητας και της βίας των εφήβων, η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με σημαντικές παρεμβάσεις, που γίνονται ας πούμε στα νοσοκομεία μας και στα κέντρα υγείας, η συνέχιση ενός σημαντικού προγράμματος υποδομών, με δρόμους καινούργιους οι οποίοι πια παραδίδονται. Δεν θα τα πεις και λίγα».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, «για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας».

Και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση: «Αυτοί που τα εισηγούνται με τόσο μεγάλη άνεση όλα αυτά, ας αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, διότι τα ίδια έλεγαν -το ίδιο κόμμα, δηλαδή, τα έλεγε όλα αυτά το 2015- και είδαμε τελικά πού μας οδήγησε αυτή η ακατάσχετη παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».

Κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και Patriot, αλλά θα βοηθήσει η Ελλάδα με πλεονάζον πολεμικό υλικό που δεν θα υπονομεύει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο μπούλινγκ στα σχολεία, προαναγγέλλοντας ότι το panic button που έχουν πάρει οι γυναίκες, θα έρθει μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, και για τους εφήβους.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…