Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Κομισιόν για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και πληθωρισμό 2,8%

Κομισιόν για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και πληθωρισμό 2,8%

0

Σημαντικά υψηλότερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης


Ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,8% και 1,4% αντίστοιχα) αν και χαμηλότερη από τις προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ (2,5% και 2,6%), αναμένει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το 2023, όταν η ανάπτυξη υποχώρησε στο 2% από το 5,4% το 2022 και το 8,6% το 2021, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας και τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των εισοδημάτων, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. H έκθεση επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τις επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024.

Παράλληλα, η σταδιακή ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης θα αυξήσει και τις εξαγωγές. Οι καθαρές εξαγωγές είναι πιθανό να είναι ουδέτερες ως προς την ανάπτυξη και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να περιοριστεί μέτρια στον προβλεπόμενο ορίζοντα.

Από την άλλη, σημειώνεται ότι ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της απασχόλησης. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει με  βραδείς ρυθμούς από το 11,1%  το 2023 στο 10,3% το 2024 και στο 9,7% το 2025.

Ο  πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί και σε όρους εναρμονισμένου ΔτΚ θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Ωστόσο, τονίζεται η απόκλιση του  ελληνικού πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε τον Μάρτιο στο 3,4% και ήταν 1% υψηλότερος  από τον μέσο όρο της ευρωζώνης λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος επιδεινώθηκε από τις επιπτώσεις των πλημμυρών και τις ανατιμήσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …