Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Καλωσορίζουν τους αγρότες τα επιμελητήρια της ΑΜΘ

Καλωσορίζουν τους αγρότες τα επιμελητήρια της ΑΜΘ

0

Θετικά στην ίδρυση αγροτικών τμημάτων –  Υπό ίδρυση αγροτικό τμήμα στο ΕΒΕ Ξάνθης


Συζήτησαν το θέμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη τα 6 Επιμελητήρια της ΑΜΘ


Η οργάνωση για την δημιουργία και την εύρυθμη λειτουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια ήταν το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης του περιφερειακού συντονιστικού οργάνου των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Θετικά στην υλοποίηση αγροτικών τμημάτων τα επιμελητήρια της ΑΜΘ

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, Στέλιος Μωραΐτης τα επιμελητήρια είναι υπερ της ίδρυσης αγροτικών τμημάτων όπως ορίζει ο νέος νόμος: «Χρειάζεται όμως οργάνωση και μεθοδικότητα. Θέλουμε να δώσουμε στους αγρότες μας που έχουν και το κομμάτι της μεταποίησης να εγγραφούν σ’ ένα ξεχωριστό τμήμα, να εγγραφούν στο Μητρώο και να έχουν τις παροχές που έχει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος όπως ειδικά σεμινάρια, ενημέρωση για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Με την εγγραφή στο Μητρώο θα μπει και μια τάξη στα θέματα των επιδοτήσεων και θα παίρνουν όσοι πραγματικά δικαιούνται . Εμείς σαν επιμελητήρια έχουμε την πρόθεση και την υποδομή να εντάξουμε τους αγρότες στους κόλπους μας. Αυτό θέλουμε να οργανώσουμε».

 Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια – Υπό ίδρυση στην Ξάνθη

Με την ψήφιση του Νόμου 5087/2024, άρθρα 50-53, υλοποιούνται τα Αγροτικά Τμήματα εντός των Επιμελητηρίων που συζητούνταν επί 10 και πλέον χρόνια. Στα αγροτικά τμήματα θα εγγράφονται όσοι ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα ασκούν εμπορική δραστηριότητα (δηλαδή όσοι είναι ήδη και θα ενταχθούν στο μέλλον στο ΓΕΜΗ). Αναφερόμενος στον στόχο του νόμου ο κ. Αυγενάκης σημείωσε «αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι τα Αγροτικά Τμήματα να αποτελέσουν τον προθάλαμο των Αγροτικών Επιμελητηρίων”.

Στη χώρα μας πριν τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου λειτουργούσαν ήδη Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Δράμας και Μαγνησίας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ακόμη 45 Επιμελητήρια, τα οποία εμφανίζονται θετικά ως προς τη σύσταση Αγροτικών Τμημάτων. Από αυτά, τα 22 έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης (π.χ. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου), ενώ τα υπόλοιπα 23 είναι θετικά ως προς τη σύσταση αγροτικών τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες.

Πιο αναλυτικά, τα 22 Επιμελητήρια που έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες σύστασης είναι τα εξής: Εμπορικό και Βιομηχανικό Αθηνών, Βιοτεχνικό Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Πειραιώς, Επαγγελματικό Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κορινθίας, Λάρισας, Λασιθίου, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Χανίων, Χίου).

Τα 23 που είναι θετικά ως προς τη σύσταση αγροτικών τμημάτων, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διαδικασίες είναι: Βιοτεχνικό Αθηνών, Εμπορικό και Βιομηχανικό Θεσσαλονίκης, Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Ροδόπης, Αρκαδίας, ‘Αρτας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηλείας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Ξάνθης, Ρεθύμνης, Σάμου και Φθιώτιδας.

Τα μη ενεργοποιημένα έως αυτήν την ώρα ως προς το ενδεχόμενο σύστασης Αγροτικού Τμήματος είναι 5 Επιμελητήρια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

Ενστάσεις έως τη Δευτέρα το απόγευμα   Αναρτήθηκαν το Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωριν…