Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Λαπαβίτσας: Η Αριστερά πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της

Κ. Λαπαβίτσας: Η Αριστερά πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της

0

Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ενωτικού ψηφοδελτίου ΜέΡΑ25/ Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά


Εξήγησε γιατί είναι υπερ μιας βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής με ειδικές προβλέψεις για περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως η Θράκη. Τόνισε ότι η άνοδος της άκρας Δεξιάς είναι ευθύνη της Αριστεράς


Στο πλαίσιο των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Οικονομικών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ενωτικού ψηφοδελτίου ΜέΡΑ25/ Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά επισκέφθηκε την Ξάνθη και πραγματοποίησε συναντήσεις σε Επιμελητήριο, Νοσοκομείο, ΔΕΥΑΞ, ενώ συνομίλησε και με αγρότες της περιοχής. «Η εικόνα που έχω είναι σε ένα βαθμό παραπλήσια με την εικόνα που συναντάει κανείς και σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, βέβαια με τις ιδιαιτερότητες της Ξάνθης», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» και εξήγησε ότι στην Ξάνθη, όπως και αλλού «η οικονομική ζωή συνεχίζεται, χωρίς όμως ευρωστία, εμπιστοσύνη και προοπτική. Υπάρχει ανησυχία για το πολιτικό μέλλον και το πώς κινείται η χώρα γενικά. Δεν υπάρχει αίσθηση κρίσης αλλά δεν υπάρχει και αίσθηση προοπτικής».

«Ε»: Η ψήφος στις ευρωεκλογές αφορά περισσότερο την Ευρώπη ή είναι μήνυμα για την εσωτερική πολιτική;

Κ.Λ.: Όσον αφορά στην Ενωτική Πρωτοβουλία, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ζήτημα μαχητικής αντιπολίτευσης, όχι απλώς διαμαρτυρίας και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Εμείς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο γιατί η Ευρώπη δεν πάει καλά, με κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά προβλήματα, εμείς θα μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτά. Θα πούμε δηλαδή ότι η προσπάθεια αυτή έχει εξοκείλει και είναι κατά των συμφερόντων των ευρωπαϊκών λαών. Θα μιλήσουμε ακόμη για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας, το οικονομικό, το γεωπολιτικό, το πρόβλημα δημοκρατίας που έχουμε, το πρόβλημα δημόσιας διοίκησης.

«Ε»: Το ζήτημα της ακρίβειας είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό ή κατά βάση ελληνικό;

Κ.Λ.: Το ζήτημα της ακρίβειας αφορά κυρίως εμάς. Το πρόβλημα αυτό βεβαίως έχει ευρωπαϊκή διάσταση είναι κυρίως όμως στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας. Έχει, κατά την άποψή μου, δύο κύρια αίτια: Το πρώτο είναι η πολιτική χαμηλών μισθών, που ειδικά μετά την πανδημία ο βασικός μισθός καταρρακώθηκε επειδή ο πληθωρισμός ήταν πάνω από τις ονομαστικές αυξήσεις, άρα είχαμε ουσιαστικά μείωση του πραγματικού μισθού η οποία πήγε απευθείας στα κέρδη, είχαμε δηλαδή μία μεταφορά εισοδήματος στις επιχειρήσεις. Το άλλο αίτιο είναι η στρεβλή δομή της ελληνικής οικονομίας, όπου πάντα κυριαρχούσαν οι μεγάλες μονάδες που ελέγχανε κεντρικούς τομείς, αλλά μετά τα μνημόνια η κατάσταση έχει γίνει ακραία. Εκεί δεν έχουμε οικονομία της αγοράς, έχουμε οικονομία της ολιγοπωλιακής αγοράς, επομένως ο ελεύθερος ανταγωνισμός στη χώρα μας είναι ελεγχόμενος.

Η κυβέρνηση κάτι προσπάθησε να κάνει εξαγγέλλοντας την υπερφορολόγηση των παρόχων ενέργειας και τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια, αλλά αυτά δεν είναι πραγματικές δομικές παρεμβάσεις. Αν θες να κάνεις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να παρέμβεις στη δομή της αγοράς, αυτό λέει το εγχειρίδιο των οικονομικών.

«Ε»: Σε ιδιαίτερα μειονεκτούσες περιοχές όπως η Θράκη θεωρείτε ότι θα έπρεπε να προβλεφθούν από την Ευρώπη Ειδικές Οικονομικές Ζώνες;

Κ.Λ.: Το ότι η Θράκη θέλει ειδική μεταχείριση όπως και άλλες περιοχές που έχουν μείνει πίσω όσον αφορά το εισόδημα, συμφωνώ με αυτό. Δε θέλω να μπω στα εθνικά, ότι «η Θράκη είναι προμαχώνας, είναι ευαίσθητη περιοχή κλπ» αλλά ότι χρειάζεται ειδική παρέμβαση συμφωνώ, γιατί είμαι υπέρ της βιομηχανικής-αγροτικής πολιτικής. Τώρα αν θα πρέπει να εφαρμοστούν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες εντός της ΕΕ, με επιμέρους παραμέτρους αυτά θα ήθελα να τα δω συγκεκριμένα για να πω. Αυτό που θα ήθελα εγώ να δω θα ήταν μια στοχευμένη βιομηχανική και αγροτική πολιτική που να περιλαμβάνει και τη Θράκη και όπου θα υποστηρίζεται ο παραγωγικός ιστός. Είμαι επιφυλακτικός σε ειδικές πρωτοβουλίες από την Ευρώπη, εγώ θα ήθελα να δω μια πολιτική που να βασίζεται στην εθνική κυριαρχία και τη λαϊκή κυριαρχία και αυτό ούτε το βλέπω ούτε το ακούω από την σημερινή κυβέρνηση.

«Ε»: Γιατί ο κόσμος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χάνει την εμπιστοσύνη στην Αριστερά;

Κ.Λ.: Ευθύνονται δύο πράγματα γι’ αυτό. Πρώτο είναι η υποχώρηση των κοινωνικών αγώνων, η απώλεια της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στον εαυτό τους, στην ιδέα ότι μπορείς εσύ μέσα από συλλογική δράση να φέρεις κάποιο αποτέλεσμα. Το δεύτερο είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στα πολιτικά ρεύματα που ιστορικά έλεγαν ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Γι’ αυτή την εξέλιξη ευθύνεται καθαρά η Αριστερά. Η οποία πανευρωπαϊκά έχει χάσει την πρόσβασή της στα λαϊκά στρώματα, κάποτε ήταν κομμάτι τους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Δεύτερον έχει χάσει την όρεξή της να μιλά με όρους θεσμικής ανατροπής και τρίτον πανευρωπαϊκά εδώ και δύο δεκαετίες μιλάει συνεχώς για άρση της λιτότητας και προστασία των δικαιωμάτων. Αυτά είναι καλά πράγματα αλλά δε φτάνουν. Ο κόσμος περιμένει παραπάνω, θέλει να μιλήσουμε για το τι είδους οικονομία έχουμε, ποιος κατέχει τι, ποιος κατευθύνει την κίνηση της οικονομίας και της ζωής. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να δώσει ελπίδα οπότε ο κόσμος στρέφεται στην άκρα δεξιά που έχει μάθει να υιοθετεί πράγματα που έλεγε κάποτε η Αριστερά να τα «ντύνει» με το δικό της λόγο, να τα δηλητηριάζει, δίνοντας μια διάσταση ρατσιστική και να μπερδεύει τα λαϊκά στρώματα.

«Ε»: Πώς πιστεύετε ότι θα μπορέσει η Αριστερά να ανακτήσει την πρόσβασή της στην κοινωνία;

Κ.Λ.: Η Αριστερά πρέπει να ξαναβρεί τις ρίζες της, να ξαναρχίσει να μιλάει με γλώσσα λαϊκή, να μιλάει για συγκεκριμένα προβλήματα, με συγκεκριμένες λύσεις, να ανοίγει δρόμους για το αύριο, να σταματήσει ο κόσμος να πιστεύει ότι «ευκολότερα αλλάζει το κλίμα από τον καπιταλισμό», να νιώθει ο λαϊκός κόσμος ότι είναι κομμάτι της. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, στον τόπο μας δε, που ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε τόσο πολύ κόσμο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ξέρουμε ότι οι δυνάμεις μας είναι λίγες, αλλά θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια που θα ανοίξει ένα δρόμο για να ξαναχτιστεί αυτή η εμπιστοσύνη σιγά σιγά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…