Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η γεύση δημιουργεί και «ξυπνά» μνήμες στην οικοτεχνία της Γεύσης Τουλουμίδου

Η γεύση δημιουργεί και «ξυπνά» μνήμες στην οικοτεχνία της Γεύσης Τουλουμίδου

0

Την Κυριακή με επίκεντρο το νέο βιβλίο «Κομοτηνή στο πιάτο» στήθηκε ένα γαστρονομικό σκηνικό με πολλές γευστικές εκπλήξεις στα Κομνηνά και έφερε… την «Ξάνθη στο Πιάτο»


«Ήταν μια ευκαιρία να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δοκιμάσουμε αυτή την ανάμειξη της πολιτιστικής γαστρονομίας του ‘’Κομοτηνή στο Πιάτο’’ στο Meligeysis των Κομνηνών», τονίζει η Γεύση Τουλουμίδου στο «Ε»



Ένα «πλούσιο» γαστρονομικό σκηνικό στήθηκε στον φιλόξενο χώρο της οικοτεχνίας παραγωγής και επεξεργασίας μελιού της Γεύσης Τουλουμίδου στα Κομνηνά Ξάνθης στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου «Κομοτηνή στο πιάτο».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία και συνάμα την χαρά να γευτούν φαγητά που αποτυπώνουν τις ιδιαιτερότητες των πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Όσον αφορά το βιβλίο «Κομοτηνή στο πιάτο» αξίζει να σημειωθεί πως υπογράφεται από τη Θεανώ Πασχάλη και τον Ζαφείριο Τσάκο,  δύο ανθρώπους που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή. Συγκέντρωσαν, λοιπόν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.



 

Συμπληρωματικά, η οικοδέσποινα, Γεύση Τουλουμίδου τονίζει στο «Ε»:

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ καλή ευκαιρία να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Γιορτή της Μητέρας. Επιπλέον, το βιβλίο ‘’Κομοτηνή στο Πιάτο’’ συγκεντρώνει συνταγές από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, οπότε ο κόσμος που μαζεύτηκε εκεί ανακάλεσε στην μνήμη του μία σειρά αναμνήσεις από το παρελθόν ακούγοντας και τον κύριο Αρναούτογλου που έκανε την παρουσίαση του βιβλίου, αλλά και τους δύο άλλους συγγραφείς και τους ανθρώπους που εκπροσώπησαν τους Συλλόγους. Άλλωστε, η γεύση δημιουργεί και ‘’ξυπνά’’ μνήμες».

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι τα «πλούσια» εδέσματα επιμελήθηκαν: η κυρία Εμινέ Μπουρουτζή, η οποία  έκανε μία πομάκικη παραδοσιακή πίτα με ρύζι, με δύο φύλλα και αυγό μέσα.

«Ο σύλλογος Ποντίων χορευτών ‘’Τραντέλλενες’’ έκανε ένα  τανωμένο σορβά, ενώ οι δύο συγγραφείς παρουσίασαν τρεις παρασκευές. Επίσης, προσφέρθηκε ρωσικό γλυκό μεντοβικ και τέλος εγώ έκανα πιροσκί με πατάτα και τυρί και κεσκέκι, στάρι με κοτόπουλο και αγελαδινό βούτυρο», όπως προσθέτει.

«Ήταν μια ευκαιρία να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δοκιμάσουμε αυτή την ανάμειξη της πολιτιστικής γαστρονομίας του ‘’Κομοτηνή στο Πιάτο’’ στο Meligeysis των Κομνηνών.Η Passas Winery πρόσφερε κρασί, το τυροκομείο του Μωυσή στη συνέχεια τα προϊόντα του για τις παρασκευές και γενικά ήταν μία πολύ όμορφη παρουσίαση που οδήγησε σε μία ενδιαφέρουσα διαδραστική συζήτηση. Κύλησε ομαλά , αφού βοήθησε και ο καλός καιρός. Το καταληκτικό συμπέρασμα είναι ότι θα μπορούσε να είναι και ‘’Ξάνθη στο Πιάτο’’», όπως συμπεραίνει.



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…