Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

0

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χριστόδουλου Τοψίδη με πρόεδρο την κ. Παυλακάκη


Στο «Ε» η ίδια τονίζει την ανάγκη εμπλοκής μέσα στην κοινωνία, ώστε να υπάρξει και ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα προς αξιολόγηση


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr


Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ., με την παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, και της προέδρου της επιτροπής, Βασιλικής Παυλακάκη.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση του Σχεδίου Ισότητας των φύλων και η κατάρτιση ενός γενικού προγράμματος δράσεων για την ισότητα. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην συγκρότηση της επιτροπής ως ένα κρίσιμο «πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της δικαιοσύνης και της ισότητας στην περιφέρεια», επισημαίνοντας τη δέσμευση για προαγωγή της ισότητας μέσω της εφαρμογής του νέου σχεδίου.

H Βασιλική Παυλακάκη ως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Π.Α.Μ.Θ. μιλά στο «Ε» για τους στόχους και γενικά αναφορικά με τον σχεδιασμό της επιτροπής.

«Όπως είπα και στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με όλα τα μέλη της επιτροπής σκοπός μου είναι να υπάρχει δράση-αντίδραση. Η ισότητα, άλλωστε δεν αφορά μόνο τα φύλα, αλλά όλες τις εκφάνσεις π.χ. και τα ΑμεΑ πρέπει να είναι ενταγμένα στην κοινωνία με ίσους όρους, δηλαδή να υπάρχει μία ισοτιμία και ισοπολιτεία», όπως υπογραμμίζει.

Τονίζει ότι πρέπει να εμπλακούν μέσα στην κοινωνία ως επιτροπή για να έχουν και ένα αποτύπωμα, ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας τους, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν και την προσπάθειά τους.

Β. Παυλακάκη: «Μόλις καταρτιστεί το Σχέδιο Δράσης, θα υπάρχουν σαφείς στόχοι και σαφής προγραμματισμός»

Όσον αφορά την άμεση προτεραιότητα της Επιτροπής η κ. Παυλακάκη απαντά ότι προέχει η κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο βέβαια θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη από τον Περιφερειάρχη.

«Μόλις καταρτιστεί το Σχέδιο Δράσης, θα υπάρχουν σαφείς στόχοι και σαφής προγραμματισμός σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθούμε. Επίσης, έχουμε ορίσει ότι κάθε δύο μήνες θα γίνεται μία σύσκεψη με όλα τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και φορείς που θα προσκαλούνται με σκοπό να έχουμε πολύπλευρη συμμετοχή και άλλων φορέων», επισημαίνει.

Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 12 Μαΐου με επίκεντρο την γιορτή της μητέρας

Έπειτα, μιλά για την πρώτη δράση, η οποία και θα υλοποιηθεί στις 12 Μαΐου στο πλαίσιο της γιορτής της μητέρας. Ειδικότερα:

«Ένας πολύ σημαντικός ρόλος της γυναίκας, ο πιο σημαντικός για εμένα, είναι αυτός της μητρότητας. Σε κάθε περιφερειακή ενότητα στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει μία δράση με τα παιδιά παρουσία και ΚΔΑΠ ΑμεΑ μέσω της οποίας θα αποτυπώσουν τα συναισθήματά τους σε μία ζωγραφιά. Αυτό είναι και το ξεκίνημά μας. Έπειτα, σαφώς και έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα που είναι στα σχέδιά μας και θέλουμε να υλοποιηθούν, αλλά αν δεν είναι κάτι χειροπιαστό και επίσημα ανακοινώσιμο, δεν μπορώ να το αναφέρω ακόμη».

Καταληκτικά, αναφορικά με τον σχεδιασμό δημιουργίας ξενώνα γυναικών με βάση τις προδιαγραφές που τίθενται ενημερώνει πως αρχικά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, μιας και προεδρεύει ο ίδιος στην Δομή Στήριξης επί της οδού Χατζησταύρου στην Ξάνθη σημειώνοντας παράλληλα πως σκοπός είναι να λειτουργήσει ως δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…