Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ετοιμάζεται μεγάλη ρομποτική φάρμα στην Ξάνθη

Ετοιμάζεται μεγάλη ρομποτική φάρμα στην Ξάνθη

0

Έρχονται 20 ρομπότ για άρμεγμα και τάισμα των αγελάδων στην φάρμα του Ηλία Κοτόπουλου στο Άβατο – Επένδυση 8 εκ. ευρώ


Με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 30% – Έρχονται τα ρομπότ …φεύγουν οι εργαζόμενοι


Στην ρομποτική εποχή μπαίνει και η κτηνοτροφία και μάλιστα η πρώτη ρομποτική φάρμα θα εγκατασταθεί τον Σεπτέμβριο και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Νοέμβριο στην Ξάνθη. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση της τάξης των 8 εκ. ευρώ που υλοποιείται από το αγελαδοτρόφο και πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδος Ηλία Κοτόπουλο, στη φάρμα με 1.500 αγελάδες της Φυλής Χολστάιν που έχει στο Άβατο του Δήμου Τοπείρου.


«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμικότητα και την παραγωγικότητα των ζώων με την χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή τα ζώα μας παράγουν 45 τόνους γάλα ημερησίως. Πιστεύουμε ότι θα αυξήσουμε κατά 30% την παραγωγή μας»
Η. Κοτόπουλος
Αγελαδροτρόφος, πρόεδρος της Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος

20 ρομπότ για άρμεγμα και τάισμα των αγελάδων

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτόπουλος, η μονάδα σε συνεργασία µε τη GEA Westfalia η φάρµα θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 20 ροµπότ , στα οποία θα προστεθούν τουλάχιστον ακόµη 14, µερικούς µήνες αργότερα. Τα ρομπότ θα αναλάβουν το άρμεγμα των ζώων και το τάισμα. Όπως είπε κατασκευάζεται το κτήριο όπου θα τοποθετηθούν τα 20 ροµπότ ώστε να πηγαίνουν οι αγελάδες και να αρµέγονται, καθώς και δύο νέοι στάβλοι. Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες και για την εγκατάσταση µιας «ροµποτικής κουζίνας», όπου θα προετοιµάζεται και θα σερβίρεται -χωρίς να χρειάζεται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα- το σιτηρέσιο των µοσχαριών, η οποία («κουζίνα») θα έρθει να πλαισιώσει τα ροµπότ για το τάισµά τους.

Με στόχο την αύξηση της παραγωγής κατά 30%
«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τη δυναμικότητα και την παραγωγικότητα των ζώων με την χρήση της ρομποτική τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή τα ζώα μας παράγουν 45 τόνους γάλα ημερησίως. Πιστεύουμε ότι θα αυξήσουμε κατά 30% την παραγωγή μας. Να σημειώσουμε ότι σήμερα η μεγαλύτερη ροµποτική φάρμα στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ισπανία µε 12 ροµπότ.

Έρχονται τα ρομπότ φεύγουν οι εργαζόμενοι

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην φάρμα δουλεύουν 30 άτομα. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Κοτόπουλος θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας, προσθέτοντας παράλληλα πως ούτως ή άλλως υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στην κτηνοτροφία και γενικά στον αγροτικό τομέα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προς εξερεύνηση η τουριστική διαδρομή της Ξάνθης

Η περιφέρεια καλεί δήμους και φορείς να καταθέσουν μέχρι τον Αύγουστο τις προτάσεις τους γ…