Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Επικράτησε ο επαγγελματικός στολισμός του Επιτάφιου

Επικράτησε ο επαγγελματικός στολισμός του Επιτάφιου

0

Μόνο σε μικρά χωριά στολίζουν τον Επιτάφιο οι γυναίκες όπως παλιά

 

Τον αναλαμβάνουν τα ανθοπωλεία -Από 300  έως 2000 ευρώ το κόστος του στολισμού – Οι  τιμές των λουλουδιών έχουν αυξηθεί κατά 15 – 20%

 

Πασχαλιές, ζουμπούλια, ανεμώνες, μαργαρίτες, άσπρα, μωβ, κίτρινα και μπλε λουλουδάκια του αγρού, κρίνοι, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς, βιολέτες και ορχιδέες , αποτελούν τα “στολίδια” του Επιταφίου.  Το λευκό που συμβολίζει την αγνότητα του Θεανθρώπου, το κόκκινο το αίμα του Χριστού στο σταυρό και το μωβ το πένθος οι συνήθεις χρωματικές συνθέσεις που επιλέγουν οι επαγγελματίες ανθοπώλες που αναλαμβάνουν τον στολισμό. Τα λουλούδια, συνδεδεμένα με την ζωή αλλά και τον θάνατο. Να ομορφαίνουν τις χαρές αλλά και να συνοδεύουν την θλίψη…Τα λουλούδια του Επιτάφιου παλαιότερα είχαν και άλλες χρήσεις. Έτσι τα λουλούδια που έπαιρναν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταν ευλογημένα και τα τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού. Οι γυναίκες έφτιαχναν με αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς και άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο.

Μόνο σε μικρά χωριά στολίζουν τον Επιτάφιο οι γυναίκες όπως παλιά

Παλαιότερα το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου τηρούνταν ευλαβικά από τις  γυναίκες κυρίως, της κάθε ενορίας, που  ξενυχτούσαν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια. Συνήθως τα λουλούδια μαζεύονταν από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών στα χωριά καθώς και αγριολούλουδα από τα χωράφια. Τώρα αυτό το έθιμο τηρείται μόνο σε μικρά χωριά. Συνήθως οι ενορίες αναθέτουν σε επαγγελματίες τον στολισμό του Επιταφίου.

Μεγάλη κίνηση στα ανθοπωλεία της πόλης  

Όπως μας πληροφορούν από το ανθοπωλείο «Κρίνος» αυτές τις μέρες κορυφώνεται η κίνηση στα ανθοπωλεία: «Ο κόσμος αγοράζει λουλούδια ή στεφανάκια για τον Χριστό αλλά και για τα νεκροταφεία. Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή είναι οι μέρες που κορυφώνεται η κίνηση». Τα ανθοπωλεία της πόλης μας επιμελούνται επίσης τον στολισμό των επιταφίων: «Έχουμε αναλάβει τον στολισμό πάνω από 12 επιταφίων. Έχουμε αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα να φτιάχνουμε τις συνθέσεις. Συνήθως οι ναοί μας έχουν εμπιστοσύνη γιατί συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Μας λένε απλά τους χρωματισμούς που θέλουν. Συνήθως αυτό που επικρατεί είναι το λευκό, το κόκκινο και το μωβ».

Από 300 – 2000 ευρώ το κόστος του στολισμού του Επιταφίου

Το κόστος του στολισμού ενός Επιταφίου είναι ανάλογο με το κόστος των λουλουδιών που επιλέγονται. Έτσι μπορεί να κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ. Συνήθως είναι περίπου στα 1.000 ευρώ και καλύπτονται συχνά από δωρεές πιστών.

Όπως μας αναφέρθηκε, επειδή την τελευταία εβδομάδα τα λουλούδια έχουνε μεγάλη ζήτηση, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 15 – 20%. Έτσι το χρυσάνθεμο ενώ πριν 15 μέρες είχε αγορά 3 ευρώ, τώρα έχει 4,5», μας λέει η υπεύθυνη του ανθοπωλείου.

Άτυπος διαγωνισμός Επιταφίων στην πόλη μας

Να σημειώσουμε ότι σήμερα Μ. Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιείται η  περιφορά του Επιταφίου. Όλοι οι Επιτάφιοι της πόλης συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και  κάθε χρόνο γίνεται ένας άτυπος διαγωνισμός για το ποια ενορία έχει τον ωραιότερο. Κυρίως επικρατεί μια ομοιομορφία στα λουλούδια που είναι μεν καλαίσθητη αλλά αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν την πιο αυθεντική εκδοχή στολισμού αναπολώντας τους Επιτάφιους που θυμούνται όταν ήταν παιδιά!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Λυσιστράτη» «ζωντανεύει» από τα Ανατολικά του Νέστου

Στις 1 και 2 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης Το θεατρικό εργαστήρι Ανατολικά…