Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έλενα Κουντουρά στο «Ε»: «Δεν νοείται να υπάρχει άμαχος πληθυσμός που να υποφέρει και να σκοτώνεται υπό την ανοχή της Ε.Ε.»

Έλενα Κουντουρά στο «Ε»: «Δεν νοείται να υπάρχει άμαχος πληθυσμός που να υποφέρει και να σκοτώνεται υπό την ανοχή της Ε.Ε.»

0

Οι υποψήφιες ευρωβουλεύτριες, Έλενα Κουντουρά και Μέλπω Λεκατσά περιόδευσαν στην Περιφέρεια ΑΜΘ την Δευτέρα 27 Μαΐου


Μ. Λεκατσά: «Η αριστερά αγαπάει την πατρίδα της αλλά παράλληλα σέβεται τις πατρίδες των άλλων»


Μέρες κινητικότητας διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς την Δευτέρα επισκέφθηκαν την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η υποψήφια ευρωβουλεύτρια Μέλπω Λεκατσά και η ευρωβουλεύτρια Έλενα Κουντουρά και εκ νέου υποψήφια.

Οι δύο υποψήφιες περιόδευσαν στην Καβάλα, την Δράμα, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη με σκοπό να συναντήσουν τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ και να μιλήσουν με πολίτες στα καφέ της κάθε πόλης.

Η κ. Κουντουρά και κ. Λεκατσά μίλησαν στο «Ε», κατά την παραμονή τους στην Ξάνθη, για να δώσουν το στίγμα της υποψηφιότητάς τους και μίλησαν για την ακρίβεια, την «πολεμοχαρή» ατζέντα της Ε.Ε. όπως επίσης σχολίασαν την άνοδο της ακροδεξιάς και την έμφυλη ανισότητα.

Ελ. Κουντουρά: «Η διπλωματική οδός είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των πολεμικών συρράξεων»

Η εν ενεργεία ευρωβουλεύτρια εξέφρασε την αντίθεση της προς την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε ανάπτυξη της «πολεμικής βιομηχανίας». Τόνισε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τους λαούς, πρέπει να λύνονται μόνο μέσω της διπλωματικής οδού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. είναι η ειρήνη. Και χωρίς αυτή την αρχή η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει. Οφείλουμε να κατευθύνουμε τις αποφάσεις προς την αποκλιμάκωση των πολεμικών συρράξεων, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στην “γειτονιά” μας, καθώς δεν νοείται να υπάρχει άμαχος πληθυσμός που να υποφέρει και να σκοτώνεται υπό την ανοχή της Ε.Ε.».

Τα συντηρητικά κόμματα στηρίζουν την άκρα δεξιά

Όσον αφορά την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, η κ. Κουντουρά επεσήμανε ότι η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και η παρατεταμένη λιτότητα έχουν δώσει βήμα στην άκρα δεξιά. «Η ακροδεξιά βρίσκει πρόσφορο έδαφος, με τις ευλογίες των συντηρητικών κομμάτων, σε απογοητευμένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Με τη σειρά της η κ. von der Layen, ύστερα από την δήλωση της για πιθανή συνεργασία με τους δύο ακροδεξιούς σχηματισμούς, δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οφείλω να σημειώσω ότι όποτε οι Συντηρητικοί και οι ακροδεξιές δυνάμεις είχαν πλειοψηφία, τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η κοινωνία συνολικά έχασαν».


Η ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκ νέου υποψήφια Έλενα Κουντουρά συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Παύλο Μαραγκό

Η ακρίβεια είναι ξεκάθαρα ελληνικό φαινόμενο

Η κ. Κουντουρά χαρακτήρισε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ελληνικό φαινόμενο όπου ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση. Δήλωσε στο «Ε» ότι ο πρωθυπουργός της χώρας εκτίθεται με το να προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, με μια επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, για να καλύψει τη δική του απροθυμία να πατάξει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια των καρτέλ. Στην Ευρώπη οι τιμές έχουν ομαλοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στις αυξήσεις στα τρόφιμα. Οι Ελληνες έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη και 2,5 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας. «Αντί λοιπόν να στέλνει επιστολές εντυπωσιασμού, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα, να επιβάλει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και να φορολογήσει τα υπερκέρδη τους. Η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική και να εφαρμόσει πολιτικές ουσίας, γιατί οι Ελληνες αξίζουμε μία καλύτερη ζωή».

«Η εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας ως πανευρωπαϊκό ζητούμενο», αναφέρει η κ. Κουντουρά

Με δεδομένο ότι η κ. Κουντουρά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το έργο των ευρωβουλευτών, συγκαταλέγεται στους πέντε πιο επιδραστικούς Ελληνες ευρωβουλευτές, ανέφερε ότι ούσα στην Επιτροπή Ισότητας «πετύχαμε μεγάλες νίκες» καθώς υπερψηφίστηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι το μοναδικό δεσμευτικό και νομικό κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Όπως υπογράμμισε, ο εγκλεισμός του κορονοϊού έφερε σε έξαρση την ενδοοικογενειακή βία καθώς μόνο στην Ελλάδα «είχαμε 98 γυναικοκτονίες τα τρία τελευταία χρόνια». Ο όρος «γυναικοκτονία» έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο χωρών όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Κροατία ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ «για ακόμη μία φορά μένει στα λόγια και επιστρατεύει την επικοινωνιακή πολιτική».

«Με δική μου πρωτοβουλία, πήρα το #metoo, το έφερα στο ευρωκοινοβούλιο και το θεσμοθετήσαμε στις 25 Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη οδηγία που αφορά την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την προστασία της γυναίκας και του παιδιού», τόνισε.

Μ. Λεκατσά: «Το στίγμα της υποψηφιότητας μου είναι ο αγώνας εναντίον του φασισμού»

Μίλησε στο «Ε» η Μέλπω Λεκατσά, η γνωστή φαρμακοποιός και αγωνίστρια του Πολυτεχνείου του ’73, δίνοντας το στίγμα της δικής της υποψηφιότητάς της. Το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών, κατά την ίδια, είναι η κοινωνική πολιτική να αποτελέσει προτεραιότητα στην νομοθέτηση του ευρωκοινοβουλίου.

Τρία θέματα θεωρεί η κ. Λεκατσά ως προτεραιότητα για την ίδια. «Το κράτος δικαίου, το οποίο είναι βασικής αξίας για τη ζωή µας. Αποφάσεις χρειάζεται. Μετά είναι το περιβάλλον, το οποίο πρέπει να το συνδέσουμε µε τη µετανάστευση. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι κύριος λόγος της µετανάστευσης θα είναι η κλιματική αλλαγή. Αλλά πρώτο και βασικότερο είναι το θέµα της ειρήνης. Ούτε πρέπει να αφοπλιστούμε εντελώς ούτε να µπούµε σε ένα ράλι εξοπλισµών. Πρέπει να υπάρχει στρατιωτική αυτονομία στην Ευρώπη και να µπορέσουµε µε βάση τη διπλωµατία να έχουµε ειρήνη. Αν δεν έχεις ειρήνη, όλα τα άλλα δεν υπάρχουν».

Απαντώντας στο ερώτημα για την αντίδραση της ΝΔ στη Συνθήκη των Πρεσπών, τόνισε ότι «εγώ δεν την χαρίζω την πατρίδα μου και απαγορεύω στον οποιοδήποτε να θεωρείται πιο πατριώτης από μένα. Με μία διαφορά όμως: Η αριστερά αγαπάει την πατρίδα της αλλά παράλληλα σέβεται τις πατρίδες των άλλων».

Η κ. Λεκατσά ανέφερε ότι το δικό της στίγμα είναι «ο αντιφασιστικός αγώνας που, τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς, παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ».


Η γνωστή φαρμακοποιός, αγωνίστρια του Πολυτεχνείου του ’73 και υποψήφια ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μέλπω Λεκατσά

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…