Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εκπαίδευση στον Έβρο για την διαχείριση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Εκπαίδευση στον Έβρο για την διαχείριση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

0

Πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά για την ενημέρωση στελεχών υπηρεσιών και φορέων


Ελ. Κρετ: «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις δηλητηρίασης των άγριων ζώων στη φύση και πιο σημαντικό να συλλέγουμε σωστά και συστηματικά όλα τα στοιχεία και πειστήρια»


Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα τη διαχείριση περιστατικών παράνομης χρήσης και διασποράς στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων πραγματοποιήθηκε στη Δαδιά την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, στο πλαίσιο του διασυνοριακού Προγράμματος LIFE BalkanDetox και της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Άγρια Ζωή», και απευθυνόταν σε υπαλλήλους Δασικών Υπηρεσιών, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας του νομού Έβρου.

Συνολικά, 42 υπάλληλοι (επιστημονικό προσωπικό και φύλακες) συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση και παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις του σεμιναρίου που φιλοξενήθηκε από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε θεωρητικό μέρος και πρακτικές ασκήσεις, εστιασμένες στη διερεύνηση περιστατικών με δηλητηριασμένα δολώματα και ζώα στην ύπαιθρο, στη συστηματική διαδικασία καταγραφής των στοιχείων μιας εγκληματικής πράξης δηλητηρίασης, στη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού για τη συλλογή των δειγμάτων και πειστήριων, στη συμπλήρωση των κατάλληλων πρωτοκόλλων και στην ορθή έρευνα ταυτοποίησης των δραστών.  Οι εισηγητές του σεμιναρίου ήταν στελέχη της διοίκησης και εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις – διοργανωτές του Σεμιναρίου, με μακροχρόνια εμπειρία σε θέματα διαχείρισης περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Επίσης, συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί μια δικαστική υπόθεση δηλητηρίασης άγριας ζωής, καθώς και οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων εκτός αστικού ιστού.

«Είναι πολύ σημαντικό να διεξάγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με ορθό τρόπο οι έρευνες περιστατικών δηλητηρίασης στη φύση, που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε καταδίκες, έτσι ώστε να αποτρέψουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις δηλητηρίασης των άγριων ζώων στη φύση και πιο σημαντικό ακόμη να συλλέγουμε σωστά και συστηματικά όλα τα στοιχεία και πειστήρια για την οργάνωση ενός αρχείου που θα οδηγήσει στην κατάρτιση μιας καλής δικογραφίας για την ποινική δίωξη των ενόχων» αναφέρει η κ. Ελισάβετ Κρετ, χειρίστρια της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

«Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών να συμμετάσχουν σε σεμινάρια κατάρτισης που αφορούν την αντιμετώπιση και εξιχνίαση περιστατικών δηλητηρίασης, μας δίνει την ελπίδα ότι το έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή αρχίζει να αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα και στη χώρα μας. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι ποινές που επιβάλλονται να είναι ανάλογες της ζημιάς που αυτά τα εγκλήματα προκαλούν στη βιοποικιλότητα και δυνητικά στη δημόσια υγεία». δηλώνει η κ. Νάντια Σιδέρη-Μανώκα, Υπεύθυνη Προστασίας Ειδών στο Τμήμα Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.




 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αναφορά σε θεσμικά και αστυνομικά ζητήματα της περιοχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δ…