Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δ. Αυγέρη: «Προτεραιότητα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων»

Δ. Αυγέρη: «Προτεραιότητα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων»

0

Συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρας Αυγέρη


«Ο τουρισμός, πρέπει να συνδεθεί με την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος της περιοχής μας, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», τόνισε μιλώντας για την Ξάνθη


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κωδικοποιήσει δέκα βασικές θέσεις για αλλαγή πορείας της Ευρώπης με υπεράσπιση της ειρήνης, διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία, κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα, δίκαιη κλιματική μετάβαση», υπογράμμισε η υποψήφια ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δώρα Αυγέρη σε μία συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στο «Ε».

H δημοσιογράφος από την Ξάνθη μίλησε, εκτός των άλλων, για την ακρίβεια, την άνοδο της ακροδεξιάς και τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων μέσω του ευρωκοινοβουλίου.

«Ε»: Η ακρίβεια φαίνεται από τις έρευνες ότι αποτελεί τη ΝΟ1 ανησυχία των πολιτών. Την Παρασκευή ακούσαμε από το βήμα της Βουλής τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι «οι τιμές του ρεύματος έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα» και ότι «η κεντροδεξιά δίνει τη μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών». Ποια είναι η θέση σας σε αυτό;

Δ.Α.: Είναι ένα ακόμη από τα πολλά ψέματα του πρωθυπουργού, έχουμε χάσει πια τον λογαριασμό. Όπως η κουτοπονηριά με την φέτα που την εμφάνισε στα 6,28 ευρώ, αλλά ξέχασε να πει ότι είναι το μισό κιλό. Προφανώς ο πρωθυπουργός πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ μόνο για να στήνει τηλεοπτικά σόου. Εξαπατά συνειδητά τους πολίτες.

Πάμε στο επόμενο ψέμα για την μάχη κατά των πολυεθνικών. Τον περασμένο Νοέμβριο στο ευρωκοινοβούλιο κατατέθηκε πρόταση προς ψήφιση για την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις πολυεθνικές, για την φορολόγηση του «πληθωρισμού απληστίας» όπως είναι ο ευρωπαϊκός όρος. Ξέρετε ποιοι το μπλόκαραν; Η δεξιά (και μαζί και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) και η ακροδεξιά που δήθεν κόπτεται για τα λαϊκά στρώματα της Ευρώπης. Οι μόνες μάχες που δίνουν όλοι αυτοί, είναι υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και είναι συνδεδεμένες με τα μεγάλα συμφέροντα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια οι εισηγμένες έχουν καταγράψει ρεκόρ κερδών, δίχως όμως να αυξήσουν τους μισθούς. Η φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων κλάδων είναι βασική προεκλογική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα εξοικονομούσε 100 και πλέον δις. ευρώ, για κοινωνικές πολιτικές.

Τώρα για την ενέργεια, αφού οι τιμές εκτοξεύτηκαν για περισσότερο από δύο χρόνια στην συνέχεια αποκλιμακώθηκαν. Το επιχείρημα του πρωθυπουργού θυμίζει την παραβολή με την καλύβα του Χότζα: φουσκώνουμε τις τιμές για δύο χρόνια και όταν επανέρχονται στα προηγούμενα επίπεδα, που και πάλι είναι υψηλές, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Αλλά και αυτό δεν είναι οριστικό, σύμφωνα με τις τιμές χονδρεμπορικής στον ερχόμενο μήνα αναμένεται αύξηση πάνω από 30%. Το κρίσιμο είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των πολιτών, έχει μετατραπεί σε χρηματιστηριακό προϊόν που η τιμή του εξαρτάται όχι από το κόστος παραγωγής, αλλά από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ εκχωρώντας τον έλεγχο της ΔΕΗ στους ιδιώτες, δεν έχει εργαλείο να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τη αγορά, η οποία πλέον λειτουργεί με καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αντί να ενδιαφέρεται για τις τιμές που πλήρωναν οι καταναλωτές, ενδιαφερόταν μόνο για τα εξωφρενικά μπόνους στον εαυτό του και στα golden boys. Γι’ αυτό και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένουμε: η ΔΕΗ Θα επανέλθει σε δημόσιο έλεγχο και το ρεύμα να ξαναγίνει κοινωνικό αγαθό προσιτό σε όλους.

«Ε»: Καταγράφεται μία άνοδος πανευρωπαϊκά της άκρας δεξιάς. Ποιες ενέργειες προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι με εκτενές άρθρο του Politico πριν περίπου ένα μήνα τα μέλη του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς την άκρα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις;

Δ.Α.: Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει να εντοπίσεις πρώτα τις αιτίες του. Στην βάση του προβλήματος βρίσκεται η απομάκρυνση της Ευρώπης από τις ιδρυτικές αρχές της ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης των αγορών και της λιτότητας για τους πολλούς, παράλληλα με την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας υγείας, της ασφάλισης, της κοινωνικής πρόνοιας. Η υποβάθμιση της ζωής των πολιτών προκαλεί ευρωσκεπτικισμό και οργή την οποία εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά που εξαπατά τον κόσμο με απλοϊκές λύσεις, επενδύοντας στο μίσος και στην ξενοφοβία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κωδικοποιήσει δέκα βασικές θέσεις για αλλαγή πορείας της Ευρώπης με υπεράσπιση της ειρήνης, διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία, κοινωνικό κράτος και εργασιακά δικαιώματα, δίκαιη κλιματική μετάβαση. Οι ενέργειες λοιπόν για τις οποίες ρωτάτε, είναι η επιμονή στην αριστερή και κοινωνική ατζέντα. Το καίριο όμως είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και στη χώρα μας.

«Ε»: Ο νομός Ξάνθης αντιμετωπίζει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα καθώς από το 2008 έως το 2021 έχει χάσει το 31% του ΑΕΠ, έχει υποστεί μεγάλη αποβιομηχάνιση και καταγράφεται ως ο πιο φτωχός νομός στην Περιφέρεια της ΑΜΘ που είναι μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Ποιες πολιτικές θα προωθήσετε, αν επιλεγείτε από τους πολίτες, για να αναπτυχθεί μία περιφέρεια όπως η ΑΜΘ λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητές της;

Δ.Α.: Το είπατε και εσείς: 31% μείωση του ΑΕΠ της Ξάνθης, αποβιομηχάνιση, ερήμωση της υπαίθρου και μείωση της αγροτικής παραγωγής, δημογραφική συρρίκνωση. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε συγκριτικά την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού την δεκαετία 2011-2021. Από την αρχή της υποψηφιότητας μου το τονίζω -και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία ως Ξανθιώτισσα και Θρακιώτισσα-, ότι προτεραιότητα μου είναι η μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Η διεκδίκηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που ενισχύουν την τοπική παραγωγική βάση και υγιή επιχειρηματικότητα καθώς η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την βελτίωση των ζωής των τοπικών κοινωνιών. Είναι κρίσιμο να στηριχθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με στοχευμένα μέτρα και έργα υποδομής για την μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να είναι ανταγωνιστικός και να αυξηθεί το αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα. Αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών και, κύρια ο τουρισμός, πρέπει να συνδεθεί με την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος της περιοχής μας, σε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παραμελεί συστηματικά την Θράκη. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ειδικά το Πολυτεχνείο που αποδυναμώνεται συστηματικά προς όφελος των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως και με το Νοσοκομείο Ξάνθης. Μπαίνει το « νόμιμο φακελάκι» των απογευματινών χειρουργείων, ενώ την ίδια ώρα κλινικές υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Πώς να κρατήσεις τον κόσμο δίχως δουλειές και δίχως στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές;

«Ε»: Με ποιο μήνυμα διεκδικείτε την υποστήριξη πολιτών για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

Δ.Α.: Για εμένα προτεραιότητα είναι η μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Επιπλέον η ευρύτερη περιοχή, που έχει μείνει και χωρίς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την αποστασία των εκλεγμένων που προσχώρησαν στη Νέα Αριστερά, θα πρέπει να αποκτήσει εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.

Από εκεί και μετά, θα έλεγα ότι το βασικό δίλημμα είναι το εξής: εάν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι να έχουν τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, να δουλεύουν περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο (ακόμη και με επιστροφή της εξαήμερης εργασίας), να έχουν αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία, να ζουν σε ένα κράτος ατιμωρησίας, ε τότε ας ξαναψηφίσουν ΝΔ. Εάν πάλι θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή τους τότε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής, ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ που είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και βέβαια, να επιλέξουν ανθρώπους που περπατάνε μέσα στην κοινωνία και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της, που βάζουν στην κορυφή των προτεραιοτήτων την πιο βασική και θεμελιώδη αξία που καθορίζει υπαρξιακά την Ευρωπαϊκή Ένωση: την ευημερία των πολιτών της.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη για την πυροπροστασία με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων ΑΜΘ

Η σύσκεψη συγκαλείται από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης…