Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Χτυπημένα» από τον κακό καιρό φέτος τα ακτινίδια

«Χτυπημένα» από τον κακό καιρό φέτος τα ακτινίδια

0

Ήπιος χειμώνας , θυελλώδης άνεμοι και χαλάζι, εμποδίζουν την καρποδεσία και μειώνουν την παραγωγή


Εκτιμήσεις για 40 – 45% μειωμένη παραγωγή – Δεν αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ ζημιά στο άνθος παρά μόνο στον καρπό


Χαμηλές προσδοκίες για την φετινή τους σοδειά έχουν οι καλλιεργητές ακτινιδίων της Ξάνθης καθώς οι συνθήκες που επικράτησαν από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου είναι άκρως αντίξοες. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι για μείωση παραγωγής περίπου στο 40– 45% κι ενώ ακόμη η καλλιέργεια βρίσκεται στην ανθοφορία. Αν αυτό δεν είναι τοπικό αλλά γενικό φαινόμενο τότε αναμένεται να επηρεάσει την τιμή του προϊόντος στην αγορά. Να σημειώσουμε ότι ο μεγαλύτερος παίχτης στην αγορά είναι η Νέα Ζηλανδία και στην χώρα μας πιο παραγωγικές περιοχές είναι η Κατερίνη και η Χρυσούπολη αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και η Ξάνθη στην οποία το ακτινίδιο θεωρείται μια δυναμική και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια και μια καλή διέξοδος για τους αγρότες.


«Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια μείωση της τάξης του 40 έως 45% στην παραγωγή ακτινιδίων»
Ν. Τσιναρίδης
Διευθυντής ΕΑΣ Ξάνθης

Τα τρία …κακά που χτύπησαν τα ακτινίδια φέτος

Την αγωνία των παραγωγών, μας μεταφέρει ο Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης Νίκος Τσιναρίδης επιβεβαιώνοντας ότι είναι προβληματική η εικόνα της καλλιέργειας. Να σημειώσουμε ότι η ΕΑΣ Ξάνθης εμπλέκεται άμεσα στο κομμάτι της εμπορίας του ακτινιδίου μέσω του συσκευαστηρίου και αποθηκευτικού χώρου που διαθέτει και δίνει την δυνατότητα στην Ομάδα των παραγωγών να αποθηκεύσουν και να συσκευάσουν το προϊόν τους, ενώ η ίδια έχει αναλάβει την ανεύρεση αγορών και την διαπραγμάτευση των τιμών.

40 – 45% μειωμένη παραγωγή – Δεν αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ ζημιά στο άνθος παρά μόνο στον καρπό

«Φέτος επίδρασαν τρεις παράγοντες στο ακτινίδιο που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια. Είχαμε ένα πολύ ήπιο χειμώνα και τα δένδρα δεν «κοιμήθηκαν», όπως χρειάζονται. Στη συνέχεια είχαμε θυελλώδεις ανέμους και ήρθε το χαλάζι στις 30 Απριλίου και τα αποτελείωσε. Τα δέντρα είναι στην ανθοφορία κι αυτό θα έχει επίπτωση στην καρποδεσία. Η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και στα κτήματα της Γενισέας και στα κτήματα του δήμου Τοπείρου. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μια μείωση της τάξης του 40 έως 45% στην παραγωγή», επισημαίνει ο κ. Τσιναρίδης. Να σημειώσουμε ότι η περίοδος της συγκομιδής είναι τον Οκτώβριο.

Όπως μας διευκρίνισε επίσης ο κ. Τσιναρίδης ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει παρά μόνο καταστροφές καρπού, ωστόσο αν δεν υπάρχει άνθος δεν θα υπάρχει καρπός γι’ αυτό και μέχρι σήμερα οι παραγωγοί μπορούν να δηλώσουν τις καταστροφές  τους από τον άνεμο και το χαλάζι στους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Δυναμικά μπαίνει στην αγορά ακτινιδίου η Ξάνθη – Χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιναρίδης πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια και στην Ξάνθη υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια. Μάλιστα σημείωσε ότι παρουσιάζει ανοδικές τάσεις σε αντίθεση με την καλλιέργεια ροδιού που ατόνησε: «Το ρόδι είναι πιο ευαίσθητο. Με το παραμικρό σπάει και περνάει σε δεύτερη ποιότητα. Το ακτινίδιο είναι πιο ανθεκτικό και στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια έχουμε νέες φυτεύσεις και η καλλιέργεια έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Γι΄αυτό και ο νομό μας είναι μαζί με την Κατερίνη και τη Χρυσούπολη στην πρώτη τριάδα σε παραγωγή και εξαγωγές».

Οι τιμές στην αγορά και ο ρόλος της ΕΑΣ Ξάνθης 

Αναφορικά με το πως θα επηρεαστούν οι τιμές ο κ. Τσιναρίδης κάνει τον διαχωρισμό: «Αν πρόκειται για τοπικό μόνο φαινόμενο δεν θα επηρεαστούν αλλά αν είναι πανελλαδικό θα υπάρχει αύξηση των τιμών στην αγορά γιατί θα έχουμε μειωμένη παραγωγή. Βέβαια είναι και η Νέα Ζηλανδία που είναι ο μεγαλύτερος παίχτης στην αγορά και διαμορφώνει τις τιμές. Στο ακτινίδιο παίζει ρόλο η ποιότητα και αν έχουμε μικροκαρπία θα είμαστε εκτός αγοράς. Είναι δύο συνεχόμενες χρονιές που έχουν προβλήματα οι παραγωγοί. Η ΕΑΣ προσπαθεί να προωθήσει το προϊόν προασπίζοντας τα συμφέροντα των παραγωγών».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η πρόληψη «ανάχωμα» στην κλιματική κρίση

Μελέτες δείχνουν ότι ένα ευρώ στην πρόληψη αντιστοιχεί με 11 ευρώ στην διαχείριση των κατα…